Svenska kyrkan släpper ny webb med 200 000 sidor och 550 underwebbar

In Microsoft .NET, Nyheter, Offentlig sektor, Övriga / Custom CMS by MKSE.com Redaktion Martin Edenström2 Comments

Nästa måndag är det dags att avtäcka det större projekt som Svenska kyrkan jobbat hårt på de senaste åren. Den nya, uppdaterade webbplattformen med hela 550 underwebbplatser (!) och fler än 200 000 sidor. Phoswork står bakom en majoritet av utvecklingen.

Sedan årsskiftet arbetar fler än 1000 redaktörer i församlingar/pastorat, stift och på nationell nivå med att flytta och bearbeta material till den nya webbplatsen. Ett 60-tal workshoppar har genomförts i landet i samband med flytten.

”– Förmodligen är det den största webbplatsmigration som genomförs i Sverige i år. Speciellt med tanke på att det krävts manuell handpåläggning för att anpassa till ny design.”

Säger projektledaren Pär Dalhielm.

Den nuvarande gemensamma domänen svenskakyrkan.se härstammar från 2009. Under projektnamnet Webben för framtiden genomfördes en förstudie under våren 2014, och sedan startade projektet våren 2015.

Svenskakyrkan.se förses med ny responsiv design och en ny, väldigt centralt placerad sökmotor introduceras (se bild). För tankarna till Meridiums innovation med Kalmar.se, men det var 8 år sedan (!).

Även sociala flöden ska lyftas upp. Till skillnad från andra 2015/2016-satsningar där det sociala tonats end en aning.

Content reduction är även ett populärt område. Men det verkar inte kyrkan tittat för länge på med sina hundratusentals sidor och egna migreringsverktyg.

Webben ska blivit mer serviceinriktad för att besökare ska kunna utföra ett ärende eller söka specifik information.

Projektet har letts av en styrgrupp med chefer från kyrkokansliets kommunikationsavdelning och IT-förvaltning i Uppsala. Den operativa projektgruppen består av sju personer på kyrkokansliet, samt projektledaren Pär Dalhielm. Till sin hjälp har projektgruppen också haft en referensgrupp, bestående av sakkunniga från stift och församlingar i Svenska kyrkan.

0Mkr
Kyrkoavgift över skattsedeln ger 115 Mkr varje år. Och kyrkoantikvarisk ersättning årligen 460 Mkr

Nuvarande Svenskakyrkan.se ligger på en gammal Content Studio CMS. Och av allt att döma verkar det vara Teknikhuset i Umeå och Content Studio CMS som får leva kvar (!). Kunden sysselsätter nog större delen av bolagets 17 anställda. Gänget omsätter årligen 15 Mkr och går med 1,25 Mkr i vinst.

I augusti 2014 köpte Kyrkan senast in Episerver av CGI. Lokala Phosworks har även tidigare gjort webb för Svenska kyrkan. Även Uppsala-baserade Wasabi har levererat WordPress till Kyrkan.

Team Phosworks:

Christian Rick, UX/Projektledning/Produktionsledning
Niklas Wiil, AD
Johan Granholm, AD
Jonas Kaas, Technical lead, Front-end
Mikael Ahlinder, Front-end
Johan Adolfsson, Idé & koncept för sökfunktion
Victoria Leclér, Projektledare (tidigare anställd)
Patric Thulin, CD (tidigare anställd)

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Svenska kyrkan släpper Kornet, väljer SharePoint och Viva Engage

Kommentarer

  1. Idag! @svenskakyrkan live @Phosworks har varit ansvariga för såväl idé som koncept men även ansvarat för användarupplevelsen, designen och Front-end utveckling.

  2. @svenskakyrkan uppdraget hjälper @Phosworks lönsamhet. Rörelseresultat +2,2 Mkr (-1,4Mkr’14) omsättning +34% >40,1Mkr

Leave a Comment