Episervers plan för helåret, strategin förändras. Inga nya produkter under 2018

In Headless / Decoupled CMS, Microsoft .NET, Nyheter, Optimizely/Episerver, Salesforce, Teknik by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Under Episervers stora årliga event i Las Vegas berättade CMS- och E-handelsbolaget mer om vad som väntas hända gällande förvärv, tillväxt och fokussatsningar de kvarvarande kvartalen 2018.

I inledningstalet från CEO Mark Duffell framgick att bolaget nu är stolta över att representera funktionalitet och produkter som CMS, Commerce, Perform, Reach, Campaign, Insight, Advance, och Personalized Find. Dessa produktnamn förbli även de bolaget kommer integrera, marknadsföra och förfina under året. Inga nya förvärv är planerade utan budgeten är främst satt till ”R&D” och att putsa på den existerande produktportföljen. Det är nog inte fel.

Integration är ett område där Episerver har en historisk styrka jämfört med t ex Adobe och Oracle. Även om det tog många långa år att skriva om amerikanska Mediachases .NET e-handelsprodukt och integrera produkten med CMS blev slutresultatet bättre än många konkurrenters alternativ. Något som Sitecore upplevde några år senare och som kostade bolaget flera affärer. Adobe har fortfarande en utmaning i att få alla sina miljardförvärv att hänga ihop och skapa en unison användarupplevelse. Även de har antytt att de måste jobba mer på att få ihop förvärv som Livefyre och Neolane.

Integration tar tid:

R&D-strategin kan vara styrd av ägarna Accel-KKRs investeringsvilja då den inte är lika aggressiv som alla de buzzwords och ambitioner att bli ett DMP och ett kundcenter/CRM som Episervers James Norwood slängde sig med på scen för ett halvår sedan. Även CEO Duffell har en vana att förvärva. På sin tidigare arbetsplats köpte han hela 15 bolag, att jämföra med Episervers nu två förvärv (2013-2015 togs även inkråmet av svenska Euroling och en-mannabolaget Truffler över).

Några av förfiningarna inom produkterna redovisas redan. De återfinns inom:

  • Episerver Advance. Med lite AI och machine learning har den försetts med en logik som hjälper kunder att förstå vilken typ av digitalt stöd (telefonsamtal, whitepaper, chatt etc.) en kund vill ha i vilken ordning för att konvertera snabbast.
  • Episerver Find ska bli en personaliserad sökmotor, enligt inloggat läge på Google med samma personaliseringsteknik (Peerius).
  • Inom Episerver Campaign arbetas det på att knyta den närmare Episerver Commerce content- och produktinnehåll. Ska vara mer integrerat än t ex Oracle och Salesforce lösningar. Även här är ”integrationen” nyckel, med andra ord.
  • Episerver Insight har förfinats för att ständigt lära sig om besökare och därefter kunna personalisera content och vyer (”next-best-step”) baserat på detta.
  • Dessutom tas ”headless/decoupled” upp inom alltihopa. Episerver har börjat prata om micro-severices och hur CMS:et stödjer den typen av modeller.

Episerver ska i vår även satsa på att synas i nya amerikanska ”meetups” i städer som New York och Boston.

Vid partnermöten tidigare i år har Episerver även berättat att de ska växa sin personalstyrka med hela 50 procent. Över den kommande tvåårsperioden fram till år 2020. Det skulle motsvara 261 nyrekryteringar baserat på dagens antal anställda enligt Linkedin.

Intresserade av Episerver DXC?

Representanter från MKSE.com har ansvarat för strategiarbete samt upphandling åt kunder som SJ.se, Avanza.se och TeliaSonera. Kontakta oss.