SquareSpace CMS/e-handel på intåg i Sverige, WordPress 4.1 blir distraktionsfritt

In Check out/Kassasystem, Headless / Decoupled CMS, Nyheter, Övriga / Custom CMS, Wordpress by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

De första SquareSpace 7 webbplatserna börjar dyka upp i Sverige. Kan aktörens CMS, som nyligen marknadsfördes för tvåsiffriga mångmiljonbelopp i dollar på årets Superbowl, bli ett hot för WordPress framöver?

0
anställda har Squarespace, dubbelt så många som EPiServer

Det svenska konsultbolaget Effektverket har som en av de första svenska användarna valt plattformen. I det konfigurationsbyggda gränssnittet får de klicka sig fram till fixerad toppmeny, responsivitet, SKV-verktorstöd, widgets för sociala media och en hel del andra standardfunktioner.

SquareSpace marknadsför sig som än mer artsy, designmässigt cleant alternativ än WordPress. Det ska vara ”bättre sajter för alla” och för kunder som ansluter sig ett år erbjuds hjälp att koppla ett eget, fritt domännamn. Dessutom satsas mycket på en inkluderad e-handel á la Tictail. Enkel och kontrollerad direkt från CMS:et.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Framtiden är helt digital för Noma på Shopify, Squarespace och WordPress

Bolaget tog i våras in 40 miljoner dollar i en serie B (lika stor som A 2010) för fortsatt expansion. Bolaget har sedan dess utökat med 100 anställda till totalt 385 anställda.

En tillbakagång till ekelhet och renhet är även den inriktning den starkaste oberoende node.js CMF-konkurrenten Ghost marknadsför sig med.

WordPress största problem är att de tack vare sin enorma succé växt till ett monster. Antalet plugins och det generella marknadsstödet för plattformen är enormt. Med en sådan enorm biosfär som ska tillgodoses är det samtidigt svårt att vara den enkla, rena författarprodukt som Matt Mullenweg alltid strävat efter. Grundarens ambitioner syns inte minst i senaste WordPress version 4.1 där, troligtvis, oanvända ”Distraktionsfritt skrivande” fått mycket fokus. En funktion som funnits ända sedan WordPress 3 men då i ett nästan löjligt minimalistiskt helskärmsutförande.

Leave a Comment