Låg tillväxt för EPiServer som missar betala skatt

In Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström3 Comments

EPiServers senaste årsredovisning är släppt och den innehåller en hel del frågetecken för den svenska, numera mångårigt internationellt satsande CMS-aktören.

episerver.com

Tillväxten är fortfarande, relativt tidigare år, låg. Mellan 2011 och 2012 var den 13 %, och mellan 2010 och 2011 endast 9 % medan tillväxten mellan 2009 och 2010 var 17 %.

EPiServer har tidigare kallat sig ”Den snabbast växande aktören”, något som med andra ord inte riktigt kan anse fortfarande stämma idag.

Jämför man de olika geografiska områdena går det att se att tillväxten i Sverige (alla affärsområden) var 4,6 % mellan 2011 och 2012. För Europa är tillväxten 38 % och ”övriga världen” (i vilket USA ingår) 19 %.

Med andra ord går inte USA så pass bra som nog EPiServer och ägare IK Investment Partners hade hoppats. Något som även har kunnat skymtas genom ledningsbyten på marknaden samt att siffrorna officiellt dolts i procentsatser mot föregående år.

Sista stycket i revisionsberättelsen nämner även att bolaget:

”Vid ett flertal tillfällen inte betalat skatter och avgifter i rätt tid.”

 

Kommentarer

 1. Hej!

  Vi vill gärna dela med oss av hur EPiServer utvecklas. Vi agerar idag på en global marknad och med en bred produktportfölj, så visst ser vi skillnader i tillväxt mellan våra produktområden. CMS marknaden växte enligt Gartner med 7 % under 2012, så inom den delen växer vi fortfarande (signifikant) snabbare än marknaden generellt. Inom andra områden växer försäljningen väldigt snabbt. Glädjande för oss bland annat inom e-handel, där vi har sett en tillväxt på 164 % under de senaste 12 månaderna (http://www.episerver.com/About-Us/Press-Room/Press-Releases/EPiServer-expands-London-presence-as-demand-for-solutions-grows/). Sammantaget var licensförsäljningen inom CMS/Commerce riktigt bra under 2012.

  Geografiskt satsar vi framgångsrikt vidare i USA där vi, för att öka takten ytterligare, genomförde organisatoriska förändringar i januari i år (http://www.episerver.com/About-Us/Press-Room/Press-Releases/EPiServer-Turns-Record-Year-with-Increased-Penetration-into-ecommerce-Market/). Vi har bl a etablerat ett supportcenter i Los Angeles, så att vi , tillsammans med våra säljkontor i Chicago och Washington, kan komma ännu närmare våra kunder och partners.

  I Sverige är licensförsäljningen fortfarande ett tillväxtområde, men övriga tjänste-områden växer inte lika snabbt, vilket drar ned tillväxtsiffran för vår totala försäljning på marknaden.
  Licensförsäljningen i Sverige växer i paritet med övriga marknader. Sverige är för EPiServer och våra partners en mer mogen marknad. Vi, liksom många av våra nära partners i Sverige (https://www.mkse.com/2011/12/05/nya-kontor-i-new-york-och-malmo-for-nansen-och-ottoboni/), satsar därför internationellt för att expandera.

  Avslutningsvis så har vi skattefrågan. På grund av sjukdom på vår ekonomiavdelning
  under semestertider blev vi försenade vid två tillfällen att betala in moms med
  ett par dagar. Vi har självklart betalt in detta och ärendet är stängt.

  Återkom gärna vid eventuella frågor!

  Vänligen
  Maria Wasing
  Marknadschef, EPiServer

 2. Hur många ehandlar sålde ni 2011 respektive 2012 då? Det framgår inte av länken?

 3. Vi har idag flera hundratals kunder inom e-handel, de flesta av dem tillkom under 2012. Martin har skrivit om ett antal av de svenska kunderna här på MKSE. Vi rapporterar inte antalet kunder per produkt utan tittar på tillväxten på licensförsäljningen, därav en procentsiffra i länken som jag hänvisade till.
  Mvh
  Maria

Leave a Comment