Wunderkraut får nya kunder, förklaringar från två håll

In Drupal, Featured by MKSE.com Redaktion Martin Edenström15 Comments

Efter 45 negativa nyheter på raken för Wunderkraut AB, just nu i rekonstruktion, måste det värma att få berätta om framtiden.

wunderkraut barrengren leijonborg

Strax innan sommaren fick Wunderkraut Stockholm uppdraget att ta fram Ung Företagsamhets nya Drupal, som beräknas lanseras hösten 2013 (de var förvisso Drupal-användare genom Grebban Design sedan tidigare). Ung Företagsamhet är en rikstäckande organisation, vars syfte är att främja företagsamheten bland unga människor i Sverige.

MKSE får även info om några andra nya kunder som Wunderkraut jobbar med och som väntas lanseras i höst:

 • Jeeves
 • Seapilot

Mer om just vad framtiden innebär för bolaget finns nu beskrivet i ett officiellt blogginlägg av VD Magnus Leijonborg. De tidigare detaljerna om vad som gick fel tas upp igen, men förses nu med de positiva uppdateringarna att:

 • Fler nya kunder än under hela 2012 kom in de senaste 4 månaderna
 • Fokus på marginal och lönsamhet
 • Högre kundnöjdhet enligt en undersökning
 • Egna uppgifter om daglig kontakt med Wunderkraut internationellt och ett samarbete man anser fungerar väl
 • Bästa beläggningen / ”bokningsläge”på hela året (kan ha att göra med att 60% av de tidigare troligtvist lägre belagda fått gå)
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Dizparc öppnar upp ny verksamhet

Precis samtidigt ger Wunderkrauts tidigare, avsatte VD Thomas Barregren sin syn på samma utveckling och vad som gick fel. Den historien handlar om:

 • Ett generellt ofokus på sälj, som snabbt straffade sig
 • Dålig organisatorisk struktur och obefintlig övervakning av verksamheten
 • En ”byråstruktur” som togs fram där personalhandboken symboliskt slängdes ut
 • De så viktiga kunderna Ericsson, Moderaterna och Unionen slutade med löpande beställningar (den förstnämnda är ett av de uppdrag där Wunderkraut ska åkt ur delvis pga. just en mindre formell bolagsstruktur)
 • F.d. VD Thomas Barregren ska även erbjudit sina aktier mot att ta över Göteborg, Köpenhamn,  Oslo kontoren samt hosting/support-verksamheten för att styra dem på ett annat sätt. Något som inte godtogs av styrelsen
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Dizparc öppnar upp ny verksamhet

Kommentarer

 1. Att nuvarande VD delvis skyller en jobbig situation på föregående ledning kan man kanske förstå även om det kan tyckas fegt, men att en fd VD skyller allt dåligt som hänt under sin egen tid på alla andra i bolaget är väl att skjuta sig själv i foten? ”Om alla bara gjort som jag som VD sa skulle allt blivit bra”. Är man inte rätt naiv om man tror att folk skall köpa det resonemanget?

 2. Det verkar som den ”goda stämningen” Drupalbyråer sinsemellan är som bortblåst. Mycket skitsnack och baktalande för att nå affärer i dagsläget.

 3. Byrårer emellan är stämningen hur god som helst. Barregren har lämnat Drupal.

 4. Ericsson slutade för att de hellre ville bygga eget med indiska konsulter och och att vi inte ville sitta hos dem, Moderaterna är kvar (hade fel info tidigare om att de sagt upp avtalet, sorry) och Unionen är en stor kund med en mängd löpande beställningar. Det där stod inte i Barregrens bloggpost Martin. Det hittade du på själv. Som så mycket som skrivs på dem här webbplatsen.

 5. Är det sant, dumpade M er pga ditt politiska engagemang?

 6. Mikke Schiren från Wunderkraut, här är bakgrunden: Texten ”..more jobs would come from some of the major projects that Wunderkraut Sweden then did for Ericsson, Moderaterna and Unionen” gav texten ”Ericsson, Moderaterna och Unionen slutade med löpande beställningar” ovan. Den där översättningen går inte att få till på ett annat sätt. Att ni på Wunderkraut fick sluta jobba med Ericsson hade en annan från er ledning berättat för mig i november ’12. Jag lovade den personen att inte ta upp alla delar av informationen. Något du istället sköter nu. Får samtidigt tacka för uppdateringarna om Moderat.se som tidigare var okända. Och som känns kontroversiella och värda att ta en titt på tillsammans med Kent Persson, Frida Jakobsson, Martin Karlsson, Björn Leijdstrom, Gustav Brandt och de andra inblandade beställarna om de stämmer? Och så, kom igen nu, Mikke. Det börjar bli en aning tradigt att jag får in något om Drupal och som en klocka skriver du en timme senare hur allt missuppfattats, hur fel allt är samtidigt som andra tipsare och kommenterare bekräftar samma information.

 7. Ja, det är den officiella förklaringen från dem.

 8. Och det börjar bli tröttsamt att du så fort du skriver något om Drupal hellre sprider halvsanningar och påhitt… vilka tipsare bekräftar din info när den är helt uppåt väggarna?

  Hur många gånger har vi till exempel haft diskussionen om Acquia och Drupal till exempel?

  Och din översättning av Barregrens text är helt bananas. Ser du inte det själv?

  De indiska konsulter som tog över utvecklingen av Ericssons intranät utbildades av NodeOne/Wunderkraut just för att de skulle ta hand om utvecklingen av intranätet, så det var inget konstigt i det, vi var där för att lägga grunden, som sedan togs över av dem.

  Och självklart får du givetvis kolla med kunden om infon stämmer, det är helt fritt och öppet land :-)

 9. Där har du rätt Martin, för en gångs skull :-) Såg inte att bolaget ändrat
  inriktning i dagarna i och med anställningen av Fabian.

 10. Tack. Intressant. Dels hur M agerat men det borde ju dessutom ha gått att plocka bort dig från det uppdraget föreställer jag mig om det nu var så känsligt.

 11. Ericsson uppdraget tog slut av många anledningar + att de indiska konsulterna var endast en liten del av de som tog över.

 12. Ny info. De verkar ha ångrat sig om uppsägandet av avtalet utan att jag fått veta det. Så storyn får vila.

Leave a Comment