Pfizer kräver att deras webbyråer ger tillbaka till Drupal

In Drupal, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Drupals visionära grundare Dries Buytaert har länge närt drömmen att få se sin produkt ta matchen med kommersiella alternativ genom att kunderna på betald arbetstid ska låta egna utvecklare jobba på den öppna källkoden.

De många delaktiga utvecklarna till Drupals kärna behöver mer tid än enbart sin fritid för att hålla uppe utvecklingstakten som en avancerad CMS-produkt kräver och ta hand om alla sårbarheter som visat sig dyka upp över tid.

Idén presenterades först under ett Drupalcon event våren 2015 i ett inledningstal av Dries. Idén då var att den nya Drupal-kunden och den medicinska bjässen Pfizer med 80 000 anställda skulle ge upp t ex 10% av sina tusentals utvecklares arbetstid för att bidra till färdigställandet av Drupal 8s kärna. I gengäld skulle varumärket “Pfizer” få kommenteras in i Git-repositoryn och ge företaget renommé och skänka tacksamhet.

Vi på MKSE.com hade då problem att se större företag ge tillbaka på detta sätt på grund av:

  • Rättighetsskäl
  • Kostnadsskäl och
  • De strika IT-policies som gäller inom medicinföretag

Och det vart inte mycket Pfizer-taggning i källkoden. Men Dries lyckades i längden ändå påverka sin prestigekund. För tre år senare visar det sig att just Pfizer ger tillbaka till Drupal- communityn på ett annat sätt. Pfizer har infört en ny policy som kräver att deras nuvarande Drupal-byråer ger tillbaka till Drupal om de ska få jobba med läkemedelsföretaget.

Pfizers Mike Lamb, Pfizer Senior Director Architecture, Engineering & Development berättar att de även ska ha infört nya open source policies som att:

  • Att standardisera samtliga sajter på Drupal, vilket kallas ”oslagbart jämfört med proprietär mjukvara”
  • Sätta upp regler för hur organisationen ger tillbaka till Drupal
  • Att av säkerhetsskäl inte ”Forka” de Drupal moduler de använder

Pfizer ska ha ersatt runt 60 äldre CMS med sin nya Drupal-installation de senaste tre åren. Mike Lamb berättar även att det inom Pfizers interna utvecklingsteam finns en typ av stolthet om de stöter på webbplatser där deras bidrag till källkoden finns med.

Butiksdöd. Omnikanal-investeringar och digitala projekt som pågår runt om i Sverige

MKSE.com har samlat på sig en lista med allt som händer.