Episerver släpper B2B Commerce Cloud och Intelligence Cloud, snabbare integrationer än hos konkurrenterna

In Analys / Statistik, CDP, DMP, E-handel, Microsoft .NET, Nyheter, Optimizely/Episerver, Optimizely/Episerver Commerce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Integrationshjulen rullar fortare hos Episerver i år, visar det sig. De två stora förvärven Insite och Idio är redan re-brandade och delvis omstöpta in i Episerver .NET core och egna programmeringskärnan. Detta enligt ny information bolaget skickat ut i september.

Därmed har hela Insite med 59 anställda blivit omdöpt till Episerver B2B Commerce Cloud och Idio med 41 i personalen är numera Episerver Intelligence Cloud. Satsningarna ska till stora delar dela teknik stack samt produktstrategi, enligt Episerver själva. Båda förvärven var bara kvartal gamla. Episerver har tidigare meddelat att förrförra veckans stora, och aningen mer ovanliga, förvärv Optimizely är föremål för godkännande och kommer agera separat och först integreras med produktbolaget en bit senare in i vintern.

Integrationer är vardagsmat hos konkurrenter som Adobe och Salesforce efter mer eller mindre månatliga förvärv ända sedan 2014. Där har perioden 2017-2018 varit rätt tuff med många olika Public clouddrift-scenarios (AWS, GCP, Azure), licensmodeller, tech-stackar, open source-komponenter och API/mikrotjänstearkitekturer. För även om en logotype är enkel att förändra och en produkt enklare att mata in under ett eget ”Cloud” produktområde så har själva ”integrationen” i många fall bestått av att en ny flik öppnas upp i webbläsaren vid klick på den nya produkten. I vissa fall har det så och förblivit fram till nedläggning. I andra fall plockas bara ”russinen ur kakan” och blir en större del av ett helt produktområde.

Vi har mer på samma ämne:  QNTM köper upp eget CDP-bolag

B2B Commerce Cloud är numera enbart tillgängligt för den Nordamerikanska marknaden, berättar Episerver på sin sajt. Nu väntar branschen med spänning på hur Optimizely i praktiken ska användas av CMS-bolaget. Danske, ofta väl insatte och tidigare mångåriga Episerver-medarbetaren Allen Thraen har några idéer. Han menar indirekt att detta är det ultimata testet för mer applicerbar AI (än bara bildhantering) i e-handels- och webbsammanhang. När testerna, experimenten blir tillräckligt många för större webbägare är det inte längre en syssla som redaktören, människan kan eller ska sköta. Den bör automatiseras och löpande sköta allt från checkout-flöden och affär, kampanjer, prissättning och design.

Han kan ha rätt, det gäller bara att även priset för mjukvaran efter förvärv sätt på ett attraktivt sätt. För det finns många kompetenta alternativ idag för mer ”decoupled” scenarios av A/B-test. Convertize, VWO, OmniConvert, Google Optimize, AB Tasty, Crazy Egg, ZOHO Pagesense och Freshmarketer är några populära alternativ. Idag dominerande Google Optimize, med sin egna gratismodell, drog undan en stor del av mattan för Optimizely när den släpptes för 5 år sedan. Även AB Tasty finns som freemium.

Vi har mer på samma ämne:  Så formas AWS svenska molnorganisation, FS och Manufacturing mest spännande kundvertikalerna 2020

Och även om A/B-testet inte är gratis köps idag gärna experiment och test istället in som separata SaaS-tjänster. Med separat licensbetalning på månadsbasis. Just som Optmizely väldigt framgångsrikt fungerat till en början. Med ett insteg i den tidigare egna freemiummodell som initialt lockade in 350 000 kunder och skapade namnet Optmizely.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss