Vad lärde vi oss när molnet kraschade?

In Cloud / Förvaltning, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Skynet blev självmedvetet, miljontals WordPress.com hackades och det som inte fick hända molnet hände. Det var verkligen ett rejält mått verklighet som drabbade det moderna internet inför påskhelgen.

AWS logo 150x150

Hela Heroku (dvs. nya TV4Play inom TV4.se), Foursquare, Quora, Reddit, ProPublica, Everyblock, The New York Times – Projects, och ett otal mindre web2.0 företag var plötsligt helt döda. Totalt beroende av Amazon AWS tjänster, som de var.

I nästan fem timmar under natten till den 21:a april var Amazons US-EAST-1 Region servrar för AWS-tjänster som EC2 och EBS helt nere. Något som gjorde att främst andra delar av världen tog del av kraschen. Problemen pågick sedan i mindre skala i hela två dagar (!).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Cellbes anpassar och utbildar sig inom marketplaces, jobbar dedikerat med returgrad

Hur hanterade då alla molnberoende sammankopplade tjänster kraschen? Inte så bra, de förblev oåtkomliga helt enkelt. Med ett undandtag. Herokus nya ägare SalesForce skadades aldrig. Trots att de på pappret ska ligga i samma moln. De var tydligen inte var dummare än att ha en fungerande ”plan B” för sina CRM-kunder.

Update: Det var bara en av Amazons fem regioner som gick ner (Virginia, USA). De som spritt sitt system till olika regioner (t.ex Irland och Virginia) drabbades inte.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Cykelmärket lanserar MACH e-handel med Commerce Layer och Contentful

Det enda positiva med Amazons AWS/EC2 krasch var att vi nu har en äkta cloud krasch, den största någonsin, med flera mätetal att använda oss av vid andra krascher framöver.

Amazon fick efter kraschen kritik för att varit för juridisk formella och sega i sin kommunikation till de drabbade kunderna.

Microsoft Azure och IBM sägs gotta sig åt skandalen.

Leave a Comment