Ny innovation från Aftonbladet.se, Mapbox och single page notiser

In CDP, DMP, Escenic, Play-kanal / Multimedia, Sociala media / web2.0, Streaming by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Aftonbladet.se (Escenic) förnyar sig ständigt och har god erfarenhet av att gå i bräschen med visst nytänkande. Så vad har de hittat på inför hösten 2013?

aftonbladet 2013

En ny tidstypisk idé, troligtvis delvis hämtad från hur vi vill bli påminda av våra appar, är att en ny typ av notis för ”breaking news” som dyker upp på löper för de som inte laddat om en sida på ett tag. Den fungerar som en påminnelse för vad som just återfinns högre upp på löpet. Designmässigt ser den ut som en gul bagagemärkning överst till höger på sidan.

Att gå från fler omladdningar till en mer dynamisk startsida är en trend i sig. Den kallas single page scroll, att bygga baserat på bara en sida där besökaren istället rör sig i höjd- eller sidled. Det är delvis en utökning av förra årets trend med parallax scroll. På onepagelove.com finns en mängd av och för de mest engagerade enside-puristerna.

En annan anledning att bygga notiser är att desktop-användare även har fler flikar uppe som de inte uppdaterar lika ofta. I senaste versionen av Näringsliv 2012 infördes samma sak fast enbart i toppkant av startsidan.

Det sker även just nu utveckling hos t ex Apple hur notiser ska pushas fram till mer passiva appanvändare som kanske valt bort desktop-kanalen för t ex en app. Delvis för samstämmighet kring nyhetskonsumtion över flera olika enheter.

Aftonbladet satsar även på nya varianter av interaktiv grafik som en del i sin numera tre och ett halvt-åriga Superlive-satsning. Baserat på det mer designade Google Maps alternativet Mapbox har Aftonbladet tagit fram en interaktiv karta som scrollar på höjden. Den ska vara framtagen inhouse säger Aftonbladets nyhetsredaktör Martin Schori till MKSE.

I just Superlive anno 2013 har både kanadensiska Coveritlive samt svenska ShootItLive fått mer uppmärksamhet. Den senare, numera välfylld med reklam, CoverItLive används både som passiv nyhetsklippförmedlare samt som Twitter-motor för Aftonbladets journalister.

Aftonbladet.se upplevde nyligen ett litet bakslag då deras CIO Peter Frey gick till konkurrenten Expressen.se. Men enormt fina siffror på både webben (rekord 4/9 2013 med 7,7 miljoner besök) samt på mobilen (3,15 miljoner UB och över 100 miljoner sidvisningar första veckan i augusti) talar för att innovationen kommer fortsätta.

Leave a Comment