WordPress 3.0 släppt, hur mycket ”open source” är kunderna?

In Cloud / Förvaltning, Featured, Gratis, Nyheter, Open source PHP, Wordpress by MKSE.com Redaktion Martin Edenström3 Comments

WordPress 3.0 har släppts, nu även på svenska. WordPress egna servrar för uppdateringarna har hög belastning och det ska gå segt att få igenom en uppdatering. Flera sajter har även sänkts då sajtägare glömt deaktivera alla plugin’s. Något som är standard vid uppdateringar, men som ofta ändå glöms bort då uppdateringen bara ”är ett klick bort”.

Det har förekommit administrativa rättighetsproblem efter uppgradering. Dessutom kräver 3.0 mer minne. Vilket verkar ställa till det som webbplatsägare med billigare hostinglösningar.

Vid tidigare installationer av WordPress major uppdateringar har det inom kort kommit motsvarande 3.0.1-uppdateringar det kan vara värt att vänta på för att slippa tidsödande felsökning.

Men ur ett professionellt perspektiv är denna uppdragering högintressant. För första gången i WordPress historia kommer nu en major uppdatering som även påverkar en hel del prominenta företagskunder från 2009/2010. Det ska bli kul att följa hur många webbyråer/IT-avdelningar som fegar ur och inte omgående uppgraderar den egna WP-installationen, pluggarna och mallarna.

”Ändra inte på ett vinnande lag”-tendensen är vanlig vid installationer av proprietära system utan egen genomtänkt SLA/förvaltningsplan. T ex förrförra versionen EPiServer 4 har visat sig leva kvar i 3-4 år pga. egna, detaljkonfigurerade lösningar eller utdragen väntan på ett nytt projekt/en ny webbudget.

Men inom open source går detta helt emot den progressiva tanke som hela tiden ska driva utvecklingen av systemen framåt och organisera samt fokusera det spetiga och spridda utvecklarcommunity som produkterna är helt beroende av.

Samma historia väntas utspela sig hos några hundra svenska Drupal 6-kunder när Drupal 7 inom kort släppts. Där blir det nästan än mer intressant eftersom de installationerna historiskt inneburit bra mycket mer kundspecifik utveckling och konfiguration än vid WordPress-implementationer.

Kommentarer

  1. Pingback: Tweets that mention WordPress 3.0 släppt, hur mycket ”open source” är kunderna? | Might Know Something Else -- Topsy.com

  2. Ja, jag märkte det – jag har just uppdaterat till vad jag trodde var 3.0, men efter lyckad installation står det att jag ”använder en utvecklingsversion (3.1-alpha). Coolt!”. Dock tycker jag inte det var allt för coolt, men verkar inte som att något knasar.

    Ev läste jag inte noga på uppgradera-knappen, men jag är ganska säker på att det stod 3.0…

Leave a Comment