Så går LemonWhale, Youplay, 23Video och Screen9

In Nyheter, Open source PHP, Play-kanal / Multimedia, Streaming by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Har marknaden mognat för våra svenska OVP (Online video platform) aktörer? Eller tillhör framtiden de allt mer accepterade, kostnadsfria och skinnade Youtube och Vimeo-klippen?

Finansiellt ser det tyvärr inte speciellt ljust ut. Trots högkonkunktur och ett ständigt ökat webb-TV tittande.

Lemonwhale berättar för MKSE att de är ny videoleverantör till Amedia. En norsk motsvarighet till MittMedia med 65 onlinetidningstitlar och en större affär för plattformen. Lemonwhale har fått även in nygamla kunder som SvD, Egmont Publishing och Norran den senaste tiden.

Bolaget verkar fått en ”nystart” i fjol då ett nytt svenskt AB bildades. Trots att verksamheten grundades hela 6 år tidigare, då som ett engelskt bolag.

Främsta konkurrenten Screen9 (PicSearch) omsätter omkring 12 Mkr, visar röda siffror och ståtar de senaste 12 månaderna främst med NA-KD.com, DeLaval, MSD och DI.se som nya kunder.

Det går ännu motigare för danska uppstickaren 23Video som en gång i tiden skulle få fäste med råd från Jocke Jardenberg. På två, tre år har de tappat de flesta av sina svenska kunder. Stockholms Stad har inte uppdaterat tjänsten på 2 år och prestigekunden Metro.se gick istället till den aktör som tagit främst referenser på sistone, Youplay.

Youplay / PlayAd (som leds och delägs av Ogilvys välkända Lars ”Blomman” Blomberg) har växt snabbt med större kunder som Resume, VA.se, MSN, Eurosport, Devote, Finest, UnitedScreens, TT, World Sports Broadcast och många fler. Deras gratis instegsmodell verkar fungera fint och bolaget kan faktiskt visa upp en mindre, 3,4 % vinstmarginal om 800 000SEK.

Streamio gick i konkurs redan 2012, men har delvis väckts till liv igenom tillsammans med Phosworks Rackfish (ett bolag som också går back för stunden).

-0,1 %
har ledande Brightcove tappat på börsen de senaste 24 månaderna
Arkena/Qbrick verkar helt slukats av de nya ägarnas corporate struktur och presenterar knappt något som går att relatera till Sverige eller den gamla verksamheten längre.

Videospelar-tjänsterna är dessutom numera borta från platser som Episerver Add-on Store. Och på de svenska sajter MKSE täcker är det helt klart en ökad acceptans för gratisvideo-spelarna. De väljs numera tom. före ännu ”renare” alternativ som open source HTML5-spelarna JW Player, Video.js eller jPlayer. Så framtiden finns troligtvis fortsatt hos mediahusen som har större krav på administration och kunna tjäna pengar på sin multimedia.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Screen9 går ihop med Quickchannel, BLQ invest går in

Leave a Comment