Idrottssverige fruktar RF:s IdrottOnline EPiServer

In MU / Multisajt, Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström19 Comments

RF vill att alla svenska idrottsföreningar och klubbar som söker pengar från Idrottslyftet / LOK-stöd går in i internetsatsningen IdrottOnline Klubb och IdrottOnline Förbund som lanserades för 8 månader (CMS-projektet har pågått sedan 2006). En EPiServer 4 multi-user lösning av Sogeti. Efter sommaren 2009 blir IdrottOnline obligatorisk för att få stödet. RF hoppas då ha knytit till sig 10 000 föreningar och klubbar. Själva flytten till EPiServer är gratis. Men tillägg, som idrottsföreningarna snabbt anser sig...

Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!


Är du redan medlem, men utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.
To view this content, you must be a member of MKSE.com & artikelförfattaren Martins Patreon at $1 or more
Unlock with Patreon

Kommentarer

 1. Jag är kassör i Södertälje Windsurfing Club och hanterar därmed vårt medlemskap i Svenska Seglarförbundet SSF, en del i Riksidrottsförbundet RF. Jag kan komplettera kritiken mot den nya lösningen. Den kräver nämligen, till skillnad mot den gamla, att jag är registrerad med personnummer. Eftersom jag inte anser att det finns något som helst anledning för denna typ av ideella organisationer att hantera medlemmarnas personnummer har jag vägrat att lämna ut det. Resultatet: vår klubb förvägras inloggning till vår sida i systemet, där vi redan lagt upp information – som vi nu alltså inte kan uppdatera. Tänk att bygga ett system som förutsätter personnummer! Huruvida det är ett tekniskt eller ett organisatoriskt krav lämnar jag därhän – det är i alla fall ett feltänk. (Att varken SSF eller RF behagar svara på mina och min klubbs synpunkter, avgivna i såväl mail som via kommentarer på deras webbplatser, gör f ö att jag undrar om SSFs och RFs funktionärer och anställda har glömt bort vilka de egentligen betjänar).

 2. Jag är kassör i Södertälje Windsurfing Club och hanterar därmed vårt medlemskap i Svenska Seglarförbundet SSF, en del i Riksidrottsförbundet RF. Jag kan komplettera kritiken mot den nya lösningen. Den kräver nämligen, till skillnad mot den gamla, att jag är registrerad med personnummer. Eftersom jag inte anser att det finns något som helst anledning för denna typ av ideella organisationer att hantera medlemmarnas personnummer har jag vägrat att lämna ut det. Resultatet: vår klubb förvägras inloggning till vår sida i systemet, där vi redan lagt upp information – som vi nu alltså inte kan uppdatera. Tänk att bygga ett system som förutsätter personnummer! Huruvida det är ett tekniskt eller ett organisatoriskt krav lämnar jag därhän – det är i alla fall ett feltänk. (Att varken SSF eller RF behagar svara på mina och min klubbs synpunkter, avgivna i såväl mail som via kommentarer på deras webbplatser, gör f ö att jag undrar om SSFs och RFs funktionärer och anställda har glömt bort vilka de egentligen betjänar).

 3. Jag är kassör i Södertälje Windsurfing Club och hanterar därmed vårt medlemskap i Svenska Seglarförbundet SSF, en del i Riksidrottsförbundet RF. Jag kan komplettera kritiken mot den nya lösningen. Den kräver nämligen, till skillnad mot den gamla, att jag är registrerad med personnummer. Eftersom jag inte anser att det finns något som helst anledning för denna typ av ideella organisationer att hantera medlemmarnas personnummer har jag vägrat att lämna ut det. Resultatet: vår klubb förvägras inloggning till vår sida i systemet, där vi redan lagt upp information – som vi nu alltså inte kan uppdatera. Tänk att bygga ett system som förutsätter personnummer! Huruvida det är ett tekniskt eller ett organisatoriskt krav lämnar jag därhän – det är i alla fall ett feltänk. (Att varken SSF eller RF behagar svara på mina och min klubbs synpunkter, avgivna i såväl mail som via kommentarer på deras webbplatser, gör f ö att jag undrar om SSFs och RFs funktionärer och anställda har glömt bort vilka de egentligen betjänar).

 4. Bra kritik mot idrottonline. Det är rätt tänkt att försöka skapa ett bra och smidigt system för idrotten. Men idrottonline börjar bli allt annat än bra och smidigt. Lars – många funktionärer och anställda inom idrotten är också kritiska men den kritiken tystas effektivt ner. Synpunkter och frågor möts med tekniskt och organisatoriskt mumbo-jumbo och besservisserattityd från ledningen av projektet. För de flesta som jobbar i ett förbund är det här omöjligt att bemöta eftersom man inte kan tekniken och inte heller riktigt kan se vad besluten får för konsekvenser i organisationen.

 5. Bra kritik mot idrottonline. Det är rätt tänkt att försöka skapa ett bra och smidigt system för idrotten. Men idrottonline börjar bli allt annat än bra och smidigt. Lars – många funktionärer och anställda inom idrotten är också kritiska men den kritiken tystas effektivt ner. Synpunkter och frågor möts med tekniskt och organisatoriskt mumbo-jumbo och besservisserattityd från ledningen av projektet. För de flesta som jobbar i ett förbund är det här omöjligt att bemöta eftersom man inte kan tekniken och inte heller riktigt kan se vad besluten får för konsekvenser i organisationen.

 6. Bra kritik mot idrottonline. Det är rätt tänkt att försöka skapa ett bra och smidigt system för idrotten. Men idrottonline börjar bli allt annat än bra och smidigt. Lars – många funktionärer och anställda inom idrotten är också kritiska men den kritiken tystas effektivt ner. Synpunkter och frågor möts med tekniskt och organisatoriskt mumbo-jumbo och besservisserattityd från ledningen av projektet. För de flesta som jobbar i ett förbund är det här omöjligt att bemöta eftersom man inte kan tekniken och inte heller riktigt kan se vad besluten får för konsekvenser i organisationen.

 7. Den här kritiken (som handlar om hur ett företag/organisation har valt att utveckla, implementera och prissätta en paketerad lösning) kan knappast vara riktad mot den underliggande tekniken, i det här fallet EPiServer CMS, varför jag anser att åtminstone rubriksättningen är missvisande.

 8. Den här kritiken (som handlar om hur ett företag/organisation har valt att utveckla, implementera och prissätta en paketerad lösning) kan knappast vara riktad mot den underliggande tekniken, i det här fallet EPiServer CMS, varför jag anser att åtminstone rubriksättningen är missvisande.

 9. Kan bara hålla med vad Sami skriver. Problemet med IdrottOnline är inte tekniken och systemet i botten utan hur detta har används och implementerats. Känns som RF i månt och mycket har missat att titta utifrån klubbarnas och användarnas behov men även hur utvecklare ska kunna använda plattformen och bygga vettiga webbplatser för klubbarna. RF borde ha tänkte mer tjänsteorienterat och byggt en vettig verktygslyda med tjänster och funktioner som utvecklarna sedan kan välja att använda eller inte. Detta istället för att tvinga in webbplatserna i ett ramverk som är svårarbetat, hårt styrt och dessutom inte särskilt vänligt för utvecklarna.

 10. Kan bara hålla med vad Sami skriver. Problemet med IdrottOnline är inte tekniken och systemet i botten utan hur detta har används och implementerats. Känns som RF i månt och mycket har missat att titta utifrån klubbarnas och användarnas behov men även hur utvecklare ska kunna använda plattformen och bygga vettiga webbplatser för klubbarna. RF borde ha tänkte mer tjänsteorienterat och byggt en vettig verktygslyda med tjänster och funktioner som utvecklarna sedan kan välja att använda eller inte. Detta istället för att tvinga in webbplatserna i ett ramverk som är svårarbetat, hårt styrt och dessutom inte särskilt vänligt för utvecklarna.

 11. Fungerar idrottonline på mac och firefox? Jag är ny redaktör för vår hemsida på idrottonline, men misstänker att jag får avsäga mig det eftersom jag kör med mac och firefox. Menyer syns inte och vissa sidor får jag bara som html-text.

  Hur är kompabiliteten mellan idrottonline episerver cms 5 och mac och firefox?

 12. Fungerar idrottonline på mac och firefox? Jag är ny redaktör för vår hemsida på idrottonline, men misstänker att jag får avsäga mig det eftersom jag kör med mac och firefox. Menyer syns inte och vissa sidor får jag bara som html-text.

  Hur är kompabiliteten mellan idrottonline episerver cms 5 och mac och firefox?

 13. Jag vill bara rapportera att jag idag (10/8) (äntligen!, men det tackar man för!) blev uppringd av en representant för Svenska Seglarförbundet ang. mina invändningar betr kravet på personnummer för att få uppdatera i nya IdrottOnline. Representanten berättade att man redan inför designen av det nya systemet fört fram invändningar till RF, men ändå valt att ställa upp på det. Det viktigaste skälet tycktes vara möjligheten att effektivt kunna undvika ”dublettpersoner”; något man tidigare haft problem med. Representanten höll med om att det finns andra metoder för att minimera problemet, t ex medlemsnummer. Man var inställd på att någon procent av alla skulle vägra att lämna ut sitt personnummer (något som också besannats) men dessa ansåg man sig kunna undvara. Frågan är om de också tycker det är OK att undvara/mista hela klubbar …

 14. Jag vill bara rapportera att jag idag (10/8) (äntligen!, men det tackar man för!) blev uppringd av en representant för Svenska Seglarförbundet ang. mina invändningar betr kravet på personnummer för att få uppdatera i nya IdrottOnline. Representanten berättade att man redan inför designen av det nya systemet fört fram invändningar till RF, men ändå valt att ställa upp på det. Det viktigaste skälet tycktes vara möjligheten att effektivt kunna undvika ”dublettpersoner”; något man tidigare haft problem med. Representanten höll med om att det finns andra metoder för att minimera problemet, t ex medlemsnummer. Man var inställd på att någon procent av alla skulle vägra att lämna ut sitt personnummer (något som också besannats) men dessa ansåg man sig kunna undvara. Frågan är om de också tycker det är OK att undvara/mista hela klubbar …

 15. Jag vill bara rapportera att jag idag (10/8) (äntligen!, men det tackar man för!) blev uppringd av en representant för Svenska Seglarförbundet ang. mina invändningar betr kravet på personnummer för att få uppdatera i nya IdrottOnline. Representanten berättade att man redan inför designen av det nya systemet fört fram invändningar till RF, men ändå valt att ställa upp på det. Det viktigaste skälet tycktes vara möjligheten att effektivt kunna undvika ”dublettpersoner”; något man tidigare haft problem med. Representanten höll med om att det finns andra metoder för att minimera problemet, t ex medlemsnummer. Man var inställd på att någon procent av alla skulle vägra att lämna ut sitt personnummer (något som också besannats) men dessa ansåg man sig kunna undvara. Frågan är om de också tycker det är OK att undvara/mista hela klubbar …

 16. Idrottonline är definitivt en felsatsning av RF. Dom har 20 utvecklare som sitter och gäspar när förbunden i förtvivlan försöker tillgodose RF's krav (som äntligen lättar efter påtryckningar från förbundets många medlemmar där bl.a. Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd varit i framkant).

Leave a Comment