Nya Resume.se är en teknisk katastrof

In Featured, Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström24 Comments

Nya Resume.se har nu legat ute på Binks Ukrainaproducerade EPiServer CMS 6 i dagarna fem.

Tyvärr verkar releasen gått ut utan varken SVP (stabilitetsperiod) eller någon som helst sluttestning.

Som en av landets största nyhetssajter (nästan 130 000UB/vecka), som dessutom täcker intresseområdet ’webben’ kunde vi väntat oss mer. För tyvärr blev det precis som när gänget på Birger Jarlsgatan köpte in en egen iPhone app förra året, inte många rätt:

 • Sajten gick ned vid lansering och låg nere en större del av torsdagen/fredagen.
 • RSS (som troligtvis har tiotusental läsare) var ej omdirigerad till nya sajtens RSS.
 • Mobil-sidorna (som troligtvis har tusentals läsare) är ej omhändertagna i nya sajten.
 • Inloggningen fungerade ej, trots lyckad inloggning visar rubriktoppen en ny inloggningsruta.
 • Gamla användaridentiteterna lyckades inte portas, vilket lett till spöklik total tystnad ibland de nya kommentarerna.
 • MinSida innehåller flera buggar som att fält saknas och att felmeddelanden inte syns.
 • Copy’n är under all kritik i felmeddelanden och ledtexter.
 • Vad handlar en ticker på bara artikelsidor (och en 500 pixlar lång sådan!) om?
 • SEO hade glömts bort till alla tusentals gamla artiklar på nätet. Istället länkades dessa till en mindre kommunikativ 404 felsida (observera tre typsnitt (inklusive Times New Roman), engelska tekniska termer (Default Page) och inte minst hanteringen av Resume-loggan på denna sida).
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Fler titlar släppta på Bonnier News Business headless-platta

 • Dessutom användes HTTP 302 dubbla SERP-resultat, som Google väntas straffa snart.
 • Första releasen saknade omskalade bilder, istället visades 150-250kb stora bilder i massor på startsidan (nu åtgärdat)..
 • ..vilket så klart ledde till en mycket tung och trögladdad startsida.
 • Nya krönikörsbilderna var och är däremot uppskalade, extremt pixliga bilder.
 • Localhost ligger kvar i källkoden på flera ställen.
 • Twingly integrationen fungerar enbart om inga länkar finns (’livequery’ JS-fel).
 • Prenumeration på nyhetsbrev saknar bekräftelse.
 • 188 fel och 13 varningar i Validator.w3.org
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Fler titlar släppta på Bonnier News Business headless-platta

Resume.se är stolta, men detta är vad MKSE.com stötte på, efter 6 minuters test. Det syns även bland 32% av besökarna, som ger sajten underkänt.

Positivt då? Fadningen av dela-knappar på löpet fungerar OK, artikellayouten är bättre och startsidans nya sektionsuppdelning fungerar bra.

Kommentarer

 1. OUCH! #nyaresume nedsågad som en amerikansk sekvoja!! 

 2. Det har ju inte så mycket att göra med episerver i sig nödvändigtvis. Oavsett vad det är byggt på så lär det gå rätt långsamt när startsidan gör ett antal hundra requests och väger 3-4 meg.

 3. Article contains disinformation:
  Resume.se was produced not by Ukraine team.

 4. It states that he was the product owner of Teknikens Värld, not Resume?

 5. Jag tackar för en eminent klagomålslista, men det här med att anmärka på validering, är inte det lite förlegat? Jag menar, who are you to judge? 76 fel och 12 varningar på startsidan — som dessutom har dubbla doctypes!

 6. Hej Erik! Se det som en backlog. Här kommer en till story: As – A visitor – I’d like – That the ticker didn’t open up in a new window – Because – New windows aint the way to go.
  .. är väl halv-OK på rekryteringsannonser, men inte annars väl?

  Nej, är inte meningen att tokbasha det ni gjort, designen är bättre än tidigare t ex. Men gissar på en tight deadline? Ni kanske skulle lagt till ”beta” till den nya loggan? ;)

  Samt, att klaga tillbaka med samma medel på mitt WP-hobbyprojekt känns lite tamt – men tack för en åtgärdad buggfix på min kant!

 7. Jag hittade den där också när jag sökte på ”bink +ciklum +Resumé” (trots att man knappt kan använda ”+” i google.se numera!)

 8. Validering är väl knappast något man kikar på länge öht. Speciellt inte med tanke på HTML5 och CSS3. Men de andra punkterna du listade upp är helt klart valida.

 9. Du har rätt. Inte ens Funkanu Funka Certifiering kunderna klarar det. Se bara Landstinget i Jönköpings län (6 Errors, 30 warning(s) ) och Lunds kommun  (20 Errors, 1 warning(s).

 10. Pingback: Snyggt jobb med taggarna på Resumé.se

 11. Det här vet jag inte om jag riktigt håller med om. Välformerad kod är ofta viktigt för att få talsyntes och andra avvikande läsare att funka och det brukar också underlätta underhåll och förvaltning, hoppande mellan olika utvecklingsverktyg mm. Sedan är det såklart skillnad på valideringsfel och valideringsfel, vissa är ju i praktiken betydelselösa men i andra fall är man ju förvånad att sidorna öht renderas. Jag brukar kräva av våra utvecklare att koden ska validera eller att undantag ska gå att motivera och helst vara överenskomna med kunden.

  Ytterligare en aspekt är avtal. De flesta standardmässiga uppdragsavtal anger att leveransen ska ske enligt etablerade standars och på fackmannamässigt sätt. Även då är valideringen en rimlig måttstock att hålla i handen för att bedöma fackmannamässigheten i leveransen.

 12. @tidningenresume skrotade sin (andra, den första levde ett år bakom paywall) iOS app 24/5 2013? Ingen mobilwebb sedan 2011 heller.

Leave a Comment