Jordbruksverket och Consid gick 300 Mkr över budget, kunden tvingas låna för att kunna betala

In Nyheter, Offentlig sektor, Sitevision by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Statskontoret har i en ny rapport kommit fram till att Jordbruksverkets IT-system för att hantera framtida EU-stöd blir 300 Mkr dyrare än tänkt. Slutnotan väntas landa på 600 Mkr efter ett utdraget projekt.

Jordbruksverket måste nu låna pengar för att kunna betala leverantörer som huvudansvariga Consid.

Harald Svensson ställföreträdande generaldirektör på Jordbruksverket berättar för Beaconomist att leverantörerna inte haft det lätt att matcha ihop den kompetens och de roller Jordbruksverket har efterfrågat. De är osäkra på om de verkligen fått de bästa konsulterna.

Leverantörer som Consid har under 2015-2016 fått utstå mycket kritik för att prisa in sig i främst offentliga upphandlingar med timpriser ned till 0:- / timme. Allt för att slå konkurrensen och därefter sälja mer seniora roller med faktisk timkostnad. Kunder som Domstolsverket har ifrågasatt upphandlingsförfarandet och offentligt berättat hur de trots avtalen ändå väntas avstå att jobba med de inprisade leverantörerna. Även i det fallet handlade det om just Consid.

0%
över budget väntas projektet gå om det slutförs nästa år

Andra leverantörer till Jordbruksverket inkluderar Sigma, Sweco, Knowit, Sogeti och Tieto. EU-stöd projektet hoppas man ska stå klart 2017. Consid berättade så sent som förra året stolt om de projekt på Sitevision de utför för kunden.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Consid bakom Dollarstores nya e-handel på Litium Commerce Cloud

Leave a Comment