Så förebygger IPsoft rädslan för att Amelia AI ska ta ditt jobb

In AI, ChatGPT, Machine Learning, CXM, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Dagen är kommen då AI intog arbetsplatsen och började utföra just dina sysslor. I alla fall på SEB och Nordnet, två av de svenska företag som satsat stort på att effektivisera kundtjänst respektive börja erbjuda robotrådgivning inom värdepapper.

Och Amelias skapare är inte dummare än att förutsåg att deras produkt kan komma att upplevas som kontroversiell. Inte minst för t ex Nordnets nuvarande aktierådgivare eller SEBs kundservicepersonal. IPsoft har därför de senaste åren väl förberett produkten för att tas emot av de blivande produktägarna. Eller ”Amelias nya kollegor” som IPsoft gillar att kalla sina kunder. De envisas med att prata om ”henne” och inte en mjukvara.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Fältservice, vägledning och snabbsvar i Oracles stora AI-uppdatering

Det är ett, i sammanhanget, extremt användarvänligt och grafiskt gränssnitt som möter produktägarna i den senaste versionen av Amelia. Hjärnkapaciteten representeras av en djupt inzoomningsbar, digital hjärna i 3D med mängder av animerade synapser. Allt grafiskt formgett snarlikt hur moderna Hollywood-produktioner visar på hjärnaktivitet.

Det finns även öppnare dialogrutor i t ex backend-chatten med Amelia som uppmuntrar produktägarna att mata in data från t ex Wikipedia om ett land. För att sedan labba, träna och prata vidare med Amelia om ämnet, ställa detaljerade följdfrågor baserat på vad hon just fick lära sig. Även det delvis som på film (Matrix och helikopterscenen).

Dessutom är de mer detaljerade faserna där kunderna ska träna Amelia i olika kunddialoger minst lika enkla att hantera som de när en kundresa målas upp med drag-n-drop i t ex en Marketing Automationprodukt (se bild). Sammantaget erbjuds en känsla över kontroll, vänlighet och att de ändå är människan som har kontroll över den artificiella intelligensen.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Strateger från Singular Studios, Fyr och Pineberry samlas i ny gruppering

Pedagogiken och användarvänligheten ser till att både sälja produkten och inte avskräcka. Något som kan spela stor roll för IPsoft när de vill in hos flera svenska kunder.

Ett annat trevligt sätt att lära användarna hur tekniken bakom byggs upp och ge ett grafiskt gränssnitt för den bakomliggande administrationen tillhandahåller populära Chatfuel.com.