960 grid system utmanas av 978 grid system

In Nyheter, Övriga / Custom CMS by MKSE.com Redaktion Martin Edenström6 Comments

Populära designmönstret 960 Grid System, som MKSE.com CMS Termer beskrivit här, utmanas av ett 18 pixlar större alternativ.

978 med 978.gs hoppas bli den nya standarden. 978 grid system ska tydligen vara enklare att designa för och inom. Systemet bygger på 12 kolumner på varderas 54 pixlar med 30 pixlar stora mellanrum.

http://978.gs/978.gif

Just de stora mellanrummen är det nya och det som ska göra det enklare att designa med. Speciellt då allt fler sajter vill ha minst 13px stor font size istället för 12px som 960 Grid System (ger 940 pixlar i faktiskt contentyta) är byggd för.

Så mycket för standarder, som inom allt annat. Men 960.gs slår sig ganska bra fortfarande, titta bara på de svenska releaser MKSE.com täcker.

Tipstack till Ted.

Kommentarer

  1. Tjae, den nya ”standarden” är väl lite grovt då det innebär att 960gs skulle vara någon slags standard. Visst, det är populärt, men det är Blueprint och YUI gs också.

    Med Blurprint kan du dessutom skapa egna bredder med din egenbestämda gutter på med små fina program som Boks. Och nr du är klar kan du spotta ut semantisk HTML med det inpackade Rubyscript som döper om dina klasser och tar bort alla ”span-8” och så vidare som inte gör någon glad när designen väl är satt.

    Om det är något nytt griddsystem som är intressant att verkligen kolla på är det 1140 gs (http://cssgrid.net/) som automatiskt skalar om sig beroende på storleken på besökarens skärm (t ex iPad/iPhone) med adaptive CSS.

  2. Nu är jag inte med… Vad du väljer för format är ju inte relevant utan upp till var och en. 960gs måste ju inte vara just 960px bredd. Eller?

Leave a Comment