Pixboom annonstaggar bilder, köper läsarna det?

In Check out/Kassasystem, Javascriptramverk, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström1 Comments

Publisherstyrd början till social shopping? Henrik Landins (tidigare MTG och Glife) Pixboom har fått kunder till egna scripten som låter sajtägare tagga bilder med passande affiliateprogram- och e-handelslänkar.

Pixboom i Stockholm kallar sin tjänst för webbaserad marknadsföring. Annonsörer och publicister välkomnas, efter intresseanmälan och manuell granskning.

Tjänsten kräver även manuell mappning, det sköts enligt Pixboom via Pixboom Experts ska löpande hjälper deras partners att matcha bilder med produkter hos våra Pixbooms återförsäljare. Lite omständigt, men sajtägarna kanske behöver hjälp i vissa fall.

Posh24 är en av de som hakat på (via annonsören Nelly.com). Men mappningen är ännu inte klockren, det är inte identiska plagg som på bilderna som erbjuds.

De tekniska lösningen för denna typ av bildtagging har existerat och diskuterats i flera år men detta torde vara en av de första svenska implementationerna på en större sajt. Det är nästan märkligt att inte TradeDoubler, Affiliator, Double.se, AdOperator, Zanox, CJ och de andra presenterat sin egen lösning. Kanske på grund av mappningsproblematiken. Det är inte många promille av lyxvaruägarna som väljer att annonsera via affiliateprogram. De väljer andra, betydligt mer exklusiva kanaler.

Förutom Pixboom-affliatelänken finns även dela-funktioner till mail, Facebook och Twitter.

Engelska ASOS.com (As seen on stars) gjorde redan 2000 en mappning kändisplagg till konsumentvara, men där byggde de upp en hel egen e-handel kring bilderna.

Här har MKSE.com skrivit om den liknande, automatiserade svenska satsningen ContexLink (kontextuella inline ads). Den siktar in sig på annonsörers värdeord. Men utöver Realtid.se har ingen svensk nyhetssajt valt att testa inline ads. CTR måste vara alltför låg i förhållande till irritationsmomentet för läsarna. Nu får vi se om de accepterar bildtaggning mer.

Att komma närmare GUI-styrd redigering av annan content än text och simpel uppladdning och skalning av bilder (samt en och annan textinmatning i flash-filer) är en av CMS-verktygens stora utmaningar framöver. Med HTML5 och nya tekniker öppnas en värd av möjligheter som redaktörer inom kort kommer vilja kontrollera via sina administrativa CMS-gränssnitt. Dessutom blir det en riktig killer-app för CMS-verktyget, rätt utfört.

Kommentarer

  1. Pingback: Tweets that mention Pixboom annonstaggar bilder, köper läsarna det? | Might Know Something Else -- Topsy.com

Leave a Comment