Contentful värderas till 9 mdr, tar in 800 Mkr för att marknadsföra sig och växa

In Contentful, Contentstack, E-handel, Headless / Decoupled CMS, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Det finns pengar att trycka för headless-aktörena. Headless- och API-ekonomiledaren Contentful tog inatt in 800 Mkr för att marknadsföra sig och växa. Det är mer än dubbelt så mycket som största konkurrenten Contentstack tog in hösten 2019. De fick in ungefär runt 320 Mkr av Insight Partners, Illuminate Ventures och GingerBread Capital. Insight Partners gick ungefär samtidigt även in med hela 1,387 miljarder SEK för att ta över delar av tyska Commercetools API e-handelsprodukt. Det var däremot mer av en majoritetsägandeaffär, så den totala värderingen av Commercetools behöver inte nödvändigtvis vara större än sin tyska kollega.

Värderingen av Contentful ska närma sig 9 miljarder SEK. Sapphire Ventures, General Catalyst och Salesforce Ventures är de som satsar på tyska Contentful. Spotify, ITV, the British Museum, Telus och Urban Outfitters ska vara kunderna som övertygade riskkapitalisterna. En ny CMO har anställts från Adobe i Bridget Perry och hon ska få en del av det nya kapitalet för att sätta den, för många kunder fortfarande svårförklarade, mjukvaran och headless-trenden på flera Enterprise kunders näthinna.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Contentstack headless tar in 0,8 mdr i en marknad värderad till 530 mdr

Pengarna ska även användas till fortsatt R&D. Som de framsteg Contentful gjort inom smarta kopplingar till andra kundfavoriter för löst sammansatta digitala arkitekturer. Som samarbetet med Commercetools, Bynder eller de andra större aktörerna som finns listade på snabbväxande Contentful Marketplace. Det talas även om support för GraphQL och en  ”expanded rich text editing experience”.

Kravet på redaktionellt stöd kommer alltså tillbaka till Contentful när företaget växer, det räcker inte, bland licensägande kunder, att bara få headlesskalet och arkitekturen. Kundernas redaktioner nöjer sig inte med en integration av de föredragna WYSIWYG tredjepartsstöden som Gatsby och Typeform UI Extension.

Riskkapitalisterna på Accel och Stride.vc lade runt 40 Mkr i Pierre Burgys headlessaktör Strapi i höstas.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Commercetools tar in Hollywood för att håna gammal teknik

Men nej, Patagonia och Patagonia.com är inte Contentful-kunder. I alla fall inte gällande e-handel. Trots alla återkommande bilder på ledningen iklädda klädvarumärket. De använder sig av Salesforce Commerce Cloud sedan ett tag tillbaka. En rätt annorlunda strategi. Däremot uppskattar Contentfuls ledning Patagonias syn på CSR arbete.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss