Episerver går .NET Core Open Source, redo för tvättmaskiner, AWS och Google Cloud

In Amazon, API, Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Episerver har i november avslöjat att de adderar stöd för .NET Core open source, parallellt med det .NET Framework Episerver legat på i runt 15 år. Precis samma open source och öppenhetsfilosofi som Microsoft predikat under Ignite tidigare i veckan. Och som Adobe närmade sig med Magento 2 förvärvet 18 månader sedan.

Episervers EMVP Luc Gosso förklarar det banbrytande skiftet för MKSE.com som att:

” – Detta är en breaking news för plattformen. Microsoft .NET core är ny men mogen lättvikts och snabb teknik-stack som kan köras på alla typer av enheter, inte bara Windows. Det kan köras på Linux, Mac, Raspberry Pi, Iphone och Android. Därmed kan det köras i AWS (Amazon Cloud), Google Cloud och Microsoft Azure Cloud. Även som mikrotjänst.

I teorin innebär detta att framtida Episerver komponenter kan det köras i vilken IoT-produkt som helst, som en tvättmaskin. Möjligheterna är oändliga, till skillnad från gamla .NET framework plattformen som bara kan köras på Windows. Och så länge Windows kommer finnas kommer .net framework att leva enligt Microsoft, som Episerver grundplattform baserar sig på. Det finns det ingen plan på att bygga om hela Episerver Framework.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Det ska ICA primärt förbättra med nytt GCP Google Cloud molnstöd

Angåede pengarna och licensintäkter till ägare som Insight Partners då?

” – Episerver .NET Core versionen kan inte köras utan moderprojekt, och licensmässigt gäller fortfarande antal servrar och sajter. En tvättmaskin eller mikrotjänst går inte som en sajt, så där är det fritt som det ser ut nu. Det är fortfarande en gråzon vad ”en sajt” exakt är.”

Säger Luc Gosso. Episerver .NET Core komponenter kommer framöver gå som open source, CMS-bolaget har redan släppt vissa UI-pluginer som öppen källkod. Episerver ser gärna att utvecklarcommunityn framöver hjälper till att utveckla produkten ännu mer.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Uppkopplingen för automatisk filbytning i BMW "Neue Klasse" kommer från AWS

Episerver har faktiskt en historia som open source förespråkare. Det var när Drupal började slå igenom 2009-2010 som bolagets marknadsavdelning inte ville missa att associeras med heta CMS-termen ”open source” och såg till att berätta att vissa plugins faktiskt var öppen källkod. Ungefär samma taktik som idag samtliga CMS-aktörer tillämpar för termen ”headless”. Även om det uppenbarligen finns mer eller mindre headless-redo aktörer i praktiken.