”10 år gammal teknik i Shopify”, utmanas av McKinsey-avhoppares open source, tvingas sparka 1000 personer

In Crystallize, E-handel, Nyheter, Open source PHP, Shopify by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Det räcker inte med att börskursen slaktats med 80%, att hela 10% (1000 personer) måste sparkas i veckan samt att SaaS inlåsningstekniken ifrågasatts stort senaste 12 månaderna. Nu kommer open source fokuserad konkurrens från Danmark i Shopifys skottglugg också. Medusa decoupled Jamstack-fokuserade open source e-handelsplattform går bra och har just tagit in runt ytterligare 80 Mkr för att utmana Shopifys inlåsta (som vi hört mycket om 2022) samt enligt danskarna ”10 år gamla tekniska plattform”. Shopify har t ex envisats med egna frontend’en Liquid i ett eget programmeringsspråk, något få idag har kvar.

Squarespaces och Algolias grundare Anthony Casalena samt Nicolas Dessaigne tillhör de som investerar.

Alla svenska kunder som valt att gå MACH, headless och decoupled på sistone hittar ni i MKSE.com dagligen uppdaterade headlessektion. Läs allt här.

Medusa är redan en aktiv spelare i vissa e-handelskretsar. De har en omsättning för över 100 miljoner dollar per år och har på mindre än ett år samlat på sig en community med över 2000 utvecklare som startat runt 10 000 projekt på Medusa-plattformen. Företaget har grundats av Nicklas Gellner, Sebastian Rindom och Oliver Juhl med en bakgrund i bl a McKinsey (samma som svenska Centras ledning/grundare, för övrigt).

” – Vi balanserar den rätta nivån av ett användarvänligt tillvägagångssätt med API-first och en hög grad av anpassningsbarhet. Medusas produkt är en dröm för utvecklare och e-handlare som behöver anpassa sina plattformar samtidigt som maximal prestanda och svarstider bibehålls.”

Säger teamet bakom i ett nytt uttalande. Men precis som hos ”Norges Centra”, Crystallize, är kundlistan ännu skral. Det är nog mest labbprojekt och strönedladdningar som står bakom det imponerande antalet nedladdningar (som ofta inom öppen källkodssammanhang). Enda namnkunniga kunden som återkommer om och om igen i egna materialet är Tekla Fabrics sängkläder. För att täcka upp den bristen listas istället bolagen investerarna har en bakgrund i. Som Netlify, Gatsby, Ganni och Gumtree. Utöver nyss nämnda två CMS- och sökföretag.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Shopify ska vara 36 procent bättre på checkout än utvald konkurrens