Svenska företag uppgraderar sina webbar med ”online-Photoshop” widget

In Javascriptramverk, Nyheter, Online Marketing, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

För några år sedan var det en stor nyhet då tjänster som Picozu och Autodesk Pixlr med avancerad HTML5 kunde inkorporera stora delar av Photoshops funktionalitet och köra den direkt i webbläsaren. Då spekulerade MKSE i att det borde vara något webbredaktörer i längden borde kunna dra nytta av och spara tid och pengar på. Teoretiskt skulle de kunna slippa skicka PSD:er fram och tillbaka till externa och kostsamma byrå-AD:s.

Men utvecklingen tog de kommande åren en annan vändning. Stöd inom CMS och i content-sammanhang visade sig istället mest bli fördefinierade lager (logotyper eller färgval) och egenskaper (ramar etc.) som lades på, automatiskt eller via ett klick i CMS:et. För mer kreativt skapande användes fortfarande de vanliga vägarna till webbråns AD och dennes Photoshop. PSD:erna har fortsatt skickas fram och tillbaka. Kanske vågade inte content-ägarna ge redaktörerna för mycket kreativ makt?

Nu dyker en alternativ ”online Photoshop”-tillämpning upp som hoppas vinna mark i Sverige. Denna gång i slutanvändares händer. Det är tjänsten Usersnap som erbjuder möjligheten att ta en lokal skärmdump av sin webbläsare och sedan:

  • Rita på den direkt i browsern
  • Göra boxar och former på den
  • Dra pilar över den
  • Lägga en linjal över den
  • Lägga in pratbubblor

Känns mest som dokumentkommenteringsfuntionerna i Adobe Acrobat PDF, men kanske är användningsområdena fler än så? Svenska pensionsförmedlaren Söderberg & Partners verkar se behov för UserSnap i sin nya Episerver. De har som en första svensk kund valt att aktivera den på startsidan. Att rita på knepiga ansökningsformulär, kan vara ett användningsområde. Det lustiga är att customer.soderbergpartners.se, delen bakom inloggning ej har aktiverat UserSnap.

Usersnap själva anser sin tjänst vara bäst anpassad för bugghantering av t ex webbdesign, det är ett område som är mer förståeligt.

Leave a Comment