Shortcut.nu EPiServer Community re-design kraftigt försenad

In Chatbots, Community, Facebook Pages, Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström13 Comments

I elfte timmen designas totalfloppen Shortcut.nu om och får en make-over. 2007 tappade den tidigare så uppskattade Universum-sajten 9 av 10 besökare då den designades om och viss funktionalitet ströps.

Utöver den otydliga designen infann sig plötsligt onödiga registreringskrav påslagna av ren girighet hos ledningen (de ville få in premiumvariantens 39:- SEK i månaden) och skumma råd från konsulterna.

Med Facebook öppnades ett starkt alternativ för karriärdiskussioner upp och sagan var all. Men community-debaclet försvann en aning i bruset av att större ungdomskollegor som Lunarstorm, Playahead, Apberget och Hamsterpaj även floppade.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Hexagon går all in på metaverse, skapar nya affärsområden

Bland de ”70 000 registrerade medlemmarna” är idag enbart en handfull aktiva. I det allmänna forumet postas omkring ett inlägg per dag (!) och den största klubben ”Byta jobb” har runt ett inlägg i månaden (!).

Ledningen roterades, Andreas Dahlin försvann och byttes ut. Tidigare medarbetaren Lovisa Sterner likså, hon har för övrigt varit på både Lunarstorm och Shortcut.

En riktig skräckhistoria i communityinförsäljningssammanhang. Med alternativ som GFC, FBC och Disqus borde det ligga i flera implementationskonsulters intresse att Shortcut läggs ned.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Getupdated och Torget.se i konkurs

Men detta ”comeback-projekt” på StarCommunity/gammal EPiServer Comunity 3 lever vidare. Och nu dras även det med allvarliga förseningar: ”Vårt utvecklarteam har kraftigt underskattad tiden det har tagit att få projektet i mål” skriver representanter från Universum. Tidigare releasedatum skulle passerats i september 2009. Nytt releasedatum är satt till januari 2010.

Beställare Mia Kamlén har tidigare använt sig av leverantören Trive, numera Getupdated. Shortcut omsatte 7,6 Mkr förra året (de har även en tryckt tidning med OK distribution och trogna annonsörer) med fyra anställda.

Kommentarer

 1. Jag har sagt det förut och säger det igen; innan Shortcut får en ny VD kommer inte medlemmarna tillbaka. Det går inte att återställa ett raserat förtroende, men framför allt krävs en helt annan attityd mot medlemmarna. Det går inte att nonchalera kritik och synpunkter och att undervärdera medlemmarnas betydelse; de aktiva medlemmarnas vill säga.

  Jag är en av dem som lämnat communityn efter sju år eftersom jag inte ville förnya mitt guldmedlemskap. Ingen av de utlovade förmånerna (guldkort och dvd-skivor) levererades förrän efter något år och många, många förfrågningar. Jag är inte ensam om att betala för något som inte dyker upp utan efterforskningar. Shortcut har ingen ordning på sitt medlemsregister och ett betalt medlemskap under en begränsad period åtföljs senare av fakturor med inkassohot enligt många medlemmar, trots att Shortcut lovat att det inte ska ske. Och trots att nedräkning av medlemskap inte ska pågå så länge som sajten inte är funktionell. Omgörningen av Shortcut blev spiken i kistan. Det är få som lever för sin karriär, men det är ju vad Shortcut bygger på nu. De har valt helt fel strategi för att utveckla Shortcut. Och de kör vidare mot botten.

  Konsulter och Shortcuts ledning brister i så mycket att det inte är ett forum som känns seriöst att stötta. Som kund stöder du företag du tycker om. Jag tycker om medlemmarna, men inte företaget, dess inriktning och medlemspolicy.

 2. För dem som inte känner till det levererade Shortcut en betasajt som inte var färdigutvecklad och medlemmarna/kunderna förväntades att vara buggrapportörer. Få har tid och möjlighet att arbeta gratis för ett nätverk som de betalar för att delta i, allra helst som det är helt tyst från ledningen om övergripande kritik mot struktur och upplägg. Som många påpekat var det inte bara små, irriterande fel som upptäcktes i hundratal, Shortcut beta har också en rasslig struktur och ologiska lösningar rakt igenom. Klicka-scrolla är det som präglar Shortcut. Klickdöden är ett faktum.

 3. Saknaden efter gamla Shortcut är uppenbar.

  Ledningen, vilken den är numera, dags att göra en “Winamp 5″ (http://en.wikipedia.org/wiki/Winamp#Winamp3)och för användarnas skull rulla tillbaka kodbasen inför nästa versionssläpp? Medan engagemanget, som ovan, fortfarande finns. Det är säkert på väg att dö, det också.

  Går det verkligen inte att tjäna pengar på en contentanpassad reklammodell?

 4. Skönt, nu slipper Shortcuts medlemmar plågas av intelligensbefriat ledarskap. VD Andreas Dahlin sparkas äntligen – fast åt sidan. Han blir ansvarig för en mediaavdelning där Shortcut ingår. Det är visserligen ett vikariat, men det går med andra ord att skicka en blomstrande community in i sotdöden och ändå få fortsätta arbeta mot (ja, mot) samma nätverk och medlemmar.

 5. Det är inte så konstigt att inga siffror redovisas – vi är idag ungefär 30 i bästa fall 40 inloggade på en community som ska klara tio gånger så många. Ödsligt? Det är bara förnamnet.

 6. Tänk att detta KUNDE varit ”en Familjeliv.se”, ”en Svenskafans.com” eller ”en Stallet.se” idag. Det är jag övertygad om. Besökarna var helt klart så pass trogna.

 7. Intressant, men inte särskilt förvånande. Jag tror inte Shortcut vågar riskera samma misstag som senast. Är fortfarande medlem, men som Dan skriver är det väldigt öde…

  Vet du vilka som utvecklare den nya sajten och på vilken plattform?

  Tack!
  / Per

 8. Hehe, letade fram ett mejl jag minns att jag skickade till Shortcut när de gjorde om sajten… skönt fall av ”vad var det jag sade”. Håll till godo:

  Lite feedback i all välmening. Var inne på sajten och såg att den fått en uppfräschning. Trevligt tänkte jag och skulle logga in. Men, se det gick ju inte längre att använda mina väl innötta inloggningsuppgifter. Istället ber ni mig omregistrera mig med nya uppgifter och skaffa ett nytt användarnamn. Det känns inte bra för mig och jag har därför inte för avsikt att skaffa nåt nytt login – oavsett om ni ser nån teknisk finess eller fördel med att era medlemmar använder mejladressen som användarnamn (som inte jag förstår eller har förmåga att uppskatta). Jag har varit medlem sedan år 2000 eller 2001 men är nu snopet nog en före detta medlem. Ur en usability-synpunkt känns det snudd på vansinnigt med detta upplägg. Jag som många andra tappat räkningen på alla användarnamn och lösenord som jag måste hålla rätt på varje dag. Ett till att lägga på minnet kan mycket väl vara strået som bryter kamelens rygg.

  Syftet med en omgörning av sajten borde väl vara att förbättra och göra den mer lättanvänd för användare – inte tvärt om och skapa frustration. En omregistrering och ett nytt användarnamn är en barriär som kanske kan kännas som en bagatell- men min erfarenhet är att precis såna små ”hinder” är vad som avgör skillnaden mellan framgång och fiasko när det gäller webbtjänster eller e-handel. Varje moment och steg vid en registrering/köp måste vägas på guldvåg eftersom varje extra inmatning/handgrepp/sida betyder att man tappar användare som hoppar av istället för att slutföra. Det gäller att stryka besökaren medhårs och försöka eliminera varje friktion eller hinder där användare kan tänkas fastna och avbryta. Därför ställer jag frågan – var det verkligen, verkligen, verkligen nödvändigt att ändra inloggningsförfarandet?

  Utan att veta så är min gissning att ni kommer att få samma reaktion från fler gamla trogna användare.

  Vänliga hälsningar,
  Fredrik

 9. Man skall väg egentligen inte försvara förseningar men ibland är det bättre att leverera något bra än att bara göra något för saken skull. Jag har varit medlem på Shortcut sedan det startade och vet varför medlemmarna trivdes (då) samt vad som behövs för att skapa något nytt utan att för den delen Klona facebook ;)

  Ebba & Mia har gjort ett hästjobb att tänka ut vad som kan behövas i karriären. Jag tror det kommer bli bra och i långa loppet är det viktigaste att vi går i mål med ambitionerna.

 10. Härligt. Ser fram emot att se resultatet. Vet du några mätbara mål med re-lanseringen (antal medlemmar, aktivitet, grupper skapade etc.) så får ni gärna droppa dem. Hoppas inte re-lanseringen kommer för sent bara!

Leave a Comment