172 varningar och fel på nya Digg.se, går ej att navigera

In Episerver, Nyheter, Offentlig sektorby Martin Edenström

DIGG, Nya myndigheten för digital förvaltning i Sundsvall, avtäckte stolt nya Digg.se för en månad sedan. Men läsare har hört av sig till MKSE.com och bett oss granska hur det är med accessibility och tillgänglighetsanpassningar hos denna nya ledsagande myndighet.

Målsättningen för DIGG är att hjälpa:

“Sverige blir bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.”

Men efter lansering visade det sig att Episerver CMS-satsningen (utvecklad av Esatto) bakom Digg.se drogs med inte färre än 171 varningar och fel. Enligt officiella WAI W3C mätningar. Nu en månad efter lansering och barnsjukdomar har inte några av dessa fel heller åtgärdats, det är istället idag 172 fel. Det är mycket jämfört med t ex bolagsverket.se som har noll fel, eller riksdagen.se som har anmärkningar och enbart 13 olika fel.

Fler artiklar om ämnet:  Telenor köper in annons-AI för att bli 70% effektivare inom köpta sökord

Teamet bakom lanseringen har valt en ovanligt grafisk och animerad lösning för att vara en myndighet. Annars ofta mycket WAI och tillgänglighetsfokuserade. En användbarhetsexpert berättar även för MKSE.com om några mer konkreta fel de identifierat hos DIGG:

  • Digg.se menyn fungerade inte alls utan aktiverat javascript-stöd
  • Att Digg.se har rörliga objekt som kan ge problem för personer med bokstavskombinationer eller syndrom (förvisso tolkningsfråga)
  • Digg. har en del problem med färger och kontraster
  • Att engelskt innehåll är uppmärkt som svenskt
Fler artiklar om ämnet:  Enorm tillväxt, Nordic Nest mot halvmiljarden och satsar på Episerver

MKSE läsare anser att Digg.se bör anpassas så att den blir nåbar för samtliga medborgare inom kort.

Beställarstöd inom e-handel och PIM

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och TeliaSonera. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.