Idrottssverige fruktar RF:s IdrottOnline EPiServer

In MU / Multisajt, Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström19 Comments

RF vill att alla svenska idrottsföreningar och klubbar som söker pengar från Idrottslyftet / LOK-stöd går in i internetsatsningen IdrottOnline Klubb och IdrottOnline Förbund som lanserades för 8 månader (CMS-projektet har pågått sedan 2006). En EPiServer 4 multi-user lösning av Sogeti.

Efter sommaren 2009 blir IdrottOnline obligatorisk för att få stödet. RF hoppas då ha knytit till sig 10 000 föreningar och klubbar.

Själva flytten till EPiServer är gratis. Men tillägg, som idrottsföreningarna snabbt anser sig behöva, kostar extra. Utökat hårddiskutrymme ska kosta mångdubbelt jämfört med samma sak hos vanliga webbhotell. Den komplexa, centrala lagringen av ägande, rättigheter och medlemsuppgifter gillas inte heller av klubbarna. Klubbarna anser även att det är vansinningt att det inte finns stöd för egna e-postadresser och att undersidor förses med IdrottOnlines domänadress.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  De fick äran att bygga Sitevision åt RF efter rekordupphandlingen

Det har lett till en kamp mellan RF och klubbarna som pågått sedan början av 2009. Klubbarna i Sverige har under många långa år byggt upp egna lösningar (phpBB, vBulletin, Frontpage, Dreamweaver, webbhotells-CMS och customlösningar kodade av idrotssverksamma) med tillhörande medlemsdatabaser. Lösningar de är rädda att förlora.

Trots att EPiServer MU-sajten är ung jämförs den redan med den nedlagda floppen N3Sport. RF med Robert Larsson och Ulla Persson verkar nöjda med 584 ansökningar. De anser att satsningen ”fungerat utmärkt”.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  De fick äran att bygga Sitevision åt RF efter rekordupphandlingen

Förbundet egen  Rf.se även den på en EPiServer 4. Utvecklad för 18 månader sedan av Drumedar i Västerås.

Kommentarer

 1. Jag är kassör i Södertälje Windsurfing Club och hanterar därmed vårt medlemskap i Svenska Seglarförbundet SSF, en del i Riksidrottsförbundet RF. Jag kan komplettera kritiken mot den nya lösningen. Den kräver nämligen, till skillnad mot den gamla, att jag är registrerad med personnummer. Eftersom jag inte anser att det finns något som helst anledning för denna typ av ideella organisationer att hantera medlemmarnas personnummer har jag vägrat att lämna ut det. Resultatet: vår klubb förvägras inloggning till vår sida i systemet, där vi redan lagt upp information – som vi nu alltså inte kan uppdatera. Tänk att bygga ett system som förutsätter personnummer! Huruvida det är ett tekniskt eller ett organisatoriskt krav lämnar jag därhän – det är i alla fall ett feltänk. (Att varken SSF eller RF behagar svara på mina och min klubbs synpunkter, avgivna i såväl mail som via kommentarer på deras webbplatser, gör f ö att jag undrar om SSFs och RFs funktionärer och anställda har glömt bort vilka de egentligen betjänar).

 2. Jag är kassör i Södertälje Windsurfing Club och hanterar därmed vårt medlemskap i Svenska Seglarförbundet SSF, en del i Riksidrottsförbundet RF. Jag kan komplettera kritiken mot den nya lösningen. Den kräver nämligen, till skillnad mot den gamla, att jag är registrerad med personnummer. Eftersom jag inte anser att det finns något som helst anledning för denna typ av ideella organisationer att hantera medlemmarnas personnummer har jag vägrat att lämna ut det. Resultatet: vår klubb förvägras inloggning till vår sida i systemet, där vi redan lagt upp information – som vi nu alltså inte kan uppdatera. Tänk att bygga ett system som förutsätter personnummer! Huruvida det är ett tekniskt eller ett organisatoriskt krav lämnar jag därhän – det är i alla fall ett feltänk. (Att varken SSF eller RF behagar svara på mina och min klubbs synpunkter, avgivna i såväl mail som via kommentarer på deras webbplatser, gör f ö att jag undrar om SSFs och RFs funktionärer och anställda har glömt bort vilka de egentligen betjänar).

 3. Jag är kassör i Södertälje Windsurfing Club och hanterar därmed vårt medlemskap i Svenska Seglarförbundet SSF, en del i Riksidrottsförbundet RF. Jag kan komplettera kritiken mot den nya lösningen. Den kräver nämligen, till skillnad mot den gamla, att jag är registrerad med personnummer. Eftersom jag inte anser att det finns något som helst anledning för denna typ av ideella organisationer att hantera medlemmarnas personnummer har jag vägrat att lämna ut det. Resultatet: vår klubb förvägras inloggning till vår sida i systemet, där vi redan lagt upp information – som vi nu alltså inte kan uppdatera. Tänk att bygga ett system som förutsätter personnummer! Huruvida det är ett tekniskt eller ett organisatoriskt krav lämnar jag därhän – det är i alla fall ett feltänk. (Att varken SSF eller RF behagar svara på mina och min klubbs synpunkter, avgivna i såväl mail som via kommentarer på deras webbplatser, gör f ö att jag undrar om SSFs och RFs funktionärer och anställda har glömt bort vilka de egentligen betjänar).

 4. Bra kritik mot idrottonline. Det är rätt tänkt att försöka skapa ett bra och smidigt system för idrotten. Men idrottonline börjar bli allt annat än bra och smidigt. Lars – många funktionärer och anställda inom idrotten är också kritiska men den kritiken tystas effektivt ner. Synpunkter och frågor möts med tekniskt och organisatoriskt mumbo-jumbo och besservisserattityd från ledningen av projektet. För de flesta som jobbar i ett förbund är det här omöjligt att bemöta eftersom man inte kan tekniken och inte heller riktigt kan se vad besluten får för konsekvenser i organisationen.

 5. Bra kritik mot idrottonline. Det är rätt tänkt att försöka skapa ett bra och smidigt system för idrotten. Men idrottonline börjar bli allt annat än bra och smidigt. Lars – många funktionärer och anställda inom idrotten är också kritiska men den kritiken tystas effektivt ner. Synpunkter och frågor möts med tekniskt och organisatoriskt mumbo-jumbo och besservisserattityd från ledningen av projektet. För de flesta som jobbar i ett förbund är det här omöjligt att bemöta eftersom man inte kan tekniken och inte heller riktigt kan se vad besluten får för konsekvenser i organisationen.

 6. Bra kritik mot idrottonline. Det är rätt tänkt att försöka skapa ett bra och smidigt system för idrotten. Men idrottonline börjar bli allt annat än bra och smidigt. Lars – många funktionärer och anställda inom idrotten är också kritiska men den kritiken tystas effektivt ner. Synpunkter och frågor möts med tekniskt och organisatoriskt mumbo-jumbo och besservisserattityd från ledningen av projektet. För de flesta som jobbar i ett förbund är det här omöjligt att bemöta eftersom man inte kan tekniken och inte heller riktigt kan se vad besluten får för konsekvenser i organisationen.

 7. Den här kritiken (som handlar om hur ett företag/organisation har valt att utveckla, implementera och prissätta en paketerad lösning) kan knappast vara riktad mot den underliggande tekniken, i det här fallet EPiServer CMS, varför jag anser att åtminstone rubriksättningen är missvisande.

 8. Den här kritiken (som handlar om hur ett företag/organisation har valt att utveckla, implementera och prissätta en paketerad lösning) kan knappast vara riktad mot den underliggande tekniken, i det här fallet EPiServer CMS, varför jag anser att åtminstone rubriksättningen är missvisande.

 9. Kan bara hålla med vad Sami skriver. Problemet med IdrottOnline är inte tekniken och systemet i botten utan hur detta har används och implementerats. Känns som RF i månt och mycket har missat att titta utifrån klubbarnas och användarnas behov men även hur utvecklare ska kunna använda plattformen och bygga vettiga webbplatser för klubbarna. RF borde ha tänkte mer tjänsteorienterat och byggt en vettig verktygslyda med tjänster och funktioner som utvecklarna sedan kan välja att använda eller inte. Detta istället för att tvinga in webbplatserna i ett ramverk som är svårarbetat, hårt styrt och dessutom inte särskilt vänligt för utvecklarna.

 10. Kan bara hålla med vad Sami skriver. Problemet med IdrottOnline är inte tekniken och systemet i botten utan hur detta har används och implementerats. Känns som RF i månt och mycket har missat att titta utifrån klubbarnas och användarnas behov men även hur utvecklare ska kunna använda plattformen och bygga vettiga webbplatser för klubbarna. RF borde ha tänkte mer tjänsteorienterat och byggt en vettig verktygslyda med tjänster och funktioner som utvecklarna sedan kan välja att använda eller inte. Detta istället för att tvinga in webbplatserna i ett ramverk som är svårarbetat, hårt styrt och dessutom inte särskilt vänligt för utvecklarna.

 11. Fungerar idrottonline på mac och firefox? Jag är ny redaktör för vår hemsida på idrottonline, men misstänker att jag får avsäga mig det eftersom jag kör med mac och firefox. Menyer syns inte och vissa sidor får jag bara som html-text.

  Hur är kompabiliteten mellan idrottonline episerver cms 5 och mac och firefox?

 12. Fungerar idrottonline på mac och firefox? Jag är ny redaktör för vår hemsida på idrottonline, men misstänker att jag får avsäga mig det eftersom jag kör med mac och firefox. Menyer syns inte och vissa sidor får jag bara som html-text.

  Hur är kompabiliteten mellan idrottonline episerver cms 5 och mac och firefox?

 13. Jag vill bara rapportera att jag idag (10/8) (äntligen!, men det tackar man för!) blev uppringd av en representant för Svenska Seglarförbundet ang. mina invändningar betr kravet på personnummer för att få uppdatera i nya IdrottOnline. Representanten berättade att man redan inför designen av det nya systemet fört fram invändningar till RF, men ändå valt att ställa upp på det. Det viktigaste skälet tycktes vara möjligheten att effektivt kunna undvika ”dublettpersoner”; något man tidigare haft problem med. Representanten höll med om att det finns andra metoder för att minimera problemet, t ex medlemsnummer. Man var inställd på att någon procent av alla skulle vägra att lämna ut sitt personnummer (något som också besannats) men dessa ansåg man sig kunna undvara. Frågan är om de också tycker det är OK att undvara/mista hela klubbar …

 14. Jag vill bara rapportera att jag idag (10/8) (äntligen!, men det tackar man för!) blev uppringd av en representant för Svenska Seglarförbundet ang. mina invändningar betr kravet på personnummer för att få uppdatera i nya IdrottOnline. Representanten berättade att man redan inför designen av det nya systemet fört fram invändningar till RF, men ändå valt att ställa upp på det. Det viktigaste skälet tycktes vara möjligheten att effektivt kunna undvika ”dublettpersoner”; något man tidigare haft problem med. Representanten höll med om att det finns andra metoder för att minimera problemet, t ex medlemsnummer. Man var inställd på att någon procent av alla skulle vägra att lämna ut sitt personnummer (något som också besannats) men dessa ansåg man sig kunna undvara. Frågan är om de också tycker det är OK att undvara/mista hela klubbar …

 15. Jag vill bara rapportera att jag idag (10/8) (äntligen!, men det tackar man för!) blev uppringd av en representant för Svenska Seglarförbundet ang. mina invändningar betr kravet på personnummer för att få uppdatera i nya IdrottOnline. Representanten berättade att man redan inför designen av det nya systemet fört fram invändningar till RF, men ändå valt att ställa upp på det. Det viktigaste skälet tycktes vara möjligheten att effektivt kunna undvika ”dublettpersoner”; något man tidigare haft problem med. Representanten höll med om att det finns andra metoder för att minimera problemet, t ex medlemsnummer. Man var inställd på att någon procent av alla skulle vägra att lämna ut sitt personnummer (något som också besannats) men dessa ansåg man sig kunna undvara. Frågan är om de också tycker det är OK att undvara/mista hela klubbar …

 16. Idrottonline är definitivt en felsatsning av RF. Dom har 20 utvecklare som sitter och gäspar när förbunden i förtvivlan försöker tillgodose RF's krav (som äntligen lättar efter påtryckningar från förbundets många medlemmar där bl.a. Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd varit i framkant).

Leave a Comment