E-handelsansvaret landar på marknadschefen, så löser de utmaningen 2021

In Cloud / Förvaltning, E-handel, Headless / Decoupled CMS, Nyheter, Omnikanal by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Flera byråägare MKSE.com pratat med på sistone påpekar att D2C-trenden i praktiken är här för svenska marknadschefer och CMO:er. Närheten till försäljningskanaler som influencers, all social selling och de senaste årens ägande av digital marknadsföring/köpta sökord har gjort det enkelt för bolagsledning att förpassa ansvaret till marknadsavdelningen. Det högaktuella e-handelsansvaret under pandemin anses samtidigt extremt viktigt för de flesta aktörer. Något som bör prioriteras och som svenska företag löpande vill lära sig mer om och ifrån pågående ”piloter”.

Efter ett år med pandemi anses den nya, egna e-handelskanalen och lösningen driftad i molnet 2021 fortsatt mest rätt för marknad och marknadsavdelningen att sköta. Alternativet för de stora svenska privata och börsbolagen skulle vara att starta upp egen e-handel som ett IT-projekt från t ex egna projektkontoret. Som historiskt varit mer tidskrävande – och mindre ”agilt lyckat”.

Dessutom är marknadsavdelningen bättre lämpad än de flesta andra interna produktägare då många svenska avdelningar redan är igenom, eller långt framme, med sin egna agila transformation och uppdelning till autonoma produktteam. Det betyder att just när svenska CMO:er kommit ut ur de senaste årens stålbad och ombildning till inhouse och digital orientering så måste de addera helt nya kunskaper och tillvägagångssätt – igen.

Detta är klart mumma för de helt e-handelsfokuserade stödkonsulterna i Sverige. På samma sätt som marknadsavdelningens digitala och agila omställning var toppen för Marketing Transformation och Enhanced Marketing-konsulter som ARC Curamando, Recoordinate och NoA Connect Peregrine under 2016-2018. Något som inte riktigt gäller på samma sätt längre, dock. Det är svårt att avlasta ”på golvet” då man inte får fysiskt umgås ”på golvet”. Samtidigt har sedan länge de största kunderna av digitalt marknadsstöd främst valt anställa själva. Den dedikation och lyhördhet som kommer med en egen anställd under pandemin överträffar eventuell mer senior domänexpertis.

Vi har mer på samma ämne:  NoA köper upp svenska Salesforce-bolaget Axenon med kontor över hela Norden

En CMO och marknadschef känner historiskt få e-handelschefer och är inte riktigt utbildade eller redo att själva börja tänka i den nya världen av t ex fulfilment-termer, lagerhantering och komplex eftermarknad/returhantering. Då de inte vet vem internt på marknad som ska ta tag i det nya viktiga ansvaret har det passat bra att bjuda in temporära, ansvariga e-handelschefer och stöd.

Det har gynnat aktörer som svenska [ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]Omniarch, eComero och Noos Digital (som hyr ut denna C-levelroll sedan länge tillbaka) och Beyond Retail (som rekryterar just denna roll sedan länge tillbaka). De har fått ansvar att i det första fallet sköta den viktiga funktionen på hyrbasis för aktörer som NK, MEDS, Hemköp, Casall, Mini Rodini, Happy Homes, Office Depot, Röhnisch, Absolut, Life, Newport, Cervera och Stiga.

Vi har mer på samma ämne:  Ännu ett märkligt köp av QNTM / ARC och Eivind Roald, strategin ifrågasatt

Även om många aktörer har en egen titel i form av e-handelsansvarig så är det konsulterna som berättar hur de ska jobba inom e-handelstillväxt, CRO, Growth, kanalval och projektprioritering och hantering.

” – Omniarch som samarbetspartner i vårt arbete med att successivt rulla ut NK:s e-handel har gett oss en enorm trygghet. Deras djupa kompetens inom en mängd olika områden har bidragit till att vi snabbare har kunnat fatta bättre beslut.”

Säger  Stéphane Kylenfelt Zoltak, nybliven Head of e-Commerce / Digital Development på NK i ett uttalande nu under onsdagen.

Trenden har även lett till att tidningen Ehandel.se satt upp ett nytt ”task force” med experter på hyrbasis (á la Kry över videosamtal) kallat ”Ehandel.se Rådgivning” med Johan Svensson, Åsa Sånemyr, Alexander van Reisen, Anna Nordlander, Mårten Sjölin och Arne B Andersson.

Samt det är även vad ska ligga bakom det nyblivna intresse som NoA och just ARC har i att köpa upp svenska och danska ”e-handelsbyråer”. Även om de missat på målsnöret och kanske fokuserat väl mycket på ordet e-handel och inte ansvaret e-handel. Det finns många som jobbar med e-handelsdesign, UX och allmänt tyckande. Men betydligt färre som ”call the shots” på riktigt och kan växa en affär inifrån med budget- och beslutsansvar.[/ppp_patron_only]