WordPress fimpar bakåtkompabiliteten, skriver om allt från scratch

In Nyheter, Wordpress by MKSE.com Redaktion Martin Edenström10 Comments

WordPress CEO Matt Mullenweg berättar att i ett dolt, 20 månader gammalt projekt har första versionerna av kodnamn Calypso formats. Projektet kom till efter hårt arbete med senare versioner av WordPress där man insåg att man behövde frigöra sig från äldre begränsningar för att verkligen förnya världens mest använda CMS.

Ändå ska Calypso baseras på lärdomar efter 13 år med WordPress.

Men några saker som styrks är bakåtkompabiliteten. WordPress Calypso skrivs om helt från scratch.

Calypso rullas först ut på WordPress.com och Jetpack-stödda WordPress-sajter och kallas till en början ett nytt gränssnitt för WordPress, inte en helt ny fristående version. Användare väljer själva om de vill aktivera Calypso. Ett Mac-program erbjuds även för det nya gränssnittet.

Den nya versionen är helt skriven i JavaScript (samma setup som Node.js och React använder) är 100% öppet API-baserad, ska vara prestandafokuserad, ha realtidsuppdateringar och mängder med statistik inbyggd.

0
månader snabbare gick det att ta fram 'WordPress 5' än Drupal 8
Hela 127 personer ska deltagit i den nya utvecklingen med 26 000 kodbidrag.

Kommentarer

  1. Calypso är inte ’Wordpress 5’ @martineden:disqus? Det är den nya front-enden till wordppress.com.

  2. Ja tyvärr Martin, den här artikeln är lite missledande. Det är Automattic som har tagit fram en ny uppdatering för deras produkt WordPress.com, har därför ingeting med WordPress.org att göra så skulle nog vara försiktig med att kalla det WordPress 5 när WordPresss 4.4 har sin release den 8 december.

  3. WordPress har inte gjorts om. Automattic har satsat på ett sidoprojekt de kallar Calypso som är en klient mot WordPress med JetPack installerat.

    Jag har mycket svårt att se att communityn kommer att röra sig åt blogg-hållet igen. Idag är WP ett CMS och inte en bloggklient som Calypso är.

  4. Bra sammanfattning däremot är WordPress.com också lite mer menat som en bloggtjänst för användarna som enkelt vill få upp någonting därför tycker jag personligen Calypso var en bra uppdatering för det fallet. Den betydelsen det får för WordPress som CMS återstår att se…

  5. ”What would we build if we were starting from scratch today, knowing all we’ve learned over the past 13 years of building WordPress?” – Matt Mullenweg

Leave a Comment