Martech-teknik och data fortfarande viktigare än people/process i Sverige, så står vi oss internationellt

In Martech, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Det har gått drygt en månad sedan Gül Heper-Jämterud, grundare CMO goes TECH presenterade årets Martech Report 2023 tillsammans med Swedma, Odyssey, Cint och Wiraya under Martech 2023 av Bonnier/Resumé. Följande är några av de mer svenska och skandinaviska avslöjandena som gjordes under den presentationen:

0%
saknar förmåga för att nå sina mål inom martech
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

Av de svarande (drygt 2200 intervjuer) tyckte omkring 29% att de var på den övre skalan gällande egna ”martech mognaden”. Den siffran var mycket högre bland företag med högre omsättning. Märkligt nog anser här även de svarande att teknik och data är viktigare än människor och process. Samtidigt tycker 52% att det huvudsakliga Martech-fokusområdet året framöver är att förbättra egna processerna samt ”ways of working” för att förbättra egna ”martech förmågan”.

Och helt 70% av de svarande säger samtidigt att de saknar resurser eller har resurser men med fel förmågor för att nå egna martech målsättningarna. Så enbart en av tre svarande har rätt personal för att jobba med martech på plats. För att få budget var det mer föga förvånande enklare att få ökad budget (37 mot 18%) om egna ledningen hade förståelse för martech. Till skillnad från när de inte visste vad det innebar.

Internationellt då? En nyhet i årets rapport. 38% av tyskarna tycker de har en mycket hög martech-mognad tillsammans med runt 38% precis lika kaxiga martechägare även i Danmark. I Norge är samma siffra hela 40% (!). Samma siffra i Sverige är enbart 23%, nästan hälften av vad norrmännen själva anser sig klara av.

Uppseendeväckande är också att i Sverige är det hela 39% som inte har planer på att nyttja AI-förmågor i en nära framtid.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Martech Report 2022, färre än hälften ökar sina martech-investeringar. LXA säger annorlunda