Johnson & Johnson köper in dyr logotype, ADs får panik

In Content Marketing, CXM, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Johnson & Johnson har avtäckt sin nya varumärkesidentitet. Den världskända, klassiska tidigare Johnson & Johnson logotypen kommer att fasas ut. Den nya logotypen ska ha moderniserats ”för nästa kapitel”:

”Varje bokstav är ritad i ett penndrag, vilket skapar en kontrast som ger både en känsla av oväntadhet och mänsklighet. Företaget kommer att ta till sig både långa och korta versioner av logotypen, expandera och bygga mer eget kapital kring en kortformad ”J&J” för att dyka upp på ett mer personligt och modernt sätt – särskilt i digitala gränssnitt. Varumärket kommer också att visa sig bättre i rörelse och bättre kunna fungera i olika miljöer.”

0 år
levde den gamla logotypen
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

Den nya röda färgen ska vara fräschare, ljusare och modernare. Den ska tala om förmågan att snabbt svara på hälsoutmaningar, utvecklas med tiden och bestämma takten. Elementen i ”art direction-stil” (illustration, fotografi och mer) ska ha skapats för att väcka energi, optimism och inkludering, samtidigt som de erbjuder ett unikt och distinkt tillvägagångssätt inom sjukvården.

I sociala medier och i bloggposter är en mängd art directors och formgivare relativt bestörta och kallar valet att byta ut en så klassisk, 130 år gammal och ofta förekommande logotype för ”helgerån”. Och ett ”mycket tvivelaktigt beslut som verkligen inte borde gynna företaget”. Projektet ska tydligen tagit tid, och varit dyrt då innefattat väldigt många interna beslutsfattare tillsammans med omfattande grafisk områdesexpertis utifrån. Det ska även lett till den generalisering av kreativa beslut som kan skönjas i logotypens framförande, menar vissa formgivare.

Fortfarande används främst den gamla logotypen samt t ex favIcon i webbläsarens menyrad på jnj.com (en Brightspot CMS), men en splash som skvallrar om den nya finns även obligatoriskt med. Kanske under en övergångsperiod.

Vanessa Broadhurst, Executive Vice President of Global Corporate Affairs har köpt in lösningen. Konsulten Laura Ries från varumärkesbyrån Ries har varit involverad i att ta fram ”anti-skrivstils” logotypen (som hon anser är gammaldags pga. att barn inte lär sig skrivstil längre). Ries har även jobbat med Papa Johns, Samsung, Unilever och Pop meals.

Johnson & Johnson var tidigare en av världens största Drupal CMS kunder, men på officiella varumärkessajten är det nya tider med just en Brightspot CMS.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Netlify headless får 22 mdr värdering, anledningarna till hysterin