Mekonomen e-handel nere i mer än en vecka, penna och papper ersätter

In E-handel, Intershop, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

De ökade cyberattackriskerna som kommer med hemjobb och mindre detaljkontroll på plats inom IT-avdelningen har fått sitt ansikte i den ledande bilvårdskedjan Mekonomen. Istället för att uppleva en högsäsong med däckbyte och vårfix med svenska fordon är all e-handel, bokningstjänst och kundvård på Mekonomen nere sedan mer än en vecka tillbaka. Så pass lång nedtid är mycket, mycket ovanlig. Intrånget drabbar alla 415 olika verkstäder över hela landet.

”It-attacken har låg finansiell påverkan.”

Menade VD Pehr Oscarson för en vecka sedan. Frågan är om han fortfarande anser samma sak.

Det måste röra sig om en grov underskattning som kanske fungerade mitt i brinnande Corona-tider då alla alla andra IT- och finansiellt relaterade nyheter skapade ett sällan skådat brus. Angreppet skulle bara påverka affärsområdet MECA som står för omkring 40 procent av omsättningen. Men allt digitalt stöd är nere. Inklusive alla kassasystem. Alla direktlänkar och SEO-resultat Vid sökning på Mekonomen och mekonomen.se fortsätter peka till ett osäkert SSL-certifikat med varningar. Den enda ingången som finns är en intvingad, temporär länk för besökare till en Azure cloud-baserad krissida (på domänen ”azurewebsites.net”) med främst listade telefonnummer. I en iframe.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Impact e-handel far med osanning, Columbus, Vaimo och Avensia bör vara större

Personal på Mekonomen ska enligt uppgift till MKSE.com inte ha någon som helst kontroll över bokningar utan varje kontor sköter just nu själva sina bokningar på papper.

En första analys av Mekonomen själva visade att personuppgifter inte berördes, men händelsen har anmälts till både polisen och Datainspektionen.

Mekonomen är en användare av en relativt ny, tysk Intershop e-handel sedan förr-förra året. Leverantör är danska Columbus (tidigare iStone). Inför lansering lades runt 30 000 arbetstimmar på ehandels-projektet.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Kappahl handlar upp ny partner inom digitalisering och kundupplevelse

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss