Du har det olagligt varmt i hemmakontoret, WHO larmar

In Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Hur känns det? Varmt? Svenska IT-konsulter och tjänstemän jobbar nästan halva veckan i temperaturer som överskrider WHOs rekommendationer. Det visar en ny studie som presenterades idag.

Studien har utförts under ett års tid och där har temperaturerna i över 200 000 Europeiska hushåll undersökts. Européerna visar sig spendera betydligt mer tid i alldeles för varma hushåll än normalt. Under 2020 jobbade de flesta svenskar hemifrån som en direkt följd av COVID-19. Märkbart är att svenskar i snitt jobbade i 18 timmar i veckan i en temperatur som översteg 25 grader.

Fler människor fortsätter nu att jobba hemma under sommaren och dessa väldigt varma junidagar. Utan central AC osv. betyder det att fler även i sommar jobbar i en obekväm miljö. Christian Deilmann, som är medgrundare och produktchef hos undersökande Tado berättar:

”– Den stora förändringen när det kommer till människors arbetsmiljö i spåren av COVID-19 har lett till att man bör titta närmare på hur människor jobbar hemifrån. Man ska kunna ha tillgång till en behaglig arbetsmiljö där man kan fokusera och må bra, snarare än att ha det som en distraktion i sitt arbete. För att motverka en för varm arbetsmiljö har en fler och fler  skaffat luftkonditionering till sina hem. ”

Förutom obehag leder ett varmt inomhusklimat till lägre [ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]produktivitet och minskad fokus. En kontorsmiljö i Sverige har vanligen en inomhustemperatur på mellan 20 och 22 grader. Världshälsoorganisationen rekommenderar att man helst inte ska jobba i en temperatur som överstiger 24 grader.

[/ppp_patron_only]