Så blev nya DI.se på EPiServer

In Featured, Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström7 Comments

Mitt i semesterstarten smyger Dagens Industri ut nydesignade DI.seEPiServer CMS 6 R2. Omtalade DI.se är en av årets större lanseringar och vid första anblick tycks inte ekonominyhetsjätten vågat förändra alltför mycket.

Men visst finns det en hel del nytt. Mer än läsarna kanske önskar, vid en närmare titt. Framförallt i fler upplösningar än en större desktop.

Det måste vara skönt för DI:s webbgäng att äntligen lämna det knepiga, 10 år gamla frame-set’et. Även om ”Sveriges bästa bannerplats” fortfarande ”skyddas” i en fixerad frame. Större har bannern blivit också. Säkert för att inte hamna efter NLiv-satsningen. Vad hittar vi då mer på nya, centrerade DI.se?

Den största, fram tills nyligen okända nyheten var personaliseringsarbetet. I botten av sidan ligger en personlig meny där ett eget nyhetsflöde kan skapas. I mörkt lightboxade, animerade boxar. Allt sköts via det nya ”Di-kontot” där all användarinfo hanteras och kopplas till prenumerations/paywallade tjänster.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Fler titlar släppta på Bonnier News Business headless-platta

En fet meny för ”Mera” har smygit sig in. Typsnittet har förstorats ett snäpp. Även artikelbilder verkar fått bli större. Miniatyrbilder i listningar med större version i mouse-over är fyndig. Fotografens namn syns med transparent mouse-over på varje bild.

Sajten är dynamisk i antal spalter, beroende på upplösning. Etiketter är nya, de sorteras efter Personer, Bolag och Ämnen. Dessa går sedan att prenumerera på. Det går även att skapa ”läslistor” samt bevaka och hålla koll på egna och andras diskussioner.

Just diskussioner (artikelkommentarer) är något DI.se tidigare lyckats mycket bra med för målgruppen. En klar risk i detta redesignprojekt då det är den del som nästan skrivits om mest. Kommentarer har byggts om från skratch (inspirerad av Disqus, men inget verktyg verkar användas) och har delats upp i nya, tabbade kategorierna:

 • Från början
 • Senaste
 • Populärast
 • Heta diskussioner
 • Mina kommentarer
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Fler titlar släppta på Bonnier News Business headless-platta

..vilket kan vara förvillande och för många ”steg” för en del tidigare läsare. Den laddar ovanligt mycket, AJAX-symbolen lär DI-besökarna få vänja sig vid. Snyggt dock med realtids-uppdateringen av kommentarer.

Och helt klara är Bonnier inte. I IE blir det en del trasiga bilder (se skärmdump), märkliga radbrytningar (inom kommentarer) och flera småbuggar (användarnamn skrivs inte ut i kommentarer) existerar fortfarande. Dessutom ligger en hel del kul, mindre slutproduktaktiga kommentarer kvar i källkoden när Bink med underkonsulter var klara.

Och feedbacken från läsarna är, i sedvanlig svensk ordning, enormt kritisk. Även om det inte räcker med runt 300 negativa kommentarer på lanseringsartikeln. Samtliga (!) artiklar från tisdagen har även de försetts med kritik kring design och kommentarsfunktion.

Kommentarer

 1. He he. Läs källkoden till sidorna. Fullt med mög i koden och uppenbart har ”programerarna” inte haft någon större koll.

 2. 20 års di.se läsande går mot sitt abrupta slut. Så gick det också för Aftonbladet när de blev nersmetade av reklam tidigare.

  Utvecklingen går nu åt fel håll ”läsupplevelsenässigt” på många siter och felet är klockrent överdesignen som webbnissarna tagit med in.

  Mer kostnader som tidningarna måste försvara med mer reklam – en ond cirkel som behöver brytas.

 3. Första KIA siffrorna är en katastrof för DI.se. Antalet sidvisningar per vecka har sjunkit från runt 18,5 miljoner i våras till cirka 11,6 miljoner.
  Antalet unika besökare per vecka har minskat från över 900 000 i våras till 770 000. Och MKSE kan berätta att ett helt kvartal efter lanseringen har enbart 100 DI.se läsare valt att använda sitt Facebook konto för kommentarer.

Leave a Comment