EPiServer välkomnade 250 partners till Regeringsgatan 67

In Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström3 Comments

Under torsdagskvällen firade EPiServer sitt nya, varma kontor. Med varmt menar jag luftkonditioneringen under kvällen, inte det tidigare initiativet ”varma webbplatser”, warm websites.

Till kontoret ska förhoppningsvis ännu fler centralt belägna, CMS köpstarka grannar kunna bjudas in. Mitt i smeten. Två våningar på Regeringsgatan 67 handlar det om. Inte fler kundbesök ”hos er”, som de själva förnöjsamt uttryckte det.

För de som kom tidigt hade en första demo av kommande storreleasen EPiServer 6 förberetts. Den versionen ges annars bara ut som CTP för EPiServer MVP:s. Några av de stora förändringarna i EPiServer CMS 6 är, som MKSE.com rapporterat om tidigare och som undertecknad fick ytterligare information om under kvällen är, i grova drag:

 • Nya Dashboard – Site Center
 • Möjligheten att välja vilket WYSIWYG du vill, inklusive förinstallerade TinyMCE samt möjlighet till egna editorer.
 • Nya sätt att nå hela EPiServers flora av produkter
 • Dynamic Data Store
 • MVC baserat Shell
 • WSRP
 • Vissa Silverlight saker (EPiTrace)
 • Auto-Save
 • Traceability
 • Automatiserad licenshantering
 • Bättre linkcheck
 • Bättre Access rättigheter
 • Mer drag-n-drop-stöd i trädet

Tillräckligt ”fett” med häftiga nya features för vara en major release som blidkar massorna? Det är ni som konsulter som egentligen bestämmer. Ert samtal med kunden ligger till grund för en uppgradering. Tror inte EPiServer vill ”få en Vista” på sin hand, en version inte kunderna bryr sig om att uppgradera till. Det har hänt förr, inte i CMS-sammanhang, men i liknande systemsammanhang. CMS-produktuppgraderingstakten får inte ske alltför fort.

För i kundens fall handlar det som vanligt om rätt mycket pengar. Och vad jag hör har många kunder knappt hämtat sig från alla de extra pengar de fick pytsa upp för att uppgradera till EPiServer version 5. Där skötte SEO-biten (friendly URL:s etc.) en del av budgeteskandet som krävdes för att motivera uppgraderingskostnaden.

Denna gång vore det inte fel att slänga med ytterligare något ”informatörsvänligt”. En killerapp som blidkar fler än teknikerna. Och nej, TinyMCE samt EPiTrace Silverlight räcker inte riktigt.

Kommentarer

 1. Jag gillade det jag såg. EPiServer CMS är fortfarande grunden men tar liksom ett steg tillbaka för analysverktygen och gör hela plattan än mer affärsinriktad. Det visar var skåpet ska stå. Att CMS inte bara handlar om att publicera ut saker utan också om att analysera trafik, optimera och profilera sina webbplatser.
  Det var mycket mer av ett ”enterprise”-CMS som vi såg igår kväll. Utmaningen ligger i att leverera det utlovade. Något som EPiServer brukar fixa.

 2. Men komigen, klart kunderna ska uppgradera så att dom får TinyMCE istället för den bakåtsträvande editor som nu existerar (IE only om jag minns rätt).

  TinyMCE stödjer ju flera browsers, det borde ju innebära att hela guit nu funkar med mer än bara MSIE, det är väl ett hyfsat bra steg.

  Kan vara bra att inte ta för stora steg heller, däremot är det ju ganska ”synliga” steg (lätt att sälja in, dema, jämnfört med bara kodändringar som ingen ser), redigering av text kan man väl säga är en grundläggande funktion i hela CMSet.

  Kul också att TinyMCE är svenskt liksom resten av CMSet :)

 3. Kunde tyvärr inte delta på Nalen, men vill ändå tacka EPiServer för en grym fest på Regeringsgatan. De är som vanligt generösa ut i fingertopparna till allt som bjuds! Stort TACK!

Leave a Comment