Förvaltning av CMS WCM publiceringssystem 2008

In Cloud / Förvaltning, Nyheter, Optimizely/Episerver, Övriga / Custom CMS by edenstromLämna en kommentar

Förvaltar ni er webbplats? Förvaltning, Application Management eller helt enkelt support är ett eftersatt område enligt många svenska WCM (eller CMS, publiceringssystem i Sverige) kunder.

Anledningen är att många organisationer inte har förstått eller förberett sig på att jobba med sitt CMS. Ett förlegat tänk att ”informationen magiskt kommer matas in av sig själv” finns kvar. Ansvaret läggs felaktigt ovanpå de informationsansvarigas övriga sysslor. Dålig överlämning vid nyanställning och bristande utbildning är andra vanligt förekommande anledningar.

Leverantörerna är långt ifrån några änglar. Jag hör ofta om CMS-leverantörer som ”stack” efter publiceringssystemet var på plats. Framgångsrika CMS-leverantörer har en tendens att gå på nya projekt istället för att underhålla gamla.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Systembolaget uppdaterar ViNet och Employee Experience för 6000 anställda, bygger dashboard

Det är en stark efterfrågan efter förvaltningsroller inom webbutveckling och nya roller och sätt att organisera sig börjar ta form. Enligt Forresters “Understanding Who To Call For Help With Your WCM Projects” nyttjar en WCM/CMS organisation följande roller inom förvaltning (administration):

Project Manager
Application architect
Information architect
Site manager
Systems administrator
Database administrator
Lead developer
Application developers
Template developers
Content authors and editors
Content entry personnel
Help desk personnel


Utöver anställning kan dessa, enligt Forrester, erhållas genom leverantörer som:

WCM vendors
Systems integrators
Interactive markering agencies
Independent contractors

Aningen magstarkt att presentera i överlämningsfas/transition/closing procedures för ett normalstort svenskt O-listeföretag. Men flera på A-listan jobbar, eller borde jobba, på ett liknande sätt.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Knowit Experience/Creuna går som tåget, 150 Mkr dyrare, köper nya systerbyråer

Under våren i Sverige har jag lagt märke till nya titlar som jobbar med förvaltning. Ett exempel är Webbkoordinator. Creuna söker flera Webbkoordinatorer för löpande underhåll av befintliga uppdrag. De kommer ha en lägre timkostnad än ”vanliga EPiServer-utvecklare”.

Det är även popular att skicka till ovan nämnda titlar till låglöneländer. Cybercom projekt- och testleder från Sverige men producerar i Indien och Östeuropa. För ned till en femtedel av de svenska timpriserna.

Leave a Comment