Mobilt internet – Standardisering och iPhone

In iPhone, Nyheter, Optimizely/Episerver, Övriga / Custom CMS, Polopoly Atex by edenstromLämna en kommentar

En viss standardisering för mobilt internet har skett i det tysta de senaste åren. För 2-3 år sedan lade IT-konsulter och CMS-produktutvecklare tusentals mantimmar på specialanpassningar för ett större antal plattformar, mobil-OS, skärmstorlekar och övriga format. Arbetet blev i slutändan ohållbart, inte minst eftersom det i en strid ström tillkom nya format.

mobil webb

Mycket av de nya mobila webbarna, som Apegroups PHP-lösning mobil.di.se och mobil.aftonbladet.se samt wap.expressen.se ersättaren xhtml.expressen.se/mobil.expressen.se är baserade på ren HTML med speciella mobila classer för stil. De nya mobila sidorna går även att ladda in i vanliga webbläsare, vilket inte var möjligt med WAP-sidor. WAP som begrepp håller på att försvinna. wap.di.se är t ex helt nedstängd.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Aftonbladet bygger in AI-stöd från OpenAI, sköter nya sektioner av sajten

Men på en plattform läggs det plötsligt mycket mantid för specialanpassning av svenska webbsidor: iPhone. Eniro släppte tidigt i somras en iPhone-variant av mobil.eniro.se (vi saknar panorering av kartor med fingret). Även Hitta.se har släppt en specialanpassad sida som iPhone 2.0 App (nedladdningsbar, gratis applikation). I 99.se forum säger Aftonbladet att en iPhone variant varit på gång sedan i vintras.

Så ännu är inte den mobila webben helt död (och ersatt av den ”vanliga” webben), såsom namnkunniga profiler som Jeff Pulver och Russell Beattie (Mowser) förutspått tidigare i år.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Fler titlar släppta på Bonnier News Business headless-platta

Kommentarer

  1. Pingback: Aftonbladet.se tvingar inte till mobil version « EPiServer Polopoly Sharepoint CMS blogg

Leave a Comment