Tio sätt Elon Musk snabbt får tillbaka de 429 mdr Twitter kostade

In Check out/Kassasystem, E-handel, Nyheter, Shopify by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Twitter tillhör Elon Musk och det är dags för ett svep vad världens rikaste man tycker är värt 429 miljarder SEK.

Elon har fått en medelstark tumme upp av Twitters grundare Jack Dorsey, det är en god start. Dessutom skvallrar det om att ”crypto-Jacks” ambitioner med Twitter tillsammans med egna decentraliserade betalstöd á la ”inbakat” Ethereum är nära. För olika typer av nutida och framtida mikrobetalningar i varje dialog, interaktion och utlänkning. Något som Jack själv hade svårare att driva igenom tillsammans med Twitters styrelse. Främst då han bara satt på VD-stolen till 50%.

Ecommerce everywhere har just nu väldigt många BNPL-aktörer, Shopify, Facebook/Instagram i absoluta toppen av i egna backloggen. Här kan dessutom snabbt Twitter få en cut av utvecklingen. Som social bas och en blivande potentiell ”superapp” (tänk WeChat). Det finns dessutom flera sätt att tjäna pengar:

 • Twitter ID:n, handles, användarnamn har funnits med ett tag och har en 10+ årig historik som accepterade, öppna och säkra Single-sign-on ID:n världen över (på samma sätt som Google och Facebook, samt mobilt BankID för den delen). En bra start om du vill sitta i mitten av decentraliserade och framförallt globala betalningar. Ett stöd som redan idag även finns integrerat i hundratusentals olika appar/klienter. Musk vill dessuton, á la BankID, autensiera alla användare snabbt. Har han sagt.
 • Den generella öppenheten som vi märker av i headless, decoupled etc. kommer även äntligen erkännas av Twitter. Ett tag levde Twitter på sina fina 3:e parts desktopklienter framtagna av partners. Innan de förbjöds till förmån för en Twitter ”original-klient”. Nu tror många att sn större mängd API:er kommer öppnas upp under Musk och skapa en rikare och mer innovativ flora av smarta Twitter klienter igen.
 • Den vanliga ”Twitter subscription service” dialogen som tydligen Twitters styrelse brottats med i olika former blir även här utspädd och enklare att aktivera för användare att aktivera och monetärisera på olika sätt. Öppnar Twitter upp för mikrobetalningar med t ex Block m fl stöd (öppenhet måste få råda) kommer det då även att skapas:
  • Exklusiv acccess till influencers och ledare mot betalning.
  • Prioriterade konton á la ”verified account” modellen mot betalning.
  • Olika typer av betalabbonemang.
  • Gated content. Och mycket mer.
 • Vid ett samarbete med Dorsey får även Twitter in nya delar i sitt SuperApp arbete, att erbjuda t ex betalande medlemmar på olika sätt. Som Blocks uppköpta Spotifykonkurrent Tidal, Caviar food delivery och Klarnas BNPL-konkurrent Afterpay.

Twitters egna Twitter Blue har troligtvis enligt både Jack och Elon helt misslyckats genom att fokusera på UX-stöd som ”kataloger för organisering” och olika mjuka UI-inställningar. Istället för kommunikativ makt, kraft och privat monetärisering per användare som nog är det marknaden egentligen vill ha.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  ChatGPT får direkt påverkan på flera martech och IT-yrkesgrupper