Rek.ai förser svenska kommuner med AI, flera nya kundkonton under 2019

In AI, Machine Learning, Botar, CXM, Nyheter, Offentlig sektor by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Rek.ai fortsätter växa med inte färre än fyra nya kommunkunder som anslutit till tjänsten. Och det bara under den senaste månaden. Rek.ai är en tjänst för att starta med sin egna AI-anpassningar. Bolaget anser att användarupplevelsen kan förbättras med de mer skräddarsydda anpassningarna.

Dessa skapas med hjälp av en anonym personaliseringsmodell. Modellen ska vara en typ av deep learning som varje natt tränas på en mängd parametrar så att den via ett API kan returnera rekommendationer.

Rek.ai erbjuds bl a till svensk offentlig sektor. Några delar där AI direkt blir användbart är inom t ex en kommunanvändares webbplats ska vara:

  • Navigation, sidträd och ”+”-utfällningar av menyinnehåll
  • Sökresultat och Autocomplete
  • Målgruppsingångar
Vi har mer på samma ämne:  Nordic Choice Hotels köper in AI-plattform för 30 Mkr

Där låter Rek.ai sin intelligens påverka frekvens av förfrågningar, tid på dynget, kontext med mera för att se till så att menyalternativ justeras om beroende på användartyp, kalendertid etc. Innehåll i t ex en nedfälld meny ska alltså se till att passa den majoritet av besökare som är inne för stunden bäst. Rek.ai tror att denna typ av anpassningar inom kommer kort bli en del av webben. De kan ha helt rätt. Det gäller bara att inte tjänsten misstas för enklare, webbplatsanalytiska anpassningar och logiken att styra om innehåll baserat på ”mest klickade”. Det är nog mer datadriven design och inte AI.

Under januari månad ska hela fyra kommuner anslutit sig till den nystartade AI-tjänsten berättar VD Johan Albertsson för MKSE.com. Kommunerna som ska börja använda tjänsten är Luleå, Halmstad, Järfälla och Götene.

Tidigare kunder till AI-systemet är Postkodlotteriet, Upplands-Bro och Falkenbergs kommun. Rek.ai är CMS-oberoende och helt klientbaserat, företaget lanserades i november av Johan Albertsson och Thomas Papatziamos som tidigare arbetat med webbprojekt inom offentlig och privat verksamhet.