Åkestam Holst, ARN DDBO, Åse Holmberg, berghs, Cecilia Steenberg Forsberg, David Sandström, DMP, Emelie Friis, klarna, Kronans Apotek, tele2, tui DMP, Data Management Platform, Nyheter, Online Marketing

Tele2 sparar 75% per timme på digital marknadsavdelning inhouse, byråerna används mer sparsamt

In DMP, Data Management Platform, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

En av Åse Holmbergs stora förändringar i rollen som marknadsdirektör på Tele2 var att relativt tidigt se till att växa egna inhouseenheten och, liksom många andra marknadsavdelningar, lägga upp en plan för hur den snabbt omformades och blev mer digital.

Cecilia Steenberg Forsberg, Head of Agency Tele2 och tidigare föreläsare på Berghs samt McCann, fick det operativa uppdraget och hon berättar nu i maj mer om vilka positiva effekter den större inhouse-grupperingen lett till. Mest imponerande är siffran över kostnadsbesparingarna varje hemtagen timme lett till. Enligt första verksamhetårets mätningar ska Tele2 i snitt ha:

  • Sparat in imponerande 75 procent (!) i kostnad per timme. Jämfört med att lägga ut samma jobb på de tidigare reklam-, webb- och specialistbyråerna inom analys och SEO
  • Tele2 har under samma period dubblat antalet inhouse marketing-medarbetare – på bara sex månader

Med enkel matematik skulle exemplet kunna komma från det snittimpris om 1500:- SEK / de större, prisbelönta reklambyråerna gärna vill ta. Som ersatts med ett årligt snitt i egna personalkostnader motsvarande strax under 400:- SEK i timmen. Inte omöjligt med tanke på de flerhövdade reklamteam som sedvanligt jobbat längre perioder, heltid hos teleoperatören. Samtidigt som mer digitala roller oftare är juniora (och förvisso dyra), men ändå inte i paritet med seniora, mindre definierade hela grupperingar hos en byrå.

Målet med besparingarna skulle varit att ligga på dessa nivåer år 2020, men de ska alltså redan ha nått stora delar av kostnads- och effektivitetsmålen. Cecilia vill samtidigt betona att de absolut inte skapar en större Tele2 inhousebyrå främst för att spara pengar. Det handlar om att lära sig, äga sin data och all kunskap och samtidigt behålla insatt och utbildad kompetens. Med trender som DMP systemupphandlingarna flyttas även den rena datahanteringen mer inhouse.

Vi har mer på samma ämne:  Innebär Adobe Vendor Bundled Extensions bättre kontroll över 7040 martech produkter?

Tele2 har tidigare berättat att de fortfarande uppskattar att jobba med sina reklambyråer Åkestam Holst och ARN DDBO (för Comviq). Men de har istället för att lägga ut hela åtaganden på byråerna börjat se dem som en förlängning av Tele2 och teleoperatörens egna kompetenser.

I tidigare artiklar på MKSE.com har Accenture berättat om sin fördelaktiga position när reklambyråerna måste börja sälja timmar och vi har i vår även hört samma historia från köpare som Klarnas David Sandströmsvenska TUI:s gängKronans Apotek med Emelie Friis som var tidigt ute och flygbolaget Quantas. Statistik visar även att över en tredjedel av alla reklambyråer måste börja säljaVill du läsa hela den här artikeln? Då ser vi gärna att du skapar ett konto. Det är helt gratis.

Använd registreringslänken för att bli MKSE medlem nu.Så kommer du åt allt MKSE.com Premium innehåll. Idag och framöver. Genom att registrera dig hjälper du till att hålla MKSE.com levande. Formuläret tar runt 15 sekunder att fylla i.

Redan medlem? Påpassligt. Logga in här!

I vissa webbläsare kan en sidomladdning eller F5 klick behövas efter din första inloggning.

Varför bli medlem? MKSE Medlemmar vet mer. Är steget före.