EPiServer köper Siteseeker för Big Data satsning

In Optimizely/Episerver, Sökmotor by MKSE.com Redaktion Martin Edenström2 Comments

EPiServer gör sin egen ”FAST”. 2008 storsatsade tidigare Akallagrannen Microsoft på sök för runt 8 miljarder SEK.

http://www.siteseeker.se/scaled/portr%C3%A4ttfoton/portr%C3%A4ttfoton%20beskurna/johan-carlberger-width201.jpg

EPiServers andra sökmotorförvärv på mindre än ett år är ett faktur. Och det är aningen större än det tidigare kompetensköpet av hosted ElasticSearch-baserade Truffler.

Nu tas hela det Södermalmsbaserade företaget Euroling över. Det är företaget som står bakom den troligtvis mest populära tredjepartssöket till EPiServer, SaaS-baserade söktjänsten Siteseeker.

MKSE.com listade Siteseeker som ett toppförvärv för EPiServer 2011, då hade bolaget varit billigare. Sedan dess har de nästan trefaldigat personalstyrkan.

Euroling har idag 300 kunder i Sverige och Norge. Många av dem har betalt månadsavgiften (baserad på sökvolymer) under flera år.

EPiServer kallar förvärvet strategiskt och en del av en satsning på Big Data hantering.

EPiServers Martin Henricsson kommenterar förvärvet:

”- Marknaden för sökrelaterade lösningar har blivit alltmer konkurrensutsatt och då måste bolag antingen fokusera på att förbättra effektiviteten, annars blir det naturligt konsolideringar. Vi har redan gemensamma kunder och partners, så var det lätt att se de affärsmässiga argumenten för förvärvet.”

Siteseeker grundades för 13 år sedan av Johan Carlberger och Dr Hercules Dalianis. Bolaget omsatte senaste räkenskapsåret 35 Mkr, en omsättningsökning med runt 25 %. Årets resultat backade dock till blott 250 000:-.

 

 

Sök är fortsatt en viktig del av nästa generations CXM, enligt Forrsters senaste april 2013-rapport (The Forrester Wave Web Content Management For Digital Customer Experience Q2 2013). Samtidigt ökade däremot fördelen för aktörer som erbjuder best-of-breed lösningar av t ex sökkomponenter. I kontrast till att erbjuda sök etc. som en del av egna produktportföljen.

 


imagevault

Kommentarer

  1. Jag är inte helt säker på att priset var högre nu jämfört med tidigare. Det känns som att Siteseeker som produkt inte har hängt med i utvecklingen de senaste åren.. Min gissning är att priset var förhållandevis långt, men att EPiSevrer ser värde i att köpa in sig på ett intressant kundregister.

Leave a Comment