WordPress 2 som CMS, ett alternativ till EPiServer, Polopoly och Microsoft Sharepoint?

In Drupal, Javascriptramverk, Nyheter, Optimizely/Episerver, Polopoly Atex, RedDot, SharePoint MOSS 2007, Wordpress by edenstromLämna en kommentar

Vad kan några tusen WordPress utvecklare sätta emot miljardomsättande CMS, WCM och ECM-bolag som EPiServer, Sitevision, Polopoly och Microsoft Sharepoint?

Redan innan argumentet dyker upp ska det klargöras att WordPress, och flera argument här nedan, grundas på att det är Open Source produkt. Support, uppgraderings-, utbildningsmöjligheter och certifikat är ett kapitel för sig. Men vi kan öppen källkods svagheter vid det här laget – och vet även att samma saker har en tendens att hända även med licensierad mjukvara.

Då kan fokusera på möjligheterna och jämförelsen med CMS istället. Dessa synpunkter är riktade mot leverantör med kund i åtanke. Och de är baserade på min roll som projektledare vid installationen av ett flertal av Sveriges största webbpubliceringsplattformar. De projekten har baserats på flera av de större tillverkarnas CMS/portal-system, vilka jag nu jämför med.

“What will you run with?”
Är WordPress ett konkurrenskraftigt alternativ till de stora CMS-verktygen? För att få svar på den frågan måste vi gå tillbaka till en grundfråga, vilken är din kund och vart står de? Vilka är kundens begränsningar, dess fokus och vilken enhet är beslutsfattande? Vet ni detta, kanske efter en workshop och en klassisk ”bör, måsten och önskemål” och det visar sig att fokus tenderar att hamna på den administrativa vyn (WYSIWYG), funktionalitet och ett lättarbetat verktyg. Tyngdpunkt på detta brukar klassiskt återfinnas när kommunikatörer och informatörer är besluts fattande hos kunden. Jag kommer återkomma till varför senare i texten.

Kortfattat, är administratören i fokus och vet vad denne vill. Då är WordPress helt klart värt att titta på, även som CMS.

Bloggverktyg?
WordPress innehar tätposition och är hösten 2007 det särklass mest ”drivande” bloggverktyget. Det ska nämnas att Googles övertagande av betydligt mer slutna bloggverktyget Blogger lett till klara förbättringar och häftig funktionalitet som operativinbyggt mobloggande i de nya Sony Ericsson mobilerna. Movabletype har kommit i version 4 och har communityfunktionsstöd, men WordPress spelar fortfarande i en egen liga och har flest supporterande utvecklare och användare.

Ja, WordPress är i grunden ett bloggverktyg, men efter några år på marknaden är produkten så pass utvecklat att den är minst sagt ett konkurrenskraftigt alternativ till CMS-verktygen.

WordPress i grundutförande blottar verktygets brister. Det är inte originalutvecklarna av verktyget, Ryan Boren, Mark Jaquith, Matt Mullenweg och Peter Westwood som står för de mest imponerande delarna av WordPress som CMS.

Plugins som fungerar
De flesta mjukvaruutvecklare skryter om sina uppgradersmöjligheter och hur enkelt det är att installera en uppgradering. En integrationsnota från IT-konsulten senare vet vi att teori sällan är lika med verklighet. WordPress är en av de få mjukvaruutvecklare som verkligen har lyckats med sina utvecklingsmöjligheter, plugins och sin eftermarknad.

Så här går det till: En plugin laddas hem från en offentlig databas, där produkten kontrollerats och verifierats. ZIP-filen extraheras på WordPresssajtens FTP. Därefter kommer du se pluginen från en administratörsflik i WordPress kallad Plugins. Ett klick, pluginen blinkar grönt och vips så har du funktioner som sidprenumeration, AJAX-kommentering, spamfilter, film eller MP3-uppspelning, stöd för Del.icio.us, avancerad forumfunktionalitet eller ”mest lästa sidor”. Funktioner som leverantörsorganisationerna tar hundratals utvecklingstimmar för. Efter installation använder du musen för att flytta fältet dit plugin’en ska placeras i webbdesignen. Och där är den.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Assessio satsar globalt med Wordpress och martech-stöd från Zendesk

Det finns hundratals och åter hundratals gratis nedladdningsbara plugins i forum som http://wp-plugins.net och http://codex.wordpress.org/Plugins/.

Plugins gör CMS-verktyget
En liknande utveckling mot CMS-hållet åtnjöt en annan öppen källkodsprodukt under början av 2000-talet, forummjukvaran vBulletin. Hundratals tillägg till vBulletin utvecklades av medlemmar och tog forummjukvaran steget mot community, eller CMS-styrd webbplats. Den utvecklingen har på senare tid avtagit något, delvis på grund av att WordPress gör samma sak, fast bättre.

När en fyra, fem plugin kopplats in till WordPress börjar skillnaden synas. Funktioner som sid- och artikelpublicing, sökmotoregenskaper och bilduppladdning är kravställda av tiotusentals användare. Det märks på användbarheten.

Exempel: Kunden efterfrågar ett diskussionsforum
Har ni fått en forumförfrågan och integrerat en forumlösning av ledande phpBB, vBulletin eller Invasion Power Board för er kund? Det är mycket bra program som fungerar. Främsta nackdelen är möjligtvis svårigheten att integrera forumprogramvaran.

Till WordPress finns fyra plugin-forumverktyg, RS Discuss, XDForum, svenska WP-forum , Simple Forum. Jämfört med de stora CMS, WCM och ECM-företagens inbyggda, eller ej existerande lösningar är det en mycket effektiv lösning. I en fåstegsinstallation knyts en kostnadsfri, välanpassad forummjukvara till din WordPressinstallation. Design och är temabaserad och lika lätt att påverka som något annat.

Ett populärt alternativ är att ladda in WordPress-paketet K2. En binge av de bättre pluginen. Allt är byggt på jQuery biblioteket och efter en fåstegsinstallation dignar WordPress av läckra AJAX-funktioner. Precis som på de största web2.0-designade sajterna. Det här gillar många kunder och du som leverantör får en bra start.

CMS-egenskaper
De finns där. Självklart finns det möjlighet till tidsstyrd publicering, kategorisering, bildhantering, granskning och arkivering. Det finns i varenda publicerings- och bloggmotor idag och bör inte vara ett argument för att skaffa ett CMS.

Design
WordPress designmöjligheter är mycket goda. Ett helt tema (typsnitt, disposition, grafik och CSS) ändras bokstavligen med ett knapptryck av administratören. Samma upplägg som för plugins gäller. De kan installeras av leverantören inför lansering.

Dessutom finns tusentals grafiska teman tillgängliga för nedladdning. Här kan kunder välja förinstallerade teman för årstid eller för kampanj. De aktiveras när kunden själv vill genom ett knapptryck.


Kundspecifika förfrågningar
Då är det in i PHP-mallarna och programmera som gäller. Men å andra sidan, i vilket CMS måste man inte göra det? Fördelen med WordPress här är att du har tillmötesgående, öppna forum att ta hjälp av här.

Det kan dock vara svårare att hitta information om integration av kommersiell mjukvara. Inte minst svensk kommersiell mjukvara (ekonomisystem, HR-system/talent management etc.).

Kostnad
Hur pass mycket svider några hundra tusen i licensarvode för kunden? Hur pass mycket gnäller den samme över att licensarvodet har en tendens att ökar så fort minsta sak ramlar utanför ramarna? Handlar ditt kundfall om en engagerad SME kund så börjar fördelarna med WordPress verkligen bli synliga.

En WordPress installation ska inte helt trivialiseras. Det kan mycket väl krävas konsulttid av PHP-programmerare för att slutföra en kundinstallation. Det stora hotet mot CMS-tillverkare och IT-konsulter kommer när WordPress väljs som CMS i en organisation med en egen, duktig webbmaster. Denna kommer med plugins att klarar sig själv mycket långt, även utan avancerade utvecklingskunskaper. Det är ett klart hot mot leveransorganisationerna. Se även ”Referenser”.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Modemärket släpper nytt på open source e-handelsplattform

Det kan även finnas plugins som kräver några hundralappar mot att du och din kund nyttjar programmet i kommersiellt syfte.

Community
Enklare communityfunktionalitet finns inbyggd från start. Användare som kommenterat inlägg sparas och behöver inte logga in igen nästa gång. Du har som administratör även en överblick av dessa. Nämnde jag att besökare även hålls inloggade med sina uppgifter om de besökare andra sajter bygga på WordPress? Smidigt.

Användarhanteringen är inbyggd (och obegränsad) och flera redaktörer kan parallellt jobba med innehåll. Det finns även flertalet inbyggda statistikfunktioner för antal besökare etc.

Taggar
Märkningsstandarden med taggar, som de flesta nya webbstandarder bygger på, återfinns med tydligt stöd i WordPress.

Plattform
De många som kontribuerat till WordPress har gett en mycket kompabilitetsanpassad produkt. Den fungerar bättre än många CMS på olika klienter och webbläsare och är mycket väl W3C validerad. Genom plugins finns det även möjlighet att underhålla sin sajt via mobil.

Kod
I WordPress finns det från administrationen möjlighet att gå in i koden (script och HTML) när så krävs. För att lägga till Google Analytis kodsnutten t ex.

Referenser
Kundreferenser har tidigare varit ett problem för Open Source alternativ. Speciellt i ett mindre land som Sverige. Antalet befintliga installationer är få, i brist på referenscase tenderar därmed kunden att välja ett kommersiellt alternativ. Open Source alternativ har även haft problem med saknade språkstöd och argumentet att produktkunskapen är begränsad till det fåtal som jobbat med verktyget.

WordPress kan vara på väg att komma över denna tröskel. I USA börjar allt fler företag bygga sina webbplatser på WordPress. Främst teknikföretag syns. Som framgått av texten är det främst webbplats-, och inte intranätegenskaper som WordPress är bra på.

Det börjar dessutom bli svårt att se skillnad på de välbesökta bloggarna och t ex en nyhetssajt. Populära nyhetssajter som Techcrunch och Venturebeat bygger sina sajter (för de är mer än bara en blogg idag) på WordPress.

SEO
Det är ingen slump att experterna sätter upp WordPress bloggar när de tävlar i SEO-tävlingar som SEO World Championship och Carcasherdotcom Seocontest 2006.

Efterfrågar er kund SEO-anpassning (vilken kund gör inte det?) så är WordPress genererade sidor mycket väl optimerade, anpassade och hamna högt i sökmotorer som Google, MSN och Yahoo!

Att det även finns inbyggd tjänst för att pinga, återkoppla till de ledande blogg- och uppdateringstjänsterna, hjälper till att driva trafik till bloggar skapade med WordPress.

Fler Open Source CMS på gång
Ytterligare ett alternativ till WordPress som CMS är Drupal, ett CMS-verktyp på uppgång.En skillnad här är att utvecklarna av Drupal själva valt att kalla och utveckla produkten som just ett CMS. Drupal har på kort tid fått en trogen skara utvecklare av plugins (Modules) och förbättringar och växer stadigt i popularitet.

 

I nästa kapitel kommer jag titta på Microsoft Office Sharepoint Server/Services 2007 (MOSS).

Gillade du detta? Martin Edenström skriver löpande om de ledande CMS, WCM och ECM-bolagens produkter, med kund och leverantör i åtanke.

 

Kommentarer

  1. Pingback: Vilket CMS väljer du? | WP-Support Sverige

Leave a Comment