WordPress är gratis, WordCamp på Tekniska kostar hela 750:-

In Nyheter, Wordpress by MKSE.com Redaktion Martin Edenström39 Comments

Gettogether 2 nu i höst: Det stadigt växande WordPress-Sverige samlas eventuellt den 23-24 oktober på det första svenska WordCamp. På Tekniska Muséet i Stockholm.

”Eventuellt”, då de som gillar WordPress får betala hela 750:- SEK (!) för att komma in. Något det knorrats om på Twitter under veckan. Det syns även på antalet tillgängliga biljetter som ligger kvar på hela

WordCamp New York arrangeras samtidigt. Där kostar inträdet motsvarande 200:- SEK.

WordPress-intresserade ombeds dessutom på officiella sajten att ”hjälpa till” för att camp’et ska bli av. Agendan är i skrivande stund ytterst okänd.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Visit Värmland bjuder in sommargäster på ny digital närvaro

Det har tidigare varit vissa problem att få till WordPress-events i Sverige och satsningar har fått blåsas av.

Bakom satsningen står bl a svenske WP-gurun Thord Daniel Hedengren. Guldsponsorer är .NU och .SE och Silversponsorer Binero samt Surftown.

Kommentarer

 1. Jag kan hålla med om att det är ett ganska högt pris och blev själv rätt förvånad, men för oss som arbetar med WordPress professionellt är det definitivt överkomligt ifall man tittar på vad som ingår och hur liknande evenemang kan ligga på ett par tusenlappar för en dag. Så borde det även vara för de beställare som vill lära sig mer om plattformen och hur den kan användas.Sen finns det väl förmodligen en hel del hobbyknackare som inte kan komma på grund av priset och det är synd.

 2. Pingback: Tweets that mention WordPress är gratis, WordCamp på Tekniska kostar hela 750:- | Might Know Something Else -- Topsy.com

 3. Obefintlig agenda och bara en luddig beskrivning vad det hela går ut på. ”Håll igång hela natten”, med vad? Fest? Seminarium? Allt väldigt luddigt och otydligt. Sponsorintäkter på en kvarts mille och ändå ett skamligt högt pris gör detta till online-Sveriges största fiasko på länge..

 4. Om du läser på så ser du nog vad det är för nattaktiviteter som planeras. Vi går in på det närmare framöver. Beträffande ”skamligt högt pris” så hade vi gärna legat betydligt lägre, men det kostar tyvärr att hyra lokaler – något Tekniska (eller någon annan som klarar av belastningen) inte bjuder på direkt. Mat är inte heller gratis, faktum är att biljettpriset är baserad på matkostnaden enbart, lägre än den dessutom.

 5. Vi hade gladeligen haft ett lägre biljettpris, men faktum kvarstår:

  – Lokaler kostar pengar. Tekniska har pressat sitt pris, men det är långt ifrån gratis.
  – Utrustning kostar pengar. Vi vill gärna ha ett fungerande nät…
  – Badges och kringfluff kostar pengar.
  – Mat kostar pengar. Biljettpriset är baserat på (lägre än faktiskt) matkostnaden.

  WordCamp är INTE kommersiella tillställningar, det finns INGEN vits med att gå med vinst för vinsten ska i så fall doneras eller återinvesteras i andra open source-event. Vi har fått grymt bra stöd från våra sponsorer, men vi hade behövt fler för att få ned biljettpriset ytterligare. De som har ställt upp gör det på ett förstagångsevent vilket är beundransvärt.

  Varenda sponsorspänn går in i WordCamp Stockholm. Den tid de inblandade lägger är helt och hållet utan ersättning.

  Och 750 kr för konferens, hack och mat under hela tiden, lördag-söndag samt fest på fredagen för de som vill? Det är inte dyrt i sig, som ni alla vet. Vi ville vara billigare, vi försökte, vi kunde inte pressa det mer (fick ner det en femtiolapp sista dagen dock).

 6. Ursäkta, men ”skamligt högt pris”? ”Online-Sveriges största fiasko på länge”? Det är visserligen fritt att tycka vad man vill, men ditt inlägg i frågan saknar fullkomligt proportioner. Tycker jag.

 7. Det är första gången som någon lyckas dra ihop ett WordPress event och man kan kanske inte kräva att allt ska vara perfekt riktigt ännu. Här är i Sverige tycker jag dessutom att vi är rätt vana vid att saker kostar en slant och det är inte svårt att räkna ut att biljettpriset måste matcha kostnaderna bakom. WordCamp får ju i princip inte gå med vinst. Resten kan vi diskutera efteråt :)

 8. Pingback: Trist vinkling på #wpsthlm

 9. Är en av hobbyknackarna som inte kommer.

  750kr för 2 dagar känns inte speciellt dyrt. Framför allt inte om mat och fest ingår.

  Det som hindrar mig från att komma är resan till och från Stockholm. Bor man avsides så är det genast mycket svårare. För att inte säga dyrt att åka.

 10. Martin, lovprisa personer som tar initiativ istället för att såga dem. Ja menar de personer som gör detta gör det ju av egen kraft. Skicka in lite pengar från Cybercom i eventet istället för att hacka på herr Hedengren mfl.

 11. Ironin! Kommersiella publiceringssystem tar 0:- när de arrangerar sina användarträffar. drupal sverige har haft motsvarande gratisevenemang med df. Nej, WP Sverige behöver en ny organisation som motsvarar intresset för plattformen o arrangerar med riktig spons!

 12. Det kanske beror på att ”kommersiella publiceringssystem” har ett marknadsföringskonto som finansieras av licenspengar som de kan använda för sina events . Det innebär inte att det är ”gratis” utan en annan finansieringsmodell, medans WordPress inte fungerar på det sättet. Men det kanske du egentligen redan visste och bara glömde reflektera över?

 13. Detta var tänkt som en intresseväckare för eventet hos mina läsare. Som jag alltid hanterat CMS-events sedan 2007. Men när jag såg åsikterna på Twitter kände jag att den delen även behövde inkluderas i inlägget. Det blir ju inte billigare för att jag skriver att 750:- är mycket för de som jobbar/vill jobba med wordPress i Sverige. Det tycker även jag (liksom de på Twitter och hälften här nedan) är trist. Cybercom sponsrar flera Drupal-events, vi kanske även ska titta på WordPress – vi bygger på plattformen.

 14. Det är inte helt uppenbart att inlägget avser att väcka intresse för eventet mer än att kritisera biljettpriset eftersom 2/3 av inlägget består av negativ kritik med fetstil för emfas…

 15. Det här är upprörande. Man behöver nog se över sponsorernas roll i detta sammanhang (eller kanske styrgruppens?).

  750 * 400 = 300,000.

  Jag förstår inte hur man har tänkt här?

 16. Ja, som sagt ”tycker även jag”. För 2 sessioner, matigt mellis, någon session till och lunch. Det är inte CIO:er men WordPress natthackare Camp’et vänder sig till. Tror, tyvärr, det kommer bli svårt sälja fler än hundra plåtar, den knappa tiden bidrar. Men Binero lottade visst ut några.

 17. 750 kr är rimligt men agendan bör ju vara uppe så man vet vad man får… Är det inget unikt känns det inget kul.
  K

 18. höra binero försöka sälja wp kompetens. för sjuhundrafemtio pix.

 19. Pingback: Dagens länkar från Löwenhamn – 14 October, 2010 | Henrik Löwenhamn

 20. Johan, inlägget som du refererar till är syrligt ironiskt om du är i stånd att känna av detta.

 21. Glöm inte att Joomladagarna också kostar ;)

  750 pix är inte dyrt! Riktigt billigt! Sedan är givetvis innehållet viktigt så att det blir intressant. Bra initiativ och lycka till för det här kan bli riktigt stort!

  Förresten hur mycket utbildning får man för 750 pix? Inte två dagar i alla fall ;)

 22. Att vi valde att ha ett högre inträde än vad som en del kanske förväntar sig berodde främst på de kostnader som vår talarlista medförde. På DrupalCamp (www.drupalcamp.se) fanns många internationellt namnkunniga drupalexperter vilkas reskostnader och boende betalades. Deras medverkan innebar att nivån på presentationerna var jämförbar med de på DrupalCon (www.drupalcon.org) och betydligt högre än vad som kunnat åstadkommas utan deras medverkan.

  Utöver detta spelades hela konferensen in och lades upp på webben, och till detta anlitade vi ett bra filmteam så att även de som inte kunde närvara skulle kunna ta del av matetialet. Vi saknade också sponsor för lokalerna vilket innebar att vi även tvingades betala för dessa.

  Konferensen bar sina kostnader och gjorde ingen vinst, vilket var avsikten från vår sida. Mottagandet hos deltagarna var väldigt positivt och jag är övertygad om att alla som deltog kände att de fick valuta för pengarna.

  Att WordCamp väljer att ta betalt är knappast märkligt men det förväntade besökarantalet är kanske lite för optimistiskt. Jag hoppas det går bra för dem och jag tycker de gör rätt. Man kan göra så mycket mer om man har en ordentlig budget. Sedan måste man väga eventuellt inträde mot vem man vill attrahera och den målgrupp man riktar sig till. I open source-sammanhang händer mycket i gemenskapen kring projektet, och är denna målgruppen bör man inte ta mer än 100-200 kr i inträde. Det är därför viktigt att diversifiera konferenser så att alla intresserade kan delta i någon konferens oavsett engagemangsnivå och ekonomiskt incitament.

  Jag antar att WordCamp riktar sig mot beslutsfattare och inte hobbyister, vilket motiverar ett större inträde. Den stora kostnaden för de företag som väljer skicka sin personal är normalt inte inträdet utan alternativkostnaden för den förlorade arbetstiden.

  Jakob Persson, NodeOne
  Arrangör DrupalCamp Stockholm

 23. Pingback: Tweets that mention WordPress är gratis, WordCamp på Tekniska kostar hela 750:- | Might Know Something Else -- Topsy.com

Leave a Comment