Svenskar bakom ny filmvisare med klickbara element, missar mobilstödet

In Nyheter, Streaming by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Är en klickbar logotype eller text i er webbfilm tillräckligt attraktivt för att överge Youtube som filmvisare och distributionskanal för svenska webbplatsägare? Det hoppas svenska Vpitch som i sin egen pitch påpekar hur rörliga medier placerar sig överst i alla sociala nätverksstömmar (Linkedin nu senast anslutande) och hur acceptansen för att ta del av mediet fortfarande är mycket hög jämfört med statiskt content som text och bild.

Men Vpitch menar att det är svårt att konvertera till t ex kontaktuppgifterna direkt ifrån inbäddat ett Youtube-klipp. Därför har de tagit fram sin egen spelare baserat på open source filmvisarkod (brukar vara JW Player eller Videojs), som driftas på B2B-tjänsten Solidtango.

I desktop är spelaren väldigt lik den ledande plattformen (Youtube), men i mobil ter den sig lite annorlunda. Här blir de egenhändigt utformade kontrollerna för styrning, kvalitet och ljud snabbt små och klumpiga. Detta då filmen inte automatiskt öppnas upp i helskärm (liggande) utan Vpitch ser helst att besökarna håller kvar mobilen stående. Detta då Vpitch i helskärmsläge tvingas låta hårdvaran, som Apple Iphones, filmvisare ta över. Och då försvinner Vpitchs enda USP med klickbara logotyper och bilder.

Stående filmer är inte lika attraktiva för mobila besökare som liggande. Just Youtube har inte ens stöd för formatet i egna appen.

En tjänst som kräver att kanaler som Youtube och Vimeo överges lägger även mycket av drifts och distributionskostnaderna på ägarna. Vilket kan bli kostnads- och tidskrävande.

Intresserade av Adobe Experience Cloud?

Representanter från MKSE.com har ansvarat för strategiarbete samt upphandling åt kunder som SJ.se, Avanza.se och TeliaSonera. Kontakta oss.