E-handelsansvaret landar på marknadschefen, så löser de utmaningen 2021

In Cloud / Förvaltning, E-handel, Headless / Decoupled CMS, Nyheter, Omnikanal by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Flera byråägare MKSE.com pratat med på sistone påpekar att D2C-trenden i praktiken är här för svenska marknadschefer och CMO:er. Närheten till försäljningskanaler som influencers, all social selling och de senaste årens ägande av digital marknadsföring/köpta sökord har gjort det enkelt för bolagsledning att förpassa ansvaret till marknadsavdelningen. Det högaktuella e-handelsansvaret under pandemin anses samtidigt extremt viktigt för de flesta aktörer. Något som bör prioriteras och som svenska företag löpande vill lära sig mer om och ifrån pågående ”piloter”.

Efter ett år med pandemi anses den nya, egna e-handelskanalen och lösningen driftad i molnet 2021 fortsatt mest rätt för marknad och marknadsavdelningen att sköta. Alternativet för de stora svenska privata och börsbolagen skulle vara att starta upp egen e-handel som ett IT-projekt från t ex egna projektkontoret. Som historiskt varit mer tidskrävande – och mindre ”agilt lyckat”.

Dessutom är marknadsavdelningen bättre lämpad än de flesta andra interna produktägare då många svenska avdelningar redan är igenom, eller långt framme, med sin egna agila transformation och uppdelning till autonoma produktteam. Det betyder att just när svenska CMO:er kommit ut ur de senaste årens stålbad och ombildning till inhouse och digital orientering så måste de addera helt nya kunskaper och tillvägagångssätt – igen.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Hemköp handlar upp ny partner inom e-handel

Detta är klart mumma för de helt e-handelsfokuserade stödkonsulterna i Sverige. På samma sätt som marknadsavdelningens digitala och agila omställning var toppen för Marketing Transformation och Enhanced Marketing-konsulter som ARC Curamando, Recoordinate och NoA Connect Peregrine under 2016-2018. Något som inte riktigt gäller på samma sätt längre, dock. Det är svårt att avlasta ”på golvet” då man inte får fysiskt umgås ”på golvet”. Samtidigt har sedan länge de största kunderna av digitalt marknadsstöd främst valt anställa själva. Den dedikation och lyhördhet som kommer med en egen anställd under pandemin överträffar eventuell mer senior domänexpertis.

En CMO och marknadschef känner historiskt få e-handelschefer och är inte riktigt utbildade eller redo att själva börja tänka i den nya världen av t ex fulfilment-termer, lagerhantering och komplex eftermarknad/returhantering. Då de inte vet vem internt på marknad som ska ta tag i det nya viktiga ansvaret har det passat bra att bjuda in temporära, ansvariga e-handelschefer och stöd.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  SEO-byrågruppen Collaboration Art växer med två förvärv, utmaningar på svenska performance marketing marknaden

Det har gynnat aktörer som svenskaDetta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!

Är du redan medlem, men utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.Login with Patreon