EPiServer söker igenom ”verksamhetsnät”, inte intranät

In Intranät, Optimizely/Episerver, Sökmotor by MKSE.com Redaktion Martin Edenström5 Comments

Vid konferensen Smarta Intranät i Stockholm där 160 beställare och leverantörer samlades var en av de talande sponsorerna EPiServer/SiteSeekers Adam Blomberg. Han pratade om vikten av att hantera sök på rätt sätt som navigationsmedel på intranät. Det krävs kunskap om med vilka mönster användare använder interna kommunikationskanaler.

Den rådande big data trenden har skapat ett väldigt tryck på sökmotorer som SiteSeeker och EPiFind. Det räcker inte med att indexera EPiServer CMS, de måste även täcka en flora av andra system som PM-system, ledningsystem, webbplatser, Dropbox-företagskonton, bloggar, osv.

Det finns enligt Blomberg inte längre några ”intranätsystem” som ska förses med en fungerande sökmotor, snarare en mängd ”verksamhetsnät” som ska täckas. Termen bör ersätta behovet av intranätsök. Intranätföreläsaren Fredrik Wackå var inne på liknande tankegångar 2012 då han ville droppa betydelsen i termen ”intranät” som alla slänger sig med genom att döpa om titeln ”intranätredaktör” till  ”serviceredaktör”.

För att visa på hur sökningen är central och kan fungera visade EPiServer upp norska kunden Superoffices utvecklarcommunity på EPiServer Community. Det hade nyligen stöpts om från att vara en extern tjänst till att numera även fungera som ett internt intranät för anställda.

Vårdgivarguidens kommande, sökorienterade EPiServer 7-tjänst (just nu i beta, de har bl a jobbat med Alenio sedan 2012) om olika vårdvalsområden var ett annat exempel på hur modern sökning kan och bör fungera för att täcka över flera olika områden och system.

Kommentarer

  1. Tycker denna artikel känns väldigt naiv. ”Sök Industrin” har (iaf enligt min åsikt) pratat om ”Enterprise Search” långt innan jag kom in i branschen (2005); ”Enterprise Search” täcker in alla former av system, där ”Intranätet”, ofta ett eller ett litet hopkok av flera CMS-system. Inom Entprise Search har ”Intranätet” varit ETT av ”systemen”…men, ändå inte – då användarna ofta inte vet vart ”intranätet” slutar och där ”andra system” tar vid. Men kraven om integration av data och information mellan de olika _tekniska_ systemen (som CMS, PLM, ERP, CRM, HR, etc, cloudbaserade eller ej) är något som löses (och har lösts) galant med en kraftull sökmotor, med rätt arkitektur, affärsförståelse och förståelse av användarna samt en rejäl dos governance på plats – något som jag pysslat med sen 2005.
    Det kan vara så (det är så) att Sverige har legat i bakvattnet under flera, flera år som som gör att begreppen är lite naiva här…
    Tycker det är dax att Sverige och börjar vakna till lite när det gäller ”Sök”- hittbarhet – Findability – det är barra att ta en titt vad som händer i Europa, Ryssland, USA och Asien. Ur flera perspektiv: Teknik, Begrepp, Användarförståelse, Affärsförståelse.

  2. Det är en fråga om att ha råd med detta. Alla är inte sjusiffrors ”enterprise” licensköpare.

  3. Har du de övriga systemen som jag pratar om så har du råd med att fixa till ett ordentligt sök, både för slutanvändare och som en integrationsplatform (proprietära eller öppen källkod) – det finns pros and cons för bägge.

Leave a Comment