Appbyråerna är döda. Så har Dynamo helt förändrat konceptet

In Android, iPad, iPhone, Nyheter, Teknik by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Mobilutvecklarna Dynamo Digital Ventures tillhör de första av en ny typ av byråer, som väntas dominera de kommande åren.

En oundviklig utveckling. Tidigare giganter som Apegroup, Screen Interactive, Mobiento och Appcorn har den senaste tiden fått se uppdragen blivit allt färre, radat upp förlusterna och därefter tvingats banta antalet anställda.

De flesta gamla appbyråer har valt att addera sedvanlig HTML5-utveckling till sitt erbjudande och börja konkurrera med de klassiska webbyråerna. Men det visade sig vara konkurrensutsatt mark som inte långsiktigt kunde stoppa år av röda siffror. 

Just Apegroup visade sig nyligen gå -8,4 Mkr back på en 53,4 Mkr omsättning under brutna räkenskapsåret 2016. Ännu ett år av mellan -12 till -15% negativ vinstmarginal. Deloitte Digitals Mobiento AB fortsätter backa, de gick i brinnande högkonjunktur med -4 Mkr på en 63 Mkr omsättning.

Mathias Planks Dynamo Digital Ventures försörjer sig 2017 istället främst på att skapa koncept, IT, design och UX för egna ventures snarare än för kund.

Tjänsterna skapats av Dynamos  över 60 personer stora team med native frontend/fullstack, iOS och Android och UX/UI experter. De erbjuder tjänster för sina kunder i en ”mobile accelerator”. Bolaget har även skapat en s.k. Dynamo Concept Studio vid verksamheten på Nybrogatan i Stockholm. Och det funkar. Dynamo är en aktör inom området som verkligen växer.

Konceptet Kaching tillhör de ventures som gått bra för Dynamo Digital Ventures, de tog nyligen t ex in 30 Mkr. Ett annat initativ är ShiShi, som förra året såldes in till Oriflame. Bolaget vill gärna ha omkring 20 bolag i ”mobile acceleratorn” och Concept Studion efter slutet av detta år.

Konceptet är inte nytt. 100 man stora, Episerverfokuserade Nansen hade innan NoA/Making Waves uppköpet en egen Green House studio där framgångsrika koncept som Fakturino, Rangy och Klipster skapades 2012-2015. Men det konceptet lades därefter ned. Även Fröjd och NetRelations har varit inne på samma spår.

Dynamo grundades för 2,5 år sedan och omsätter enligt senaste siffrorna omkring 35 Mkr. I nuläget anställer Dynamo upp till åtta nya utvecklare i månaden.

Intresserade av Adobe Experience Cloud?

Representanter från MKSE.com har ansvarat för strategiarbete samt upphandling åt kunder som SJ.se, Avanza.se och TeliaSonera. Kontakta oss.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Dreamforce rundown i kubik på Salesforce Innovation Day, kunder på plats

Leave a Comment