Episerver behövde utmanas, 3 byggde mobilt WordPress intranät med speciell iPhone front

In Intranät, Nyheter, Wordpress by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Vid höstens upplaga av Smarta intranät konferensen i Stockholm samlas sedvanligt 150 intranätredaktörer och produktägare för utbyte, nätverkande och ett och annat igenkännande skratt när de tittar på gamla och nya lösningar. Det är åttonde gången konferensen äger rum och talare i år var bl a TV4, Alecta, Tre, Oriflame och Söderberg & Partners.

En av de intressantare dragningarna stod 3s redaktionschef Lisa Eriksson för. Hon berättade om mobiloperatörens ständiga resa mot att skapa ett medarbetardrivet, hela tiden välanalyserat verktyg. Både bakgrundsstatistik och ständigt inkommande nya data om användning skulle bli en viktig del.

3 ville förändra sin tidigare ”oerhört gamla Episerver 4 plattform” från 2003 för första gången och ville verkligen göra allt rätt. Den gamla lösningen hade knappt uppdaterats alls genom åren. Först ut var arbetet med att välja leverantör och plattform. När det sistnämnda skulle utvärderas och väljas ut berättar Lisa att:

”- Vi har haft Episerver sedan starten vid 2000-talet början och har alltid gillat och förblivit på Episerver, men vi kände att produkten behövde utmanas.”

Det slutade med att WordPress för första gången fick göra intåg hos operatören. Ett val 3 är nöjda med idag.

Det var även väldigt viktigt att nu hitta rätt byrå, en som 3 kallar det ”Kloksnål värdering” låg bakom valet. Avtal slöts med Avantime efter möte med 4-5 aktörer. Som numera använder sig av egna, bolagifierade produkten Inphiz för denna typ av projekt. Inphiz har byggts som en fristående, modulär template-front på t ex WordPress, Episerver eller Sharepoint som ska erbjuda bättre redaktionellt intranätstöd, bättre prestanda och framförallt mobile first. Native-stöd för Iphone och Android är en grundläggande del av produkten.

En framgångsfaktor ska varit att hålla nere projektgruppen. Enbart 4 utvalda projektdeltagare inom bolaget fick allt att rulla på smidigt. 3 är även nöjda med att kunnat påverka leverantörens projektgrupp. Beställaren krävde en viss namngiven projektledare (!) och fick ”till slut” sin vilja igenom.

Vidare var det viktigt att operatören levde som de lär och allt skulle vara ytterst mobilanpassat. Inte minst eftersom flera anställda butikssäljare m fl inte ens hade tillgång till datorer för inloggning.

år
gammal var den tidigare lösningen

Gällande tag-linen ’Never stop sharing’ fick även agera måtto i intranätet. Startside flöde och allt innehåll vart Facebook inspirerat och möjligt att dela och gilla. Samtliga tusentals anställda försöks med personaliserade, egna sidor i den nya lösningen. Personlig bild var tydligen en viktig del för alla anställda millenials, så här erbjöds rådgivning om det var svårt att välja. 3s intranät försågs även med en ny söklösning.

Helsingborgs Stad (frilansare), Riksantikvarieämbetet (Netrelations) och Spiltan (Iveo) är andra svenska användare av WordPress som intranät.

Vi har mer på samma ämne:  Fackförbundet uppdaterar app, skapar "facket på fickan". 15 000 nya medlemmar direkt

Leave a Comment