Kommentarer på Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, Resume, DagensMedia, GT och SydSvenskan

In Drupal, Escenic, Nyheter, Optimizely/Episerver, Polopoly Atex, Roxen by MKSE.com Redaktion Martin Edenström3 Comments

Vad landade då alla semi-spärrade, före detta anonyma kommentarslösningar i för våra största svenska tidningar? MKSE.com gör en djupdykning och sammanställning:

Aftonbladet.se (Escenic) är klara med sina nya kommentarer som släpps senare idag. De består numera av:

  • Facebook inloggning som krav för att få en äkta identitet och inte enbart alias (”Techcrunch-modellen”)
  • Facebook Page för varje reporter för direktkontakt (idag mail)
  • Fortsatt stöd för koppla sin Facebook till egna Plus-indentiteten
  • Annars liknande teknisk upprättning med valbara antal redovisade kommentarer, sortering, gilla och AJAX-laddning med laddningscirkeln samt återstående laddningstid i procent (!)

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQwH1BIif-dWLiD3Ek7RXBPQbg09NXRFhANpf0RWEi_pg71oQJHt5N4skMS

DN.se (EPiServer), som tillsammans med Doberman designas om om någon månad, har valt att skaffa sig en egenutvecklad lösning som liknar Aftonbladets Plus-identitet och troligtvis framöver kommer användas för koppling till paywall’at innehåll. Med sin nya EPiServer CMS 6 modell finns även en del personaliseringsmöjligheter i samband med Facebook som DN säkert tittat på. Idag finns kommentarer bara på vissa artiklar, det krävs Facebook-inloggning via en, liksom SvD, flikutfälld egenhändigt byggd widget med paginering, avsändarbild och checkbox för att godkänna policy.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Karlstads Universitet fortsätter satsa på Drupal-svit

Expressen.se (Polopoly, byter CMS 2012) har infört förhandsmoderering av anonyma kommentarer. De siktar också på Facebook-koppling men troligtivis avvaktar Aftonbladets framgångar med sin nya lösning – som lanseras under dagen.

Den senast omgjorda och re-designade i gänget, SvD.se (Escenic), är de enda som kör med den tekniskt ledande partnern Disqus för moderering, spam-skydd, redigeringsmöjligheter, Google och Facebook m fl identitetsstöd, central lagring av användarens alla kommentarer på nätet, gilla-möjlighet etc. Disquskommentarerna måste fällas ut från en per default dold flik under SvD.se-artikeln.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Johnson & Johnson köper in dyr logotype, ADs får panik

Sydsvenskan.se kör på med samma Disqus-lösning som SvD. Dock är den förutfälld.

GT.se (Polopoly, byter CMS 2012)  har samma lösning som systern Expressen.

GP.se (Polopoly) kör enbart med inlänkade bloggar redovisade via sin Twingly.

DagensMedia.se (Escenic) kör en egen variant i sitt Escenic som tillåter anonymitet och ej förhandsmodereras. Som de flesta andra har de sett till att det inte går att kommentera på artiklar äldre än några dygn.

Kommande Resume.se (då på EPiServer, nu Roxen CMS några veckor till) väntas införa Facebook-stöd för kommentarer. De har redan krav på inloggning mot egna, extremt inaktiva medlemsregistret Klubb Resume.

Medievärlden (Drupal) kör vidare på sin inbyggda Drupal 6-kommentarsmodul med captcha krav. Ett skydd som dock bräckts och sajten har haft en del problem med kommentarsspam.

Kommentarer

Leave a Comment