”Bättre liten byrå i Sverige än stor i Norge”, planerna när Nova Consulting Group och Epinova vill erörva e-handelssverige

In Headless / Decoupled CMS, Nyheter, Omnikanal, Optimizely/Episerver, Optimizely/Episerver Commerce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

MKSE.com Norge ✕ Sverige: Nova Consulting Groups (NCG) ledare och högsta chef Geir Allan Hove har i mars öppnat upp och berättat mer om den övergripande viljan med den nya stora grupp- och byråetableringen i Sverige.

Önskemålet och viljan att finnas på plats i Sverige visar sig främst handla om att, liksom konkurrenten NoA, bygga upp ett ökat erbjudande inom olika typer av e-handel, D2C och eftermarknad. Helst i snabbare takt med förvärv och rekryteringar från konkurrent.

E-handel är mer än bara historiska valet av Episerver Commerce och klassiska plattformsprojekt. Det finns även en strategisk förmarknad, innovationsuppdrag samt CX och kreativa e-handelsåtaganden. Dessutom är eftermarknaden (AM och proaktiv förvalning i molnet) både livskraftig och omfattande. Det finns jätteområden bara inom t ex conversational commerce, som vi för övrigt skrev om i senaste MKSE.com Norge ✕ Sverige-artikeln.

I en ny intervju med norska Finansavisen berättar Hove vidare att han ser ett fortsatt högtryck på de båda nordiska marknaderna efter kompetenta och omfattande e-handelslösningar, plattformar och konsulter:

”- E-handel är viktigt för oss och här finns ett stort behov av riktig förmåga och expertkompetens. CX och användarupplevelser är också så oerhört viktiga med den ökade onlinehandeln som sker och allt mindre fysisk närvaro i butiker, men vi ser också ett stort behov av förenkling inom professionella system som stödjer upp dessa trender. Det här är områden med hög efterfrågan och vår strategi handlar om att leverera ett komplett digitalt utbud av tjänster från hela vår grupp. Vi ser att vi har förtroende hos många kunder och att dessa vill utöka sitt samarbete med oss.”

Som Geir Allan Hove uttrycker sig i ett nytt uttalande. MKSE.com Norge-expert Ole Martin N. Evensmo har även han en del input till de nya e-handels- och nysatsningarna från NCG och egna varumärket Epinova:

”- Det förvånar mig inte att Nova Consulting Group och Epinova väljer att investera stort i Sverige. De har alltid varit ambitiösa och efter att ha fått in Explore Equity som delägare var det bara en tidsfråga innan de skulle gå in i Sverige.”

Evensmo påpekar hur flera andra norska byråer också har valt att investera i Sverige 2019-2021. Särskilt vill han lyfta fram [ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]Magento-byrån Visma Digital Commerce, SAP-byrån Pearl Consulting och Episerver pure playern Geta Digital.

”- Trots att det finns ett flertal riktigt stora byråer på plats i Sverige upplevs marknaden som väldigt lukrativ för oss norrmän. Svensk e-handel är t ex så otroligt mycket större än den norska. Det är bättre att vara en liten byrå i Sverige än en stor byrå i Norge.”

Det visar sig även att det finns en historik av nysatsningar och etableringar inom NCG. För ett år sedan lanserades t ex NCG Nova Lab dit anställda kunde ta egna startupidéer och investera tid och få tillgång till annat NCG-engagemang. Det möjliggjorde även ledighet och möjligheten att låta kollegor att investera ekonomiskt i startup’en. Två företag, Joinme Social och Okam, har hittills etablerats av Hoves anställda. NCG Nova Lab har sedan dess investerat i två externa företag, Visualist och Sharefox (delningsekonomi-relaterat med Jernia som kund som hyr ut utrustning). Så det finns en erfarenhet från att äga, driva och köpa upp bolag som man nu bygger vidare på när man ser över förvärv i öst.[/ppp_patron_only]

Vi har mer på samma ämne:  Nova gör ytterligare förvärv, köper e-handelsbyrån Cloud Nine. Ska utmana NoA och ARC