Kommunala sajten Helsingborg.se har designats om och hamnat på en WordPress istället för den EPiServer som styrt kommunwebben i 10 år. Ett omtalat byte då teamet bakom Helsingborgs digitala val i många år uttalat sitt ogillande för EPiServer och sin uppskattning för WordPress och open source teknik.
Men bytet blev inte vad kommunen hoppats på. Först låg sidan nere en längre period och nu är prestandan under all kritik. Problemen har fortsatt flera dagar sedan lanseringen i början av veckan och nu riskerar kommunen att tappa i resultatlistorna i sökmotorer pga. accepterbart långa laddtider på de 358 000 listade sidorna.
0s+svarstider måste kommuninvånarna stå ut med i den nya segladdade lösningen
Dessutom har toppresultat i sökmotorerna, som barnens ”Mattecoach”, inte några ompekningar utan ger numera bara ett ”sidan kan inte hittas” meddelande.
Webbplatsen i sig är en mycket statisk historia (kan vara avskalad för prestandan nu denna vecka) med Vergic chatt och enklare nyhetslistningar. Menyn är vänsterställd och en MyNewsdesk iframas in för pressrum. W3 används för cache och New Relic övervakar, men så många några CDN:er eller scriptminifieringar etc. i övrigt syns inte till. Och att ha 300kb stora startsidebilder kanske inte heller är en så god idé om prestandan kniper. Destå värre är det topprubrik besökarna möts av första gången de besöker sajten. Då står det ”LARM”, en rubrik som sedan bara försvinner.
HD.se m fl uppmärksammar Helsingborg.se problem. Det ska vara multiredaktörsläget som är ett av problemen, enligt kommunens webbchef Björn Westerlund. Lösningen är inte gjord för fler redaktörer som arbetar samtidigt. Tanken är att redaktörerna initialt får jobba på kvällen istället, då sajten är mindre belastad.
”- Det är när vi släpper det nya verktyget som det egentliga arbetet börjar.”
Berättar webbchefen tvetydigt i en lanseringstext. Helsingborg ska, liksom många andra kommunala projekt, ha försökt med content reduction i sitt arbete för att få en mer överskådlig innehållsmängd på sajten.
Det finns kommunala WordPress-projekt som imponerat vid övergång, där syns:
Nu får vi se hur Sundsvall.se klarar sin omfattande flytt inom kort.
Kommentarer
Använder Helsingborg.se @hbgstad WordPress twenty fifteen original som tema!? fulaste jag sett sedan … sedan … sedan någonsin!
Så går det med många kockar. Inom staden finns Helsingborg.se webbchef, webbmaster, head of Internet, Internetchef och Communications head med strategic internet ansvar. Skattepengarna rullar. Dessa roller tillsätts baserat på kompisrelation, inte kvalifikation för ämbete.
Jag är internetchef (head of internet på engelska och alltså bara en person) i Helsingborg men har inte varit direkt inblandad i det här alls. Beslutsvägen har varit extremt kort, och antalet inblandade ovanligt få. Vi har ett litet tajt gäng som jobbar under webbchefen, och de har skött det här på egen hand. Precis så som det ska vara. Man har också gjort arbetet i stort sett helt utan externa resurser, och det tycker jag också är värt att applådera. Här har rullat avsevärt färre skattepengar än i något liknande projekt, det kan jag lova.
Att lanseringen inledningsvis gungar lite är olyckligt, men helt säkert något som man kommer att lösa efterhand.
Sedan vore det ju trevligt att veta vem man pratar med, i synnerhet när det framförs så allvarliga anklagelser.
Varför var du inte med i projektet, @jocke ?
Kände inte att jag behövdes och hade inte något specifikt att tillföra. Webbgänget är proffs, och riktningen med övergång till open source, inhouse-utveckling etc. låg helt i en linje som jag uppskattar.
BTW, här berättar Björn W mer om lanseringen http://blogg.helsingborg.se/webbchefen/helsingborg-4-0/
Hej, problemen med laddtiderna är nu lösta. Det var en liten bugg i vår kalender som gav oss huvudbry. Vi hoppas ha kalendern live tidigt i nästa vecka igen.
Jag delar inte uppfattningen att öppen källkod som licensmodell (i vardagsmun ”gratisverktyg”) har något egenvärde i sig i kommersiella webbprojekt, även om det är viktigt med öppen källkod i betydelsen att ha tillgång till den för produkter man gör sig beroende av – exempelvis CMS:et för en webbplats. Men det är mer ur ett praktiskt perspektiv för utveckling och testning, inte för licensvillkoren.
Dock nyfiken på vad open source-inriktningen innebär inom Helsingborg. Finns exempelvis källkod för nya Helsingborg.se tillgänglig publikt?
Jag frågar inte på något provokativt sätt, jag är bara genuint nyfiken. :)
Börjar startsidan med Aktuelltpuffar, som dessutom inte går att klicka på, enbart på läs mer-länken, som dessutom heter samma sak vid alla puffar. Känns som en ganska välbekant tillgänglighetsproblematik vid det här laget.
EPiServer finns kvar noterade jag. Den har inte helt stängs ned utan finns kvar på skattebetalarnas nota då inte alla tjänster gått att porta. Enligt ett blogginlägg.
Vi är precis i startgroparna, men visst är det här en del av ett större arbete med alla delar av öppenhets-spektrat. Några andra exempel ser du här https://oppna.helsingborg.se/oppna-allt/ och självklart finns vi här också https://github.com/Helsingborg
Specifikt för helsingborg.se så kommer vi givetvis att släppa allt som är släppbart och potentiellt värdefullt.
… och jag tror aldrig du skulle höra mig kalla open source för ”gratisverktyg” ;)
Ja, det är ingen hemlighet att EPi finns kvar under en övergångsperiod. Men det är just det – en övergångsperiod.
Gillar initiativet! Offentlig verksamhet ska vara öppen och transparent – att dela med sig av källkod och maskinläslig data är helrätt! Knäckfrågan blir väl just vad som kommer att bedömas som ”släppbart”. :) Lycka till!
Ja, det handlar ju inte om att vi har något att dölja, med ”släppbart” avsåg jag bara att det ska vara i sådant skick att vi kan släppa det utan att skämmas över allt för mycket fulkod. Samtidigt är det ju så ibland, så vi måste göra en avvägning mellan förmodat värde för andra och given kostnad för att tvätta, städa och dokumentera kod som vi släpper ut.
Skulle det inte finnas en poäng i att även släppa ”fulkod” för att ta hjälp av entusiaster? GitHub vore klockrent för just detta.
Om man inte är en virtuos som exempelvis Ted Nyberg ovan så skriver man först fulkod som sedan efter några iterationer blir finkod.
Ta även hjälp av medborgarna (hejja Helsingborg!) att utveckla nya funktioner för helsingborg.se, även där kanske med hjälp av ”öppna data”-initiativet.
Edit: en extra tanke som slog mig; kanske kan kombinera PHP-utveckling på CoderDojos (Mindpark) med hands-on exempel för helsingborg.se?
Hej, Det har blivit ganska många fel här och jag ska försöka att rätt upp några av dem. Är det fler frågor så är det helt ok att ringa mig eller skicka ett mail så ska jag försöka att berätta så mycket som möjligt.
EPi är inte helt av stängt.
Nej, det stämmer. I dagsläget har vi 7 siter kvar på vår EPi plattform och vi kommer att försöka migrera över dem till WP en efter en under 2015. Vi hoppas kunna stänga EPi helt och håller och spara in den licenskostnaden 2016.
Långa laddtider
Ja, vi hade tidvis långa laddtider när vi släppte systemet. Problemet var en bugg i en egenbyggd plugin. Problemet hade inte visat sig i de tester som vi gjorde innan launch eftersom problemet uppstår i ebn särskild situation som vi helt enkelt inte hade förutsätt som som inte uppträdde i test utan visade sig först i produktion. Nu är siten snabb för våra användare, tyvärr har vi fortfarande problem med hastigheten i backend när det är många användare påloggade samtidigt. Att låta redaktörerna arbeta kvällstid var ju ett spännande förslag, som dock aldrig behandlats på allvar.
GitHub
All kod är som utvecklats är helt OpenSource, vi använder Gitten idag, och vio kommer att annonsera det lite högre när vi är helt nöjda med koden.
Tillsättning av tjänster
Jag kan bara svara för vad som händer på Webbenheten. Jag är webbchef och när jag tillsattes var det åtminstone inte på kompisrelation, jag kände ingen i helsingborgsstad. All dokumentation kring denna tillsättning är offentlig handling men om du har tveksamheten kan du bara slå mig en signal. Henrik, som är webbmaster i Helsingborgs stad är anställ på webbenhen. Han är en superduktig kille, och har varit här betydligt längre än jag. I hans roll ingår framförallt second line support till redaktörer, frontendprogrammering och konfigurering. Jag förstår inte hur det skulle kollidera med något annat.
Artikelpuffar
Ja, jag vet, det är fel. Det står på restlistan!
Restlistan
Det är tyvärr inte så att vi på webben kan luta oss tillbaka och njuta av våren, nu efter launch. Om någon är intresserad av att följa det vidare arbetet med Helsingborg.se kommer mer info att finnas på min blogg.
http://blogg.helsingborg.se/webbchefen/
Arbetssättet
Vi har valt ett spännande arbetssätt för det här projektet. Det är ju ganska allmänt känt att en allt för stor del av alla IT projekt går fel på ena eller andra sättet. För att försöka undvika det här gjorde vi i Helsingborg lite annorlunda. Det traditionella kommunala sättet att jobba är att man jobbar med en helt ny site både vad gäller teknik och innehåll som man sedan släpper med en big bang. Vi valde att istället först jobba med innehållet, i den gamla plattformen, sedan flytta över det till den nya och produktionssätta denna, detta gjorde att vi kunde göra teknikprojektet extremt snabbt och fokuserat, och med en stor del av inhouse arbete.
Jag märker i kommentarerna en stor omsorg om skattebetalarnas medel och jag kan garantera att vi verkligen har försökt att på alla sätt vara så aktsamma som vi bara kan om dessa.
Har ni fler frågor, tveka inte att ringa, eller maila till mig, för vi har lärt oss enormt mycket på detta projekt och det är en hel del saker som vi skulle kunna gjort bättre, och mycket kritik är berättigad, men det är ju bra om vi pratar om rätt saker!
I Helsingborgs dagblad går det att tolka det som kvällstid är enda gången det går att jobba på grund av förslöande flerredaktörsstöd i WordPress. Stämmer det?
Det dyker upp många kommentarer om skattebetalarnas pengar. Helt ärligt: att lägga ett par hundra tusen initialt i licenspengar för EPiServer finns det väl inte en människa som kan kritisera? Det är ju en försumbar kostnad.
Vad som däremot är dyrare, men jag säger inte att det är fel, är väl att ha en hel stab av egna, avlönade webbutvecklare som ska utveckla och sköta sajten.
Inhouse är bra på många sätt, men sällan det billigaste alternativet.
Hoppas sajten tas emot väl av alla medborgare och att WordPress blir ett effektivt verktyg för redaktörerna!
Det enda som känns synd är att designen känns väldigt 2004. Och det är för mig helt obegripligt att detta designtema, av alla tillgängliga, blev Helsingborgs val. Vad gjorde alla internetchefer och strateger när detta beslut togs?
Inhouse är klockrent för en stor sajt som ständigt utvecklas och förbättras. Speciellt om du lägger in digitala tjänster i korgen. Närhet till verksamheterna är ett måste.
Du har helt rätt och ändå inte. För oss i Helsingborgs stad var det inte den initiala kostnaden som var det stora utan de årliga licenskostnaderna. EPi server har dessutom ett system där deras partners får gratis utvecklings licensenser, men vi som kommun får inte bli partner. I och med att vi hade flera olika siter innebar det att vi var tvungna att betala för en utvecklingslicens per utvecklare och site. Med fyra utvecklingsmaskiner a 8 siter blev detta en himla massa licenser.
Jag hade dock kunnat köpa detta om vi för dessa pengarna hade fått tillgång till EPis omvittnat goda support. Tyvärr måste man ju än en gång vara partner för att få tillgång till denna vilket vi inte var. Detta innebär att för att kunna utnyttja EPis support, som vi betalar dyrt för, måste vi gå genom en konsultfirma och betala dyrt till dem också, så i slutänden blev det inte en ”försumbar kostnad”, utan faktiskt ganska mycket pengar som vi fick lägga varje år på licensavgifter.
Förutom detta affärsupplägg som inte alls passade oss som ville köra inhouse utveckling, var EPi oserviceminded, ovilliga till att skapa bättre affärsupplägg och direkt otrevliga mot oss.
När det gäller diskussionen om inhouse kontra outsource tror jag att det bästa är att använda en kombination, men detta finns det så många åsikter om. Personligen håller jag med ”Gästen” nedan och har sett flera olika exempel där inhouse utveckling har blivit extermt mycket effektivare än outsorcing just tack vara närheten till verksamheten.
Nej. Däremot har det varit långsammare än vad våra redaktörer har rätt att förvänta sig. Vi har gjort några konfigurationsändringar vad gäller cashning osv som har förbättrat läget, men det är fortfarande inte riktigt bra. Vi hoppas att ha ytterligare en förbättring på plats till i morgon som ska göra att det blir tillräckligt bra.
Vill tacka alla inblandade för fantastiskt bra marknadsmaterial att stärka alla mina EPiServer pitchar. Detta knas projekt på WordPress och Helsingborgs konserthus byte från WordPress til EPiServer är obetalbart marknadsmaterial. https://www.mkse.com/2015/03/13/helsingborgskonserthus-se-lamnar-wordpress-for-episerver/
Att Björn ej känner till att EPiServers utvecklarlicenser är kostnadsfria sedan 3 år får stå för honom.
Bra att det finns praktiskt erfarenhet till @jocke resumé nu! har alltid undrat hur hans alla extremt skrävliga bloggtips fungerar i verkligheten.
Hmmm, EPi server fakturerar mig åtminstone för dem. Är du säker att du inte bara talar om utvecklar licenser för partners? Annars är jag SJUKT lurad av EPi server, för mig fakturerar de gladeligen.
Om du sedan vill kalla ett webbprojekt som drabbas långa svarstider de första 48 timmarna för knas, ja det är upp till dig.
Men tro inte att jag har något emot EPi som CMS. Företaget har jag ganska mycket emot, men produkten är jättebra! För en kommun tycker jag dock, rätt eller fel, att det finns en rent filosofisk anledning till att välja open source. Själva ordet kommun kommer ju från latinet och betyder ”gemensam” och kommunen ska ju jobba med saker som är just gemensamma. Att då jobba med en kodbas som är gemensam och som invånarna kan ta del av, tycker jag en bra tanke. De betalar skattepengar, vi utvecklar service till dem men vi ger också tillbaka själva verktygen vi utvecklar.
Nja, det var inte riktigt så det gick till. Jag har arbetat med WP innan mitt liv som kommunanställd och blivit imponerad över hur lättarbetat det varit ur ett utvecklingsperspektiv. När då vår gamla EPi installation befann sig i en återvändsgränd och vi skulle bli tvungna att börja från början oavsett om vi valde att bygga i EPi 7 eller något annat bestämde jag att vi inte skulle göra som man brukar och göra en stor och dyr förstudie där vi efter ett antal luddiga kriterier valde det vi hade bestämt oss redan från början utan att vi istället skulle ta en fri och öppen plattform, och testa om denna kunde leva upp till våra krav.
Att jag valde WP var mest för att jag hade positiva erfarenheter av denna plattform från tidigare projekt. Jocke uppmuntrade och stöttade men som webbchef var detta mitt beslut.
Jag menar https://www.mkse.com/2015/03/13/helsingborgskonserthus-se-lamnar-wordpress-for-episerver/
Skämtare där, det har väl framgått från både Björn och mig att jag inte på något sätt kan sätta upp den här omgörningen på min resume. Jag har på sin höjd hejat på för principerna, från baksätet. Däremot har jag sedan -94 på Aftonbladet-tiden och tjugo år framåt stått med spaden i marken under ett hundratal lanseringar, uppskattningsvis. Oavsett, jag har lite svårt att ta kritiken på allvar när den kommer från anonyma småtroll. Låt oss ta en ordentlig, öppen, rak, diskussion istället.
Joakim, jag hoppas du inte tycker att min kommentar är trollsk? Däremot skulle jag gärna få din feedback på det valda designtemat för helsingborg.se.
Det är en tajmingfråga. Vi har precis landat första fasen av ett större varumärkesarbete, och den grafiska profilen har inte hunnit bli klar i tid för att arbetas in i den här lanseringen. Så betrakta designen på nya helsingborg.se som en övergångsdesign. Ständigt work in progress. Jag tror Björn i någon annan kommentar varit tydlig på den punkten också.
Kolla gärna här för en hint om vart vi är på väg gällande sådant som grafisk konstruktion, bilder (inkl CC-krav), typsnitt (också med öppen licens) etc http://vm.helsingborg.se/kommunikation/farger/
Det här börjar bli en lång tråd och utan att ge mig in i diskussionens kärna vill jag gärna förtydliga vad som gäller för EPiServers utvecklarlicenser. Som kommentatorn Joey påpekar är alla utvecklarlicenser kostnadsfria sedan 2013 om man ligger på senaste licensmodellen. Här finns ingen skillnad
mellan partners till EPiServer och inhouse-utvecklare. När det gäller inhouse-utveckling så har vi en del kunder som väljer den modellen och som slutkund kan du teckna ett supportavtal direkt med oss, eller välja att ha support via en partner. Jag tycker det är tråkigt att vi har upplevts som ett
företag som är otrevligt och svår att ha att göra med, och jag tar gärna en
diskussion vidare med dig Björn om det finns något intresse för det.
Pingback: download identity 2003
Pingback: government grants for convicted felons
Nu har @hbgstad fått upp farten. Ett år senare. Svarstider på 2s och en mer enhetlig design. https://tools.pingdom.com/#!/bNGQRH/http://helsingborg.se Dessutom chatt, Google Translate och inga synliga buggar. Men Pagespeed är inte OK: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=www.helsingborg.se
Gammal tråd Martin som även avhandlat en del Episerver relaterade frågor, Kan uppdatera församlingen med att Episerver idag erbjuder kostnadsfri utvecklarsupport till både partners och kunder, kostnadsfria utvecklarlicenser för både partners och kunder samt Episerver DXC – en elastisk cloud baserad tjänst utan upfront kostnader, DXC debiteras efter nyttjande av tjänsten (antal page views och items), DXC inkluderar även ett CDN för ökad prestanda och bästa svarstider.