GFC, Google Friend Connect 4 månader senare – Community Sverige erövrat?

In Chatbots, Community, Facebook Pages, Facebook Open Graph, Featured, Google Voice etc, Liferay, Nyheter, Wordpress, XCAP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström6 Comments

Fyra månader efter att GFC, Google Friend Connect släpptes officiellt. Dags för MKSE att se över hur pass långt har initiativet kommit med ”erövringen” av den svenska community sektorn. Är EPiServer Community 3, Drupal, Josh XCAP, Escenic Community Engine och Liferay hotade?

GFC, Google Friend Connect är en lösning som delvis idag, och defintivt om några kvartal, kan ge valfri sajt eller blogg en fullt kapabel funktion för community / forum / socialt nätverk. Baserat på en befintlig användarkatalog i form av alla Google konton. Implementationen är enkel. En Analytics-liknande tagg innanför källkodens <body>-tagg är grundkravet. Därefter erbjuds gratis en sajt följande community / forum / sociala nätverksegenskaper:

 • Lägga ett ”communitylager” över valt innehåll, som ger:
 • 1. Profilinformation med personlig bild, hemsida etc.
 • 2. Lägga till vänner
 • 3. Skriva kommentarer
 • 4. Lägga upp filmer (Youtube)
 • 5. Lista senaste community aktiviteter
 • 6. Lista samtliga medlemmar
 • 7. Egen sida med profilinformation samt lifestream och massa övrig information om egen/medlens Google konto och anslutningar (pop-up)
 • Lägga till/ersätta sajtens kommentering med profiler från Google-konton (GMail)
 • Lägga upp chat-fönster / anslagstavla vart som helst
 • ”Bli medlem i denna sajt” fönster vart som helst
 • Egen ”skinning” och design via CSS-filen canvas.html
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Novare Pay handlar upp ny byrå och Webflow webb

Bäst integration får givetvis de som börjar labba med API:t.

Men svaret gällande GFC:s framfart? Det går segt. Den största nordiska GFC-anpassade sajten, som undertecknad tagit del av, är norska NRKbeta.no. Efter några månaders medlemsindrivning ståtar de i skrivande stund med runt 750 medlemmar.

Trots GMails utbredning verkar inte besökare vara alltför måna om, eller ens uppmärksammat att det går, att koppla ihop ert konto med ett 20-tal övriga Goolgetjänster.

Även CMS-nyheterna/informationskällan MKSE har en GFC uppe på test sedan två veckor tillbaka. Se denna sajts nederkant, tillgänligt från samtliga sidor. Men ni i CMS-Sverige verkar inte riktigt anammat GFC ännu. Inte på den här sajten, hur som helst. Enbart ett fåtal medlemmar har anslutit.
community GFC google friend connect

De som kört några månader längre, som bloggarna Jardenberg (och även Mindpark) har fått ihop fler. Båda har lite över 200 anslutna Google-medlemmar. Populära bloggen BetaAlfa har kört GFC ett tag, men har bara skrapat ihop 63 Google-medlemmar. Egentligen inga siffror alls, med tanke på att dessa sajter har tusentals unika besökare per vecka och stundvis även dagligen.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Sportson sjösätter e-handel på Norce för B2C och B2B

What.se, med forumprogramvara Web Wiz Forum, fick jag på två år ihop runt 6000 medlemmar. Trots att den community/forumlösningen krävde en 4 till 5 stegs regsitrering med tillhörande e-mailverifikation. Mycket av det slipper GMail-användare när det kommer till GFC.

Så kommer det då lossna för Googles initiativ? Kanske, fyra månader är ingen tid och i communitysammanhang kan det gå det fort när väl polletten faller ned och användare börjar ta rygg på varandra (”snöbollseffekten”). Se bara på Twitter den senaste månaden, eller klassikern Facebook för den delen.

För att ytterligare förenkla finns det även en färdig WordPress CMS plugin i beta. Den fungerar för närvarande bäst i vissa WordPressinstallationer.

Apropå den norska IT-framåtandran på NRKBeta, norrmännen var även snabba att få ett brett genomslag av Facebook, härnäst ska vi titta på hur det går för Facebooks GFC utmanare, FBC Facebook Connect.

Kommentarer

 1. På NRK’s sajt verkar inte besökarna (trots att sajtens tekniska content som borde sålla ut de minst teknikintresserade) riktigt förstå vad GFC är. I sajtens lifestream syns bara att folk, i all tysthet, ansluter sitt medlemskap. Inga konverserar utåt med sajtens läsare, och troligtvis inte med varandra heller.

  Av de ynka 81 kommentarerna på flera månader är den senaste talande:
  Tore – ”dumdidum, this was an interesting site… Can I just add comments to the entire site or? Can I comment different stuff…?”

 2. Författare

  På NRK’s sajt verkar inte besökarna (trots att sajtens tekniska content som borde sålla ut de minst teknikintresserade) riktigt förstå vad GFC är. I sajtens lifestream syns bara att folk, i all tysthet, ansluter sitt medlemskap. Inga konverserar utåt med sajtens läsare, och troligtvis inte med varandra heller.

  Av de ynka 81 kommentarerna på flera månader är den senaste talande:
  Tore – ”dumdidum, this was an interesting site… Can I just add comments to the entire site or? Can I comment different stuff…?”

 3. Fem nya NRKbeta medlemmar har anslutit på 24hr. Jag fick fyra nya via GFC efter författandet av denna artikel.

  Så, ja GFC kanske fungerar i så fall. Sett till att ni besökare främst läser vardagar skulle jag kunna få 752 nya medlemmar i år, totalt 774. Och i slutet av 2010 nått 1775 med samma takt. Det är inte fy skam ;)

 4. Författare

  Fem nya NRKbeta medlemmar har anslutit på 24hr. Jag fick fyra nya via GFC efter författandet av denna artikel.

  Så, ja GFC kanske fungerar i så fall. Sett till att ni besökare främst läser vardagar skulle jag kunna få 752 nya medlemmar i år, totalt 774. Och i slutet av 2010 nått 1775 med samma takt. Det är inte fy skam ;)

Leave a Comment