Salesforce släpar med 14 procent, sparkar anställda. Tror på halvkort lågkonjunktur

In Nyheter, Salesforce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Salesforce prognos för helåret 2022 ska enligt analytikerna på senaste ”aktivistinvesterarna” och storägarna Starboard släpa med mellan 13 och 14 procent. Det är inte förenligt med vissa motsvarande konkurrenters tillväxt (som Workday och ServiceNow), anser den tuffa ägaren som gick in för en månad sedan efter att kursen dykt med över 40% i år. Det är då även vad som ligger bakom de mycket ”Ohana”-opassande uppsägningsvändorna och nedskärningarna som skett under den senaste veckan. Något väldigt ovant och främmande för de 73 500 anställda på Salesforce.

Vilka svenska bolag har redan spenderat för mycket på fel headless-stöd och eventuellt missmatchade digitalstöd? Ett MKSE Patreon Premium-konto öppnar upp för MKSE.com Lens och direktkontakt med innovation tech samtal. Prova gratis – en begränsad period.

”Vår prestation inom sälj bygger på ansvar. Tyvärr kan det leda till att vissa måste lämna vår verksamhet, vi kommer stödja dem genom deras utfasning.”

Säger Salesforce och CFO Amy Weaver. Amy verkar däremot tro på en kortare lågkonjunktur och ”hickup” med uppsägningar. I samband med en investerardag berättar Salesforce att det stora målet ligger kvar. Det handlar om att nå 50 miljarder dollar i intäkter innan helåret 2026 är slut. Det skulle innebära att lika många år som går ”förlorade” (kanske 2022 samt 2023 alternativt till 2024) kort därefter kommer vändas till mer tillväxt och återhämtning (då kanske 2025 till 2026).

Bland de som sägs upp på Salesforce ska det handla om några hundratal anställda från olika enheter. De har sysslor som anses överflödiga eller redundanta och därav får de nu kicken. Starboard har som ägare nyligen även kommit att kräva tuffa nedskärningar på Box, Wix och Splunk på sistone. Det har blivit lite av bolagets signum.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss