Adobe köper Workfront för 12,9 mdr, bygger AEM projektyta för marknadsförare

In Adobe AEM, Content Marketing, CXM, ERP/ECM, Java, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Adobe går mot ”ECM-hållet” med en nysatsning på Program & Portfolio Management i mångmiljardförvärvet Workfront från Utah, USA. En delvis konkurrent till gamla Planview Projektplatsen/Projectplace som många svenskar har en relation till. Men saker har hänt sedan Planview tog över den sistnämnda. Idag har Microsoft Teams och Slack skjutit det behovet framåt och det har istället utvecklats mer rollnischade verktyg för t ex marknadsförare och CMO som vill kunna sköta sina dagliga sysslor. Det är dessa som Adobe pratar om och vill närma sig. De vill använda mångmiljardförvärvet Workfront för att skapa en ”work management platform for marketers”.

Workfront klarar även av områden som Work Management och Online Proofing, som inte alla andra projektytor á la Teams och Projektplatsen klarar av. Att marknadsförare under större delen av 2020 jobbat på distans har säkert ökat trycket på Adobe att skapa bättre egna verktyg inom samarbete och kampanjkontroll. Det ska helt enkelt bli Adobe Experience Clouds ”work management platform” och projektyta. Antagligen i nära koppling till egna CDN/DMP stöden i de egna två B2C och B2B Campaign produkterna, Analytics och Audience. Som har datan och insikterna, men inte riktigt ”work-flow” vyn eller stödet att som marknadsförare ”drag-n-droppa” med insikterna och uppgifterna på samma sätt som de eventuellt önskar. Något Workfront är bättre på med sitt GUI (se bild ovan). I detta fall får även Adobe kombinera ”det andra molnet” Adobe Creative Cloud och Photoshop samt andra stöd marknadsförare använder dagligen.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Avaus storsäljare är paketerad marketingOps för 15 Mkr

Workfront har 3000 företag som kunder och över 1 miljon användare enligt egna informationen. Deloitte, Under Armour, Nordstrom, Prudential Financial, T-Mobile och The Home Depot står på Workfronts kundlista.

Hur står sig Workfront i Quadrants och Waves då? I en q4 2018 Forrester Top 10 Collaborative Work Management Tools blev de en stark utmanare efter runt andra verktyg. De har även sex andra framför sig i The Forrester Wave™: Marketing Resource Management, Q1 2020 (som Aprimo, BrandMaker, SAS, Allocadia, NewsCred, Wedia och SAP. Gartner har främst tagit upp dem i Gartner 2016 Magic Quadrant for Marketing Resource Management där de hade fyra, fem andra framför sig (SAS, Teradata, SAP, Infor och BrandMaker).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  McKinsey förvånar, betalar för bli av med anställda på alla nivåer. Flera oroande tecken