Accelererade sajter på utgång, realtids-email från Google döende. Enbart Ryssland stödjer tekniken

In Content Marketing, Facebook Open Graph, Google Maps, Google Voice etc, Nyheter, Online Marketing, PWA, Webflow by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

AMP är verkligen på dekis. Tekniken, som skulle bli så stor, har fått stå tillbaka när världen inte längre kommit att uppskatta mer monolitiska aktörer och jätteföretag som Google. Tidigare accepterade och inbjudna att se, kontrollera och bestämma det mesta kring surfvanor och beteenden. Samtidigt som de tjänar stora annonspengar.

Media- och tidningshusen var de som skulle börja med de accelerade, mobilanpassade sidvarianterna, driftade på Googles egna servrar. Mot en bättre, mer ”perf-vänlig” användarupplevelse och 200-300% bättre speed. Men de är inte längre användare. De har ett efter ett lämnat 2020-2022.

Vilka svenska bolagsledningar har redan spenderat för mycket pengar på metaverse och mindre taktiska digitalbeslut? Leta i MKSE.com innovation tech nyhetskategori. Öppen gratis under en begränsad period.

Samma sak hände med de privata, mindre bolagen kort därefter. Speciellt då det i de senaste algoritmuppdateringarna hos Google visat sig att AMP-fördelen vissa sökresultat skulle få i sin SEO inte längre premieras. ”Vanliga” snabba sidor får lika mycket kärlek av Google. Vilket då ledde till att sajtägare inte längre tyckte det var värt att dels upprätthålla dubbla installationsbaser, samt att ge så pass mycket insyn och annonsdelpeng till det amerikanska företaget.

För även om AMP är en organisation och öppen standard så var det ingen hemlighet vilka som styrde tekniken och gynnades mest av den. Under 2022 har båda ledande webbläsarna Brave samt Duckduckgo aktivt börjat undvika alla typer av AMP-sidor.

När AMP var på topp introducerade även Google och co. ett nytt område, AMP Email som skulle innebära ett andra ben för AMP att stå på. Med dynamiskt och intelligent innehåll skulle allt som tradtionell e-post var revolutioneras. Tekniken, som MKSE.com skrev om här för 3,5 år sedan, erbjöd nya möjligheter att t ex beställa, fylla i formulär, söka bland innehåll eller kommentera. Direkt i ett e-mail. Booking.com, Freshworks, Pinterest Despegar, Doodle, Ecwid, Nexxt, OYO Rooms, och redBus supporterade tekniken vid lanseringen.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  The North Alliance med Åkestam Holst, NoA Ignite och Bold säljs till England?

Ett tag digitalt banbrytande och stilbildande aktörer som Nespresso (även skapat för den svenska marknaden) var ett tag verkligen på gång med tekniken och gjorde imponerande satsningar t ex runt julen 2020. Samtidigt som företaget innoverade med sina omnikanalsanpassade, egna butiker.

Hur går det då för dessa realtidsuppdaterade AMP Emails som skulle revolutionera allt inom förlegad e-post och kategoriområdet Marketing Automation? Det är inte samma hype idag. Trots att aktörer som Movable Ink, Salesforce, Hubspot, Bloomreach, Klaviyo och Dotdigital alla försöker modernisera allt vad e-post är med personalisering och AI.

Enbart Ryssland (!) och den idag verkligen mer kontroversiella Mail.ru stödjer fortfarande epostsatsningen. Utöver Google själva, där GMail ska vara en motor som accepterar AMP Email kodstandarderna och kan läsa upp den typen av innehåll. Yahoos insomnade epostklient ska även haft viss support för AMPHTML standarden.

AMP är ett HTML-ramverk med öppen källkod utvecklat av AMP Open Source Project. 30 nyhetssajter samt Twitter, Pinterest, LinkedIn och WordPress stödde tekniken från start. Konkurresen vid start var främst Facebook Instant Pages. Som inte heller idag är speciellt uppmärksammat.